PISjournal  Danas je u Iranu održana Međunarodna konferencija povodom obilježavanja Dana Nakbe (katastrofe). Nakba je arapska riječ kojom Palestinci označavaju događaje iz 1948. godine kada je više od 700.000 ljudi protjerano sa svojih ognjišta nakon što je osnovana država Izrael.                                                      Palestinaca

Islamska Republika Iran je obilježavanjem godišnjice Nakbe još jednom potvrdila svoju solidarnost sa potlačenim Palestincima. Obilježavanje Nakbe dolazi u vrijeme dok na okupiranoj palestinskoj teritoriji već nekoliko dana traje bombardovanje od strane izraelske vojske. Prema izvještajima, u tom bombardovanju su poginula 33 Palestinca, a veliki broj njih je ranjeno.

Dana 15. maja u glavnom gradu Irana, Teheranu, održana je Međunarodna konferencija povodom Dana Nakbe.

Iran poziva Izrael na odgovornost i da svi počinioci nedavnih zločina u opkoljenom pojasu Gaze moraju biti kažnjeni.

Dan Nakbe se obilježava svakog 15. maja.

O Nakbi

Više od 750.000 Palestinaca je nasilno protjerano iz domova svojih predaka u Palestini, a 500 sela i gradova su uništile cionističke milicije prije nego što je izraelski režim proglasio svoje nezakonito postojanje. Palestinci i danas trpe posljedice ove katastrofe. Raseljeni su širom svijeta, a oni koji su ostali da žive pod okupatorom decenijama trpe nepravdu i razne oblike opresije od strane izraelskog režima. Zemlja im se oduzima i grade se ilegalna cionistička naselja, a nisu mirni ni tokom molitve. Podsjećamo, u svetom mjesecu ramazanu, izraelske snage sigurnosti su upale u džamiju Al-Aksa i uhapsile vjernike.

Saopćenje Ministarstva vanjskih poslova Irana

Iransko ministarstvo vanjskih poslova je u svom saopćenju naglasilo važnost podrške otporu palestinskog naroda protiv izraelskog režima i njihovog legitimnog cilja da oslobode okupirane teritorije i uspostave nezavisnu i integriranu državu s Al-Qudsom kao glavnim gradom.

U njemu se navodi da svi politički planovi predstavljeni u protekle tri decenije nisu uspjeli da dovedu do bilo kakvog opipljivog ishoda, jer se nisu bavili osnovnim uzrocima krize.

Iz iranskog ministarstva vanjskih poslova još jednom ponavljaju da rješenje sukoba leži u povratku svih palestinskih izbjeglica u njihovu domovinu i referendumu na kojem će učestvovati svi izvorni stanovnici Palestine, uključujući muslimane, kršćane i Židove, s ciljem utvrđivanja vlastite sudbine i tipa političkog sistema.

Ministarstvo je osudilo zločine koje je cionistički režim koji ubija djecu posljednjih dana počinio nad stanovnicima Gaze, ističući da su krivična djela jasno kršenje međunarodnih principa i zakona, kao i grubo kršenje ljudskih prava.

Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je izraelske zločine

Dodaje se da su šutnja i nedjelovanje pristalica cionista i tzv., zagovornika ljudskih prava doprinijeli drskosti režima u Tel Avivu, naglašavajući neophodnost kažnjavanja izraelskih zvaničnika kao počinitelja zločina protiv čovječnosti.

“Nesumnjivo, jedinstvo i kohezija muslimanskog ummeta i odlučnost i volja svih vlada i nacija koje traže slobodu da podrže potlačenu palestinsku naciju predstavljaju nužnost i odgovornost i smatraju se dodatnom vrijednošću za oslobodilačku borbu palestinske nacije. Dan Nakbe je “jedna od najvećih tragedija” u historiji, jer je to dan kada je osnovan “tumor” u muslimanskom svijetu i strateškom regionu Bliskog istoka koji bitno utiče na sudbinu miliona muslimana u tom dijelu svijeta.”, kažu iz Ministarstva.

U saopštenju se dalje navodi da je osnivanje Izraela izazvalo “najdužu i najtužniju političku i ljudsku krizu” u proteklom stoljeću i raširenu nesigurnost u regionu, organiziranu okupaciju i okrutnu uzurpaciju palestinske teritorije, genocid nad Palestincima i kršenje najosnovnijih ljudska prava.

Islamska Republika pozdravlja ispravan put palestinskog naroda i grupa otpora za postizanje slobode suočenih s terorističkim i kriminalnim djelima izraelskog režima, kao i bolnom šutnjom i nedjelovanjem Međunarodne zajednice.

Istaknuto je da su palestinski narod, grupe otpora i borci uspjeli ostvariti velike pobjede svojim jedinstvom koje je potpuno promijenilo izglede na bojnom polju.

Ministarstvo ističe da je snaga palestinskih grupa otpora štit palestinske nacije od brutalnosti izraelskog režima koji se sada nalazi u najgorem položaju u posljednjih 75 godina, te da su zločini koje čini ovih dana posljedica njegovog očaja i nesigurnosti.

“Počeo je proces pada i kolapsa privremenog cionističkog režima.”, zaključilo je Ministarstvo.

Izraelski režim neprekidno bombarduje Gazu od 09. maja, ubivši nekoliko komandanata otpora. Kao odgovor, palestinske frakcije otpora pokrenule su uzvratne udare na izraelske gradove i naselja.

U subotu su palestinske grupe otpora saopćile da je s Izraelom postignut sporazum o prekidu vatre kako bi se prekinuo petodnevni nemilosrdni napad režima na obalni pojas.

Sukob je označio najgoru epizodu borbi između frakcija otpora u Gazi i izraelskog režima još od vremena desetodnevnog rata 2021. godine.

Ekskluzivno PISjournal