PISjournal-Naučni centar kojeg finansira Pentagon upozorio je da bi demencija koja utiče na američkog predsjednika Joea Bidena mogla predstavljati “rizik za nacionalnu sigurnost”.

U izvještaju koji je objavljen u utorak, američka neprofitna novinska organizacija Intercept imenovala je nekoliko istaknutih američkih dužnosnika, uključujući američkog predsjednika, kao one koji bi mogli predstavljati problem za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država zbog svoje demencije.

U izvještaju se citiraju rezultati studije iz aprila koju je sprovelo Odjeljenje za istraživanje nacionalne sigurnosti u sklopu korporacije RAND.Inače,RAND je neprofitna istraživačka grupa za globalnu politiku.

Istraživači su uspjeli identificirati nekoliko slučajeva u kojima su visoki obavještajni službenici podlegli Alchajmerovoj bolesti, progresivnom poremećaju mozga i primarnom uzroku demencije.

“Pojedinci koji imaju ili posjeduju sigurnosnu dozvolu i u svojim rukama imaju povjerljive materijale mogli bi postati sigurnosna prijetnja ako razviju demenciju i nesvjesno dijele vladine tajne”,piše u studiji Američkog instituta za istraživanje i razvoj, kojeg uglavnom financira američka vlada.

Rezultati ove studije su alarmantni jer bi visoki zvaničnici sa trenutnim ili bivšim pristupom obavještajnim podacima nacije visoke povjerljivosti mogli predstavljati prijetnju nacionalnoj sigurnosti, navodeći mogućnost da nesvjesno otkriju vladine tajne.

Istraživanje nije pominjalo nijednog američkog zvaničnika po imenu,međutim,u američkom javnom mnijenju i u medijima ozbiljno se govori o gerontokratiji ili vladavini starijih osoba.

Intercept u svom izvještaju navodi dva primjera:“Senator Mitch McConnell,koji je prošlog mjeseca imao drugu epizodu “zaleđivanja” pred novinarima, uživa najprivilegiraniji pristup povjerljivim informacijama od bilo koga u Kongresu kao član takozvanog kongresne grupe Gang of Eight. Devedesetogodišnja senatorka Dianne Feinstein,iz Kalifornije, čiji je pad doveo do zbunjenosti oko glasanja i propusta u pamćenju – zaboravljajući razgovore i ne prisjećajući se višemjesečnog odsustva – godinama je bila članica Gang of Eight i ostaje članica obavještajnog odbora Senata, u kojem radi od 2001. godine”.

Šta mislimo pod tim “zaleđivanjem” pred novinarima?

Naime,prošlog mjeseca,senator McConnell je imao press konferenciju za novinare u Kentuckyu.U toku svog obraćanja,naglo je stao i nije mogao nastaviti,kao da se zaledio u trenutku.Nakon kraćeg vremena šutnje,osoblje ga je ispratilo sa bine i odvelo u drugu prostoriju da se odmori.Nakon pauze,vratio se pred novinare.Ista stvar mu se desila u julu ove godine,na Capitol Hillu dok se obraćao novinarima.

Kao predsjednik Sjedinjenih Država, 80-godišnji Biden pokazao je mnoge slučajeve dezorijentacije, saplitanja i pada i propusta u pamćenju. Predsjednik je najviši državni autoritet za klasifikaciju, s izuzetnom ovlasti da povjerava i deklasificira informacije naširoko.

Predsjednikova dob se pojavila kao jasna briga birača, uključujući i Demokrate.

Biden je najstariji predsjednik u historiji SAD. U aprilu je najavio svoju kampanju za reizbor 2024. postavljajući scenu za revanš protiv njegovog republikanskog prethodnika Donalda Trumpa, koji tvrdi da Biden ne može proći kognitivni test.

Aktuelni predsjednik se također suočava sa sve većim pitanjima o svojim godinama i da li je spreman za cijelu sezonu kampanje i još četiri godine na funkciji.

Bidenove godine čine njegovu kandidaturu za reizbor historijskom i rizičnom kockom za stranku Demokrata, koja se suočava s teškom izbornom mapom za održavanje Senata 2024. godine i koja je trenutno manjina u Predstavničkom domu.

Prošlog mjeseca, anketa Associated Press-NORC-a pokazala je da u redovima Demokrata smatraju da je Biden “previše star da bi efikasno “služio” još jedan mandat.

Anketa provedena u decembru također je pokazala da je gotovo 60 posto registriranih birača u SAD-u ozbiljno zabrinuto zbog Bidenove mentalne sposobnosti, navodeći česte slučajeve u kojima je Biden izgledao potpuno dezorijentiran u javnosti.

S obzirom na njegove godine i dosadašnje ispade u javnosti kojih se američko društvo srami pred ostatkom svijeta,mislim da Bidenu neće dozvoliti da se ponovo kandiduje na predsjedničkim izborima.Previše je rizično a Demokrate sigurno ne žele žrtvovati interese pa čak i mjesto stranke u američkoj politici zbog jednog starca koji ne želi odustati i otići u penziju.Pa čak i ako se bude kandidovao,neće dobiti dovoljan broj glasova jer ni američki glasači ne žele narušavati ugled svoje države ili je čak dovesti u neposrednu opasnost.Kako god bilo,Bidenu se bliži kraj.Politički kraj.

Ekskluzivno PISjournal

Prethodni članakJe li moguća normalizacija odnosa između Saudijske Arabije i Izraela?
Naredni članakGerontokratija u Sjedinjenim Državama

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime