Intenziviraju se napori na pronalaženju rješenja za mir u Afganistanu-Afganistanska vladina delegacija na visokom nivou i talibani sastat će se ove sedmice u Kataru kako bi pokrenuli dugo zaustavljeni mirovni proces, visoki afganistanski zvaničnik koji je govorio pod uvjetom anonimnosti,potvrdio je u četvrtak za Global Times, rekavši da je to u “namjeri “, a sastanak će vjerovatno biti održan u subotu.

Ali neizvjesnosti su velike, budući da afganistanska vlada ima malo povjerenja u iskrenost Talibana. U ekskluzivnom intervjuu za Global Times, afganistanski ambasador u Kini Javid Ahmad Qaem izrazio je duboko nepovjerenje prema talibanima.

U međuvremenu, intenzivan je angažman među zainteresiranim zemljama, posebno u okviru upravo završenog sastanka ministara vanjskih poslova Šangajske organizacije za saradnju (SCO) u Dušanbeu u Tadžikistanu, u pokušaju da zajednički pronađu izlaz za mir u Afganistanu.

Pitanja koja su u žiži rasprave su sljedeća: mogu li započeti mirovni pregovori između dviju sukobljenih strana Afganistana, je li međunarodna zajednica spremna na suradnju s Talibanima, glavno rivalstvo i suradnju u Afganistanu i protuteroristička situacija u Južnoj Aziji.

Prepreke mirovnim pregovorima

Nasilje u Afganistanu naglo je poraslo kako SAD i njihovi saveznici povlače svoje trupe.

Talibani navodno planiraju predstaviti pisani mirovni prijedlog afganistanskoj vladisljedećeg mjeseca, izvijestili su mediji.

Iskrenost talibana za mirovne pregovore postavlja na njih vrlo veliki upitnik “, rekao je Qaem, dodajući da su najveći izazov političkom rješenju sami talibani.

“Onog trenutka kad talibani prihvate prekid vatre, njihov bi čitav pokret bio gotov. Zbog toga sam rekao da sumnjamo u njihovu iskrenost”, rekao je Qaem.

U srijedu je Zamir Kabulov, specijalni predstavnik ruskog predsjednika Vladimira Putina za Afganistan, pozvao afganistansku vladu da započne odgovarajuće pregovore s talibanima, uoči razgovora o afganistanskom pitanju u Dušanbeu.

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je u srijedu na sastanku s ministrom vanjskih poslova Afganistana Mohammadom Haneefom Atmarom u Dušanbeu da je Kina spremna u svakom trenutku olakšati inter- afganistanske pregovore u Kini i doprinijeti političkom rješenju.

Xiao Bin, istraživač sa Instituta za ruske, istočnoevropske i srednjoazijske studije pri Kineskoj akademiji društvenih nauka, rekao je za Global Times da je Kina najspremnija da se postigne mirno rješenje i da joj najveća briga ostaje sigurnost svojih susjeda.

Kina bi se mogla aktivno uključiti u afganistanski mirovni proces zasnovan na vlastitim interesima. Može dobro iskoristiti UN, ŠOS i antiteroristički mehanizam Kina-Afganistan-Pakistan-Tadžikistan “, rekao je Xiao.

Li Xinwei, vanredni profesor Afganistanskog istraživačkog centra na Univerzitetu Shaanxi, vjeruje da su Kina i Rusija u boljoj poziciji da omoguće mirovne pregovore između svih sudionika.

“Kina i Rusija imaju mogućnost uspostavljanja platformi za razgovore. Indija ima dubok nivo suradnje s afganistanskom vladom, a stav Pakistana je također jasan, ali vjerojatno neće zadržati neutralnost i stoga ih neće prihvatiti ni afganistanska vlada ni Talibani kao potencijalni posrednici u miru “, rekao je Li.

Talibanski potezi i međunarodni odgovor

Talibanski glasnogovornik Suhail Shaheen nedavno je rekao da ta grupa “neće dozvoliti nikome – bilo da je to pojedinac ili entitet – da koristi tlo Afganistana protiv Sjedinjenih Država, njihovih saveznika ili bilo koje druge zemlje, a to uključuje i Kinu”.

Talibani su rekli da Kinu vide kao “prijatelja” za Afganistan, nadajući se da će kineske investicije pomoći u obnovi ratom zahvaćene zemlje. Rekao je da se neće miješati u unutrašnje stvari Kine.

Talibanska delegacija u Moskvi također je uvjeravala Rusiju ranije ovog mjeseca da neće dozvoliti da se ta zemlja koristi kao platforma za napad na druge.

Veleposlanik Qaem vjeruje da su ove primjedbe “samo radi dobivanja određene podrške”, nazivajući talibane “prijetnjom za region”.

Zhu Yongbiao, direktor Centra za afganistanske studije sa Sveučilišta Lanzhou, rekao je za Global Times da je trenutna gesta Talibana međunarodnoj zajednici više poput “rata mišljenja” koji ne zahtijeva nikakve troškove, s kojima Kina mora učiniti racionalne i objektivne procjene.

Fondacija za odbranu demokratije sa sjedištem u Washingtonu, koja prati talibansku kontrolu nad zemljom, izvijestila je krajem juna da su među svim afganistanskim okruzima 219 kontrolirali talibani, 78 afganistanska vlada i 110 osporavanih. Ako se uzme u obzir broj stanovnika, prosječno stanovništvo u okruzima pod kontrolom talibana je 63.400, a prosječno u okruzima pod kontrolom vlade 132.800.

Xiao Bin iz Kineske akademije društvenih nauka rekao je za Global Times da će talibani možda kontrolirati više okruga u odnosu na kraj juna, ali omjer stanovništva neće se puno promijeniti.

Talibani su tvrdili da kontroliraju 85 posto afganistanske teritorije, što afganistanski ambasador Qaem smatra neistinom.

Kako talibani proširuju teritorij sa svojih 70.000 militanata, suočava se s problemom upravljanja novokontroliranim područjima, što će oslabiti njegovu moć. Drugim riječima, što se Talibani više približavaju ključnim područjima pod vladinom kontrolom, to im postaje sve teže da odnesu pobjedu “, rekao je Xiao.

“Ne sumnjamo da se s mogućnostima naših oružanih snaga možemo zadržati. Nema sumnje u to. Talibani nisu mogli odabrati gore vrijeme nego sada za započinjanje napada. Uvjereni smo da bi afganistanska vlada i njene snage to mogle okončati. Mi ćemo to braniti “, rekao je Qaem za Global Times.

Ali ipak, međunarodna zajednica je počela razgovarati o tome što će se dogoditi ako talibani pobijede u Afganistanu.

Britanski ministar odbrane Ben Wallace rekao je u utorak medijima da će Velika Britanija surađivati ​​s talibanima ako preuzmu vlast u Afganistanu.

Roman Babuškin, zamjenik ruskog veleposlanika u Indiji, rekao je u srijedu da su talibani “stvarnost” u Afganistanu i da bi svijet trebao biti otvoren da vidi da imaju isti nivo političkog legitimiteta kao Hezbolah, libanonska politička stranka i vojna grupa.

Li sa Univerziteta Shaanxi vjeruje da trenutno svaka zainteresirana strana obraća pažnju na svoje interese. Primjerice, Rusija je zabrinuta hoće li se utjecaj talibana preliti na centralnu Aziju, a Kina zabrinuta mogu li talibani zaista prekinuti svoje veze s islamskim pokretom Istočni Turkestan (ETIM) i osigurati normalno funkcioniranje Pojasa i Inicijative za put.

“Oni i dalje promatraju i nisu došli u fazu izgradnje povjerenja s talibanima,” rekao je Li.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi pozvao je u utorak talibane da shvate odgovornost koju on nosi za Afganistan, prekinu veze sa svim terorističkim snagama i vrate se u glavni tok afganistanske politike.

Li je rekao da je trenutno teško reći hoće li talibani u potpunosti prekinuti veze s terorizmom i ekstremističkim snagama, ali generalno afganistanski talibani ne planiraju promovirati džihad protiv svijeta.

Talibani nisu identificirani kao teroristička skupina ni u Kini ni u SAD-u, ali imaju ili se vjeruje da imaju veze s nekim terorističkim skupinama koje prijete ne samo SAD-u već i Kini, Rusiji i drugim zemljama u regiji “rekao je u četvrtak za Global Times Pan Guang, stariji stručnjak za borbu protiv terorizma i direktor SCO studijskog centra na Šangajskoj akademiji društvenih nauka.

Iako su talibani napravili pozitivne pokrete i njihovo vodstvo želi prekinuti veze s terorističkim skupinama kako bi dobili međunarodnu podršku, ne postoji garancija da će različite snage unutar talibana u potpunosti ispuniti obećanje koje je talibanski glasnogovornik dao, rekao je Pan, ” Ako talibani žele pridobiti povjerenje međunarodne zajednice, oni moraju uvjeriti svijet djelovanjem, a ne samo riječima “, primijetio je Pan, koji ima iskustva u komunikaciji s talibanskim osobljem.

Glavna saradnja u oblasti moći

U intervjuu za Global Times, afganistanski ambasador Qaem pozvao je na veću međunarodnu saradnju, jer trenutni mehanizmi, uprkos tome što rade, nisu na nivou afganistanskih očekivanja.

“Jedino mjesto na kojem bi zaista mogli surađivati, a barem bi mogla postojati polazna tačka za suradnju između ovih rivala, ako ih tako mogu nazvati, je Afganistan”, rekao je Qaem, misleći na Kinu, SAD i Indiju.

Na prethodnoj konferenciji za novinare, Qaem je rekao da je Afganistan kao stabilna zemlja u interesu zemalja kao što su SAD, Kina i Indija.

Qaem je također rekao da je Kina u vrlo dobroj strateškoj poziciji za izgradnju povjerenja između Afganistana i Pakistana, napominjući da se korijen mnogih problema koji se nalaze između dviju zemalja pripisuje nedostatku povjerenja.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je na konferenciji za novinare u srijedu da “gledamo na Kinu, kao i na ostale zemlje u regionu, da igra konstruktivnu ulogu koja pomaže u postizanju ishoda koji je u našem kolektivnom interesu”. i “Sjedinjene Države i NRK (Narodna Republika Kina) mogu naći neko područje dogovora i mogu konstruktivno surađivati.”

Pan je rekao da Kina i SAD dijele slične interese i imaju zajednički jezik po tom pitanju, ali nažalost, nitko od njih ne može imati presudan utjecaj na situaciju, a SAD se odlučio povući, pa ako postoji legitimna i djelotvorna sila koje mogu popuniti vakuum koji je ostavila koalicija predvođena SAD-om u Afganistanu, to bi trebale biti mirovne snage UN-a.

“Ali za ovo je potreban konsenzus svih pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, a sada barem SAD i njihova dva saveznika, Velika Britanija i Francuska, vjerovatno neće prihvatiti ovu ideju”, rekao je Pan.

“Iako velike globalne sile i mnoge regionalne sile žele da se uključe i igraju ulogu u pitanju Afganistana, teško im je uložiti zajedničke napore, jer ono što žele uglavnom se razlikuje,” napomenuo je Pan.

“SAD žele zadržati svoj utjecaj i vojno prisustvo u regiji nakon povlačenja, ali Rusija će se tome apsolutno usprotiviti. Rusija samo želi biti sigurna da članice Organizacije sporazuma o kolektivnoj sigurnosti neće imati utjecaja jer u protivnom Rusija bi bila prisiljena intervenirati,” rekao je Pan.

“Indija bi htjela razdvojiti talibane i iskoristiti situaciju da stvori probleme Pakistanu, a Pakistan mora osigurati da ne izgubi kontrolu nad situacijom jer ima dugu granicu s Afganistanom. Iran se također želi uključiti, jer je ujedno i susjed Afganistana,” rekli su stručnjaci.

“Ali još uvijek postoji jedna zajednička stvar između svih ovih zemalja, uključujući Kinu, one ne žele vidjeti širenje krize, pa bi jačanje kontrole na pograničnim regijama bila tema koja može vidjeti međunarodnu suradnju, ali oni imaju ograničen utjecaj na potiskivanje mirovnih pregovora između talibana i vlade u Kabulu,” rekao je Pan.

Protuterorizam u Južnoj Aziji

“Ako Afganistan dugoročno postane zemlja zaglibljena u nepregledni vojni sukob, postoji mogućnost da postane idealno mjesto za sve terorističke skupine na Bliskom istoku koje su prije djelovale u Siriji, Iraku ili Srednjoj Aziji da se sakriju i rastu,”rekli su kineski analitičari.

“Mogućnost je i dalje velika,” rekao je Pan, dodajući da su čak i talibani rekli da neće dozvoliti nikome da koristi Afganistan kao mjesto za napad na bilo koju drugu zemlju, a zemlje u regiji nemaju razloga vjerovati da mogu osigurati da nijedna teroristička skupina neće ući u zemlju i da će ih talibani  potisnuti,” rekli su stručnjaci.

“Kina i SAD prethodno su surađivale u obuci afganistanskih snaga za provođenje zakona nakon što je koalicija pod vodstvom SAD-a okupirala zemlju, ali danas takva suradnja nije bila u stanju ispuniti nove zahtjeve trenutne situacije, kako bi spriječila da Afganistan postane leglo terorizma, Kina i SAD trebaju temeljite razgovore,” rekao je Pan.

“Kina i SAD su u prošlosti imale efikasnu protuterorističku saradnju i mi imamo mehanizme komunikacije, ali saradnja je bila na niskom nivou koja nije uključivala razmjenu obavještajnih podataka. Saradnja i komunikacija obustavljeni su za vrijeme Trumpove administracije, pa se nadamo da  Bidenova administracija može ponovo pokrenuti i proširiti saradnju kako bi udovoljila zahtjevima nove situacije, “primijetio je Pan.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Pisjournal

Izvor

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime