Ambasadorica Uebber: Njemačka teži ka tome da se OHR zatvori nakon provedbe reformi u BiH – Ambasadorica Njemačke u BiH Margret Uebber izjavila je da ova zemlja, zajedno s ostalim članicama Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira teži tome da OHR u nekom srednjoročnom periodu bude zatvoren.

Ona je pojasnila da je uslov za zatvaranje OHR-a ispunjavanje agende “Pet plus dva”, a da je to posao domaćih lidera.

Prema njenim riječima, imenovanjem Christiana Schmidta kao njemačkog kandidata na poziciji visokog predstavnika, Vlada Njemačke želi vratiti BiH visoko na međunarodnu agendu.

“Istovremeno, želimo dati novi zamah ispunjavanju agende ‘Pet plus dva’. Njemačka vlada je uvjerena da je funkcija visokog predstavnika i dalje značajna za ispunjavanje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, jačanje stabilnosti i sigurnosti, kao i za garantovanje teritorijalnog integriteta BiH”, rekla je Margret Uebber za “Nezavisne novine”.

Ona je navela da prisustvo međunarodne zajednice u BiH ne može i ne smije domaće političare osloboditi njihove primarne odgovornosti za sudbinu zemlje i njenih ljudi te je naglasila da Dejtonski mirovni sporazum i dalje ima centralno značenje.

“Istovremeno, posebno kada je riječ o Ustavu BiH, mi ga ne vidimo kao nešto što je načelno nepromjenjivo, promjene moraju biti moguće. Naprimjer, provođenje odluke ‘Sejdić i Finci’ Evropskog suda za ljudska prava, u smislu reforme izbornog zakonodavstva, zahtijevalo bi ograničenu promjenu Ustava”, napomenula je Uber.

Ona je navela da trenutno u EU ne postoje nikakva razmišljanja o sankcijama ili sličnim mjerama prema zemljama Zapadnog Balkana.

Izvor: Klix