Liberalna sutkinja američkog Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg preminula je u petak u 87. godini od raka gušterače, u svom domu u Washingtonu. Ona se smatra ‘mitom’ feministica među kojima je uživala veliki ugled.

„Mi u Vrhovnom sudu smo izgubili cijenjenu kolegicu. Danas žalujemo, no sa sigurnošću da će buduće generacije Ruth Bader Ginsburg pamtiti kao i mi – kao neumornu i odlučnu šampionku pravde“, priopćio je čelnik suda John Roberts. Smrt Ginsburgove ostavlja mogućnost Trumpu i Senatu u kojem većinu čine Republikanci da izborom jednog novog konzervativnog sudije promjene strukturu Vrhovnog suda u korist Republikanaca što bi bilo bez presedana u dosadašnjoj praksi. Ginsburg je svojoj unuci nekoliko dana prije smrti izdiktirala priopćenje u kojem stoji da joj je „najveća želja da ju se ne zamijeni do imenovanja novog predsjednika“, a na to je upozorio i čelnik demokrata u Senatu Chuck Schumer. Ali smrt je spriječila u tome i sada su Republikanci na potezu. Već sada 5 od 9 sudija Vrhovnog suda su konzervativci, od kojih je dvojicu imenovao Donald Trump nakon što je došao u Bijelu kuću. Sudije Vrhovnog suda ostaju na funkcijama sve do smrti, ukoliko sami ne podnesu ostavku ili ih ne smijeni Američki kongres. U Vrhovni sud Ginsburgova je izabrana 1993. nakon što ju je nominirao tadašnji predsjednik Clinton.

The New York Times piše da je Ginsburgova druga žena – sutkinja imenovana u Vrhovni američki sud, a neki njenu ‘slavu’ porede sa slavom neke muzičke rock zvijezde. Ona je bila vatrena zaštitnica prava ženā, ali će njena smrt omogućiti Republikancima da preuzmu Vrhovni sud čime će, vrlo vjerovatno, i njezina postignuća nestati. Prvi decembra 2018. objavljeno je da su primjećene dvije metastaze na njenim plućima. Ona je 1999 i prije desetak godina pobijedila rak pluća, ali ju je posljednja bolest svladala. Ginsburgova je bila veoma mršava sa 46 kg. na 152 cm. Visine, ali joj to nije smetalo, da prema mišljenju eksperata, bude jedna od najčvršćih sudija Vrhovnoga suda. Prije svoje smrti kazala je: „Kamo sreće da mogu živjeti toliko da dočekam da na čelo Amerike dođe jedna prava predsjednička ličnost i da me naslijedi na poziciji sutca jedna prikladna osoba.“

Enigma oko nasljednika Ginsburgove

Kada se radi o nasljedniku Ginsburgove postoji jedan problem. Demokrati smatraju, budući da do predsjedničkih izbora nije ostalo još mnogo vremena, kako američki predsjednik nema pravo izbora nasljednika sutkinje Ginsburg, dočim Republikanci namjeravaju sprovesti imenovanje prije održavanja izbora. Stoga od Mitch McConella, predvodnika većine u Senatu, zahtijevaju da po promptnom postupku glas daju osobi koju predloži Trump. Prema pisanju Tamesa smrt sutkinje Ginsburg je omogućila predsjedniku Trumpu da svega nekoliko sedmica prije izbora imenuje nasljednika ove liberalne sutkinje koji bi odgovarao njegovim standardima i time bi ovoj visokoj sutskoj instituciji odjenuo ‘konzervativno ruho’. Čini se kako se Bijela kuća odranije pripremala za ovu mogućnost. Senator Mitch McConell je već u petak najavio kako će zakazati sastanak na kojem bi se glasalo o kandidatu na Trumpov prijedlog i da će nastojati da sve privede kraju prije novembarskih izbora.

Sada se Trumpu pruža prilika da izbornu pažnju sa virusa korona usmjeri na izbor nasljednika Ginsburgove. Demokrati će nastojati onemogućiti takvo što jer bi se izborom još jednog republikanca u Vrhovni sud narušila ravnoteža moći u ovoj visokoj instituciji. Trenutno republikanci prednjače i izborom još jednog republikanca bi se demokrati našli u još težoj poziciji.

          Ukoliko Trumpu pođe za rukom da konzervativcem zamijeni sutkinju koja je slovila kao ‘ikona liberalizma’, to bi značilo da će godinama konzervativci zadržati prednost. Stoga bi o pitanjima prava seksualnih manjina, migranata, zdravstvenih usluga odlučivali konzervativci a Vrhovni sud bi se suočio s oscilirajućim glasovima.

          Izbor nove osobe na mjesto sutkinje Ginsburg će biti veoma izazovan za senatora Mitch McConella jer on 2016 nije dopustio Baracku Obami da učini nešto slično i kazao je kako predsjednik treba sačekati da se sprovede volja novih glasača. McConell je omogućio da Trumpovom pobjedom u Vrhovni sud bude nominovan Neil Gorsuch i time su u Vrhovnom sudu brojčano prevladali republikanci. Uprkos tome, McConell izjavljuje kako će iskoristiti sve mogućnosti da se process izbora novoga sudije sprovede prije održavanja predsjedničkih izbora, 3. novembra. On kaže: “Nas su 2016 izabrali Amerikanci, a na izborima 2018 Kongres nam je ponovo dao većinu jer smo obećali kako ćemo surađivati s predsjednikom. Još jednom ćemo postupiti po svome obećanju. Glas će dobiti osoba koju nominuje predsjednik.” McConell se nije decidno izjasnio kada će se dogoditi izglasavanje novog sudije. Jedan zvaničnik Bijele kuće je u vezi sa ovim izjavio kako nema dovoljno vremena za izbor novoga sudije. Tim povodom je McConell napisao pismo saradnicima u Senatu i zamolio ih da ne iznose svoja stajališta o ovome, već da umjesto toga nastoje otkloniti prepreke.

Nekoliko McConellovih saradnika suočeni su s velikim problemima vezano za reizbor  na izborima 2020., i to bi mogao biti razlog što ne žure sa izborom novoga sudije.

Senatorica Suzanne Collins je izjavila kako ne voli da glasa za izbor novoga sudije u mjesecu oktobru. Prema njenom mišljenju preostalo je veoma malo vremena za izbor. Senatorica Lisa Murkowski iz Aljaske je u petak izjavila kako se protivi izboru novoga sudije prije 3. novembra. Senator Lindsey Graham iz Južne Caroline koji predsjedava sudskim komitetom Senata je izjavio kako treba sačekati završetak predsjedničkih izbora pa onda birati novoga sudiju Vrhovnog suda, te da treba sačekati i vidjeti šta će se dogoditi. Graham nije precizirao datum izbora novog sudije.

Demokrati se pak, žestoko protive izboru novog člana Vrhovnog suda. Trump je izrazio saučešće u povodu smrti Ginsburgove nazvavši je ‘titanom zakona’. Chuck Schumer, predvodnik manjine u Senatu, također je zatražio da mjesto preminule sutkinje Ginsburg ostane upražnjeno do nakon održavanja izbora. Na svome twitter profilu je napisao: Američki narod mora imati pravo da bira novoga sudiju. Dakle, ovo mjesto treba ostaviti upražnjeno dok se ne izabere novi američki predsjednik. Ginsburgova je veoma važna ličnost američke povijesti, heroina pravde, žena koja je utirala put drugim ženama. S druge strane, bivši američki predsjednik Obama u petak je tražio od Senata da ne biraju nasljednika Ginsburgove i da ispoštuju želju ove ‘heroine u borbi za seksualnu jednakost’ koja je ‘vjerovala u demokraciju i njene ideale’, a koja je željela da njen nasljednik bude izabran od strane novoizabranog američkog predsjednika. Joe Biden, demokratski kandidat za američkog predsjednika, također je zatražio da se njezin nasljednik ne bira prije izbora i da novi sudija bude izabran od strane novog američkog predsjednika. Birači su ti koji trebaju izabrati novog sudiju, istakao je Biden; tj. to će pasti u dužnost novom američkom predsjedniku koji će biti izabran glasovima birača.