Tea Trubić Macan

Unatoč tome što je na ulicama gradova u SAD-u još uvijek desetak tisuća Amerikanaca koji prosvjedom traže pravdu za tragično preminuloga Georgea Floyda, represivni aparat stavio je pod kontrolu veći dio vandalizama i nasilnih obračuna. Iako su se prosvjednici u brojnim gradovima oglušili na policijski sat, demonstracije su nastavili u mirnom tonu.

Burno je još uvijek u Kaliforniji. U korejskoj četvrti Los Angelesa u utorak se okupilo oko 200 sudionika prosvjeda koji su se zaputili prema rezidenciji gradonačelnika Erica Garcettija. Cilj je bio od njega tražiti smanjenje proračuna za policiju Los Angelesa (LAPD) koja ima reputaciju sustavno maltretirati Afroamerikance. Također, San Diego je uveo najstroži policijski sat u zemlji, koji stupa na snagu već u 14.00 sati. U New Yorku je nekoliko stotina ljudi krenulo prema Brooklynskom mostu, ali im je put prepriječila policija. Gradonačelnik Bill de Blasio tvrdi da se situacija smiruje i da je policijski sat, koji je u tom gradu uveden prvi put u posljednjih 77 godina, prema svemu sudeći urodio plodom.

U pomalo iznenađujućoj izjavi, ministar obrane Mark Esper usprotivio se Donaldu Trumpu i poručio da je protiv slanja vojske na ulice. “Ta bi se mjera trebala koristiti samo u krajnjoj nuždi i kao posljednja mjera. Nismo još u takvoj situaciji”, poručio je.

Očevici

U Philadelphiji je uklonjen kip bivšega gradonačelnika Franka Rizza kojeg su stanovnici smatrali simbolom rasizma i policijske brutalnosti prema Afroamerikancima. Aktualni gradonačelnik Jim Kenney smatra da taj čin predstavlja “početak zacjeljivanja rana rasnih podjela koje vladaju u tom gradu”.

Obitelj preminuloga Georgea Floyda okupila se u Teksasu gdje je za “nježnog diva”, kako su ga od milja zvali, u utorak održana komemoracija. Prema informacijama službi grada Houstona, na komemoraciji je sudjelovalo čak 60.000 ljudi, a prisutne je posebno dirnulo obraćanje Floydove šestogodišnje kćeri Gianne koja je rekla da je “njezin tata promijenio svijet”.

Samo dva sata prije nego što je policijski sat stupio na snagu u američkoj prijestolnici, Washington D.C. preplavila su vojna vozila, a na ulicama je i vojska koja je intervenirala na poziv predsjednika Donalda Trumpa. Zbog kontroverznog obračuna s mirnim prosvjednicima, koje su prema svjedočanstvima očevidaca policajci uklonili dimnim bombama i suzavcem kako bi predsjedniku omogućili da se slika ispred crkve Sv. Ivana, Lafayette Square ugostio je dvostruko više prosvjednika nego prethodnih dana.

Prema informacijama američkih medija, za tu je kontroverznu odluku bio zadužen glavni američki državni odvjetnik William Barr.

Taj su čin osudili i politički dužnosnici, među kojima su brojni republikanci iz Senata. Očekivano, kritiku Trumpu među prvima je uputio “neposlušni republikanac” Ben Sasse iz savezne države Nebraske, a uskoro mu se pridružio i senator Tim Scott, jedini afroamerički republikanac u Senatu. Demokrati su predstavili rezoluciju kojom osuđuju Trumpov odgovor na prosvjede, a njihov je pokušaj usvajanja u Senatu blokirao vođa većine Mitch McConnell.

Demokracija

Odgovor Bijele kuće na prosvjede kritizirali su i dužnosnici obavještajne agencije CIA-e, koji su izrazili zabrinutost zbog narušavanja demokratskih vrijednosti. U svojem su upozorenju naglasili da su oni istrenirani da prve signale zabrinutosti uoče u drugim državama.

“Vidjeli smo ovakav oblik nasilja. To rade autokrati. To je ono što se događa prije nego što države propadnu. Jako me to uznemirava”, izjavila je za Washington Post Gail Helt, bivša analitičarka CIA-e koja je donedavno pratila regiju jugoistočne Azije.

S njezinom se procjenom slažu i drugi dužnosnici CIA-e.

SadamBašarGadafi. Svi su se oni odlučivali na ovakve poteze prije nego što je u njihovim državama došlo do svrgavanja režima”, rekao je Marc Polymeropoulos, agent CIA-e, referirajući se na gušenje mirnih prosvjeda suzavcem i dimnim bombama.

Osude

Čin su jednoglasno osudili i vjerski čelnici SAD-a, a situaciju u Americi nakon osam dana komentirao je i papa Franjo. Poglavar Katoličke crkve vjernike je pozvao da ne okrenu leđa činjenici da rasizam postoji u našim društvima, a Amerikance je pozvao na pomirenje.

Kritiku Trumpu neizravno je uputio i bivši predsjednik George W. Bush koji je zaključio da ubojstvo Georgea Floyda odražava “šokantan neuspjeh” borbe protiv rasizma u SAD-u.

Izvor

 

Prethodni članakU kinesko-indijskom graničnom sporu SAD stale na stranu Indije
Naredni članakZašto bombe napravljene u Americi ubijaju civile u Jemenu

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime