Irački demonstranti, polomili su i zapalili još jedna vrata zgrade američke ambasade tokom današnjih protesta u Bagdadu. Demonstranti, koji su se danas ranije okupili ispred zgrade Ambasade SAD-a u Bagdadu, nakon što su najprije zapalili vanjski dio zgrade, a potom upali u nju, zapalili su i druga vrata ulaza u zgradu, javlja Anadolija.

Pokušaj upada u ambasadu desio se nakon što su održani ukopi ubijenih boraca, a okupljeni su potom počeli marširati prema dobro čuvanoj Zelenoj zoni. Nakon upada bačen je suzavac, a čuli su se i pucnji, prenosi AP.

Agencija Reuters je javila kako su dvojica policajaca povrijeđena ispred Ambasade. Krv se mogla vidjeti na licu jednog policajca i na stomaku drugog, dok su ih kolege odvodile sa mjesta događaja, rekao je svjedok novinarima britanske agencije.

Reporter AP-a izvijestio je ranije da se iz kompleksa u kojem se nalazi ambasada može vidjeti vatra i dim te najmanje trojica američkih vojnika na krovu zgrade.

Sve je počelo u petak kad je napadnuta američka ambasada u Bagdadu u kojoj je ubijena jedna osoba, a ranjena četiri službenika ambasade. Ubijeni je američki kontraktor, zaposlenik tvrtke koja je radila za američke snage.

U nedjelju su Amerikanci, u odmazdu, iz zraka ubili 25 pripadnika Kataib Hezbolaha, odnosno Hašd al-Šabija, paravojne skupine u kojoj prevlast imaju proiranske snage. Njihovi pristaše uspjeli su prodrijeti u visoko osiguranu tzv. zelenu zonu u Bagdadu i najavljuju dugotrajne prosvjede, zahtijevajući povlačenje američkih trupa iz Iraka.

Kako je ranije objavila agencija France presse, demonstranti su palili zastave, lomili nadzorne kamere i uzvikivali “smrt Americi”.

Ajatollah Ali Hamnei strogo osudio američki napad  na Kataib Hezbolah. Donald Trump upozorio da Iran će platiti vrlo visoku cijenu. Amerika se već sukobila s Iranom na tlu Iraka, u zračnim napadima u nedjelju na baze Kataib Hezbolaha u Iraku u kojima je ubijeno najmanje 25 vojnika. Kataib Hezbolah tvrdi da ne stoje iza napada na ambasadu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime