PISjournal Razočarani nebrigom međunarodne zajednice zbog krize koja je zahvatila Afganistan, talibani pribjegavaju novim ekonomskim inicijativama kako bi je savladali uz pomoć susjeda. Iranu

U međuvremenu, saradnja sa Iranom kao najvećim ekonomskim partnerom privremene talibanske  vlade sve više postaje prioritet.

Talibanska delegacija je 5. novembra bila u posjeti Iranu i predstavnici grupe su izrazili spremnost za jačanje saradnje sa Iranom u trgovinskom sektoru. Iako se s iranskim zvaničnicima razgovaralo o raznim pitanjima, ključna tema bila je korištenje iranskih tranzitnih ruta jer se čini da su čelnici Kabula počeli shvaćati geostratešku poziciju i značaj Irana.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Afganistana Mullah Abdul Ghani Baradar rekao je iranskom ministru vanjskih poslova Hosseinu Amir-Abdollahianu da je Kabul zainteresiran za povećanje svojih vanjskotrgovinskih odnosa kroz tranzitne rute Irana i korištenje kapaciteta luka Chabahar i Bandar Abbas za uvoz i izvoz.

Takođe, u susretu sa sekretarom Visokog savjeta slobodnih i specijalnih ekonomskih zona Irana i političkim i ekonomskim zvaničnicima Chabahara, Baradar je rekao: „Afganistan ima mnogo rudnika i zato je luka Chabahar od interesa za nas, posebno investitore, za izvoz afganistanskih minerala. Svi napori vladajućeg tijela Afganistana su da imamo dobre, prijateljske, ekonomske i investicione odnose sa Iranom, a Iran je prilika za nas da razvijamo odnose sa drugim zemljama.”

On je dalje rekao da Afganistan nema izlaz na more i da mu je potrebno iransko tlo i more za pristup velikim tržištima i otvorenom moru. “Možemo povezati Iran sa Centralnom Azijom i zemljama u blizini Afganistana.”

Iran nije priznao privremenu vladu Talibana, međutim, komercijalna saradnja između dvije zemlje je u usponu, a uz najavu spremnosti Talibana da koriste iranske luke i tranzitne linije, ova saradnja će se proširiti u budućnosti. S obzirom na strateški položaj Afganistana i Irana, što više raste trgovina između dvije zemlje, to će više doprinijeti ekonomskom prosperitetu regiona.

Značaj Chabahara za Afganistan

Luka Chabahar je na geostrateškom strateškom položaju i može pružiti Afganistanu priliku da pristupi novim partnerima u regiji i šire i pomogne u razvoju afganistanske ekonomije.

Nedostatak izlaza na more i kolaps ekonomije su među faktorima koji Afganistan drže podalje od ekonomskog razvoja. Pristup ove zemlje moru moguć je samo preko Pakistana i Irana. Ranije je pakistanska luka Karači bila jedini pristup moru za Afganistan, ali sada će Chabahar preuzeti ovu centralnu ulogu. Iranu Iranu Iranu Iranu Iranu Iranu 

Posljednjih godina, afganistanski zvaničnici nastoje ojačati svoje ekonomske veze kako bi ulili novu krv u svoju potrošenu ekonomiju i riješili se ovisnosti o stranim finansijama diverzifikacijom svojih trgovinskih i tranzitnih ruta. Bivši predsjednik Ashraf Ghani je 2019. rekao da je “Luka Chabahar ključ za budućnost Afganistana i sa inauguracijom ove luke, Afganistan se više ne suočava s tranzitnim ograničenjima.” Imajući u vidu da Chabahar ima potencijal da se transformiše u regionalno tranzitno čvorište, to može dovesti do velike ekonomske transformacije u regionu, a posebno u Afganistanu.

Stanje bez izlaza na more je jedan od razloga zašto su radikalizam i terorizam u ovoj zemlji porasli. Susjedne zemlje su zabrinute zbog mogućeg širenja i na njihov prostor. Kako bi smanjili sigurnosne prijetnje, oni pokušavaju utrti put za razvoj afganistanskog izvoza i infrastrukture i olakšati njegov pristup otvorenom moru i time smanjiti stopu siromaštva. Chabahar i iranska željeznička mreža su najbolja opcija za postizanje ovih ciljeva. Za Afganistan će pristup moru preko Chabahara smanjiti njegovu ovisnost o pakistanskim lukama, što je bolja opcija s obzirom na nestabilne odnose između Islamabada i Kabula.

Dok je luka Bandar Abbas udaljena 680 kilometara od luke Chabahar, ako se omogući željeznički pristup do Chabahara, tranzit iz Indije u Afganistan i Centralnu Aziju će se obavljati po nižoj cijeni i kraćem vremenu. Kako bi pobijedio izazov udaljenosti, Iran gradi 628 kilometara dug željeznički put, koji ima za cilj da poveže luku Chabahar s gradom Zahedan na granici s Afganistanom. Navodi se da će željeznica biti otvorena do kraja  marta 2024.  godine.Kada se ovaj projekat završi, izvoz iz Afganistana u Chabahar i Bandar Abbas bit će brži.

Prema preliminarnim studijama, Chabahar je 90 kilometara u odnosu na Bandar Abbas i 700 kilometara u odnosu na luku Karači bliže centralnom Afganistanu, što značajno smanjuje troškove tranzita i olakšava izvoz.

Prema nekim stručnjacima, Chabahar je najbolje mjesto za poslovne aktivnosti i ulaganja za afganistanske biznismene zbog svog strateškog položaja u svijetu i blizine Afganistanu. Na primjer, za transport afganistanskih kontejnera od luke Karači do Kandahara potrebno je 18 sati, dok je za isti transfer potrebno 12 sati iz luke Chabahar. Dakle, Iran i Afganistan bi trebali uložiti više napora da investiraju u luku za dobrobit ekonomskog rasta.

Sa druge dimenzije, korištenje luke Chabahar privlači strane i domaće investicije u transportni sektor Afganistana, a to zauzvrat vodi otvaranju radnih mjesta i rješavanju ekonomskih izazova.

Transformacija Afganistana u trgovinsku kapiju regije

SAD kažu da u Afganistanu postoji otprilike 1 bilion dolara vrijednih minerala, uključujući željezo, bakar, zlato, poludrago kamenje i industrijski metali poput litijuma. Mnoge zemlje, uključujući Kinu, gledaju  s velikim interesom na ove plemenite metale i resurse Afganistana, a budući da se ovi vrijedni resursi moraju transportovati željeznicom, iranski željeznički koridori, koji su povezani sa istočnim Afganistanom, mogu igrati važnu ulogu u njihovom transportu i prenošenju u Chabahar, a odatle na druga mjesta i samim tim Afganistanci mogu zaraditi više profita. Budući da je luka Chabahar isključena iz američkih sankcija, talibanska vlada se može nadati da će bez problema moći da ulaže u ovaj projekat.

Luka Chabahar omogućava Afganistanu da ojača svoju geopolitičku i tranzitnu poziciju u regionu. Koristeći ovu luku, Afganistan može postati tranzitna tačka za transfer komercijalne robe zemalja centralne Azije bez izlaza na more i zarađivati ​​milione dolara godišnje u prihodima od tranzita. Centralnoazijske republike su već najavile svoju spremnost da pojačaju interakciju sa ovom zemljom.

U maju 2016. Indija, Iran i Afganistan potpisali su historijski tripartitni sporazum o razvoju luke Chabahar kao glavnog prijelaza u inicijativi „tranzitni i transportni koridor“. Prema brojkama, tranzitni kapacitet luke Chabahar, koji sada iznosi 8,5 miliona tona, povećat će se na 33 miliona tona godišnje u drugoj fazi razvoja. Stoga, ovako veliki obim tranzita može biti efikasan u produbljivanju trgovinskih odnosa tri zemlje. Budući da Indija, u konkurenciji s Kinom, traži snažan ulazak u afganistansku ekonomiju i rudarski sektor, jačanjem luke Chabahar, interakcije između New Delhija i Kabula će se proširiti.

Afganistan bez izlaza na more posljednjih godina uvozi žitarice iz Indije preko luke Chabahar po jeftinijoj cijeni i bržoj isporuci od pakistanskog Karačija. Talibani mogu iskoristiti stratešku prednost ove iranske luke. Njena važnost se također ogleda u tome što omogućava Indiji da izvozi robu izvan luke Karači, a također omogućava Iranu da prenosi robu izvan Perzijskog zaljeva.

S obzirom na članstvo tri zemlje u Šangajskoj organizaciji za saradnju, korišćenje iranskih tranzitnih ruta i luka pomoći će trgovinskim vezama u okviru ove organizacije, a kada se centralnoazijske države i Rusija pridruže ovoj regionalnoj trgovini, trgovinske interakcije među državama članicama će doživjeti transformaciju.

Iran je najveći trgovinski partner Afganistana, a završetak koridora Sjever-Jug i proširenje luke Chabahar pružaju veliku priliku Afganistanu da poboljša svoje ekonomske uslove, a eliminacijom siromaštva i ekonomskih problema, Kabul može značajno doprinijeti regionalnom miru i stabilnosti.

Ekskluzivno PISjournal