PisjournalNova američka vojna procjena kaže da bi talibani mogli izolirati glavni grad Afganistana, Kabul, za 30 dana i potencijalno ga preuzeti za 90 dana, usred brzog napretka militanata širom ove ratom razorene zemlje.

 “Ali ovo još nije gotovo”, rekao je američki zvaničnik odbrane ,anonimno, za Reuters u srijedu, pozivajući se na procjenu. Tvrdio je da bi afganistanske snage sigurnosti mogle preokrenuti tu situaciju pružajući veći otpor militantima.

 Druga osoba upoznata sa obavještajnim podacima rekla je za NatSec Daily da bi talibanskim militantima moglo biti potrebno i do šest mjeseci da preuzmu kontrolu nad cijelim glavnim gradom. “Situacija je tako fluidna”, rekao je neimenovani izvor. 

Talibani su u roku od šest dana zauzeli deset glavnih gradova provincije u Afganistanu.U četvrtak su militanti zauzeli grad Gazni na jugu Afganistana. Glavni grad provincije nalazi se samo 150 kilometara (95 milja) od Kabula.

Nasir Ahmad Faqiri, šef pokrajinskog vijeća, rekao je u četvrtak za AFP: “Talibani su preuzeli kontrolu nad ključnim dijelovima grada – uredom guvernera, sjedištem policije i zatvorom.” Nasilje je u porastu širom Afganistana usred povlačenja stranih snaga predvođenih SAD-om iz zemlje.

Invazija na Afganistan 2001. svrgnula je talibane s vlasti, ali je pogoršala sigurnosnu situaciju u zemlji. Talibanski militanti nastavljaju preuzimati kontrolu nad strateškim sjevernim provincijama u Afganistanu, koje su tradicionalno bile bastion anti-talibanskog otpora.

Hiljade ljudi napustilo je svoje domove na sjeveru zbog relativne sigurnosti Kabula i drugih urbanih centara. Brzina napredovanja talibana iznenadila je američke zvaničnike. Do prošlog mjeseca, američke obavještajne procjene upozoravale su da bi afganistanska vlada mogla pasti za šest mjeseci. Američki predsjednik Joe Biden pozvao je čelnike Afganistana da se bore za svoju domovinu.

SAD razmatraju moguću evakuaciju ambasade u Kabulu: izvori 

U međuvremenu, tri izvora koji su takođe govorili pod uslovom anonimnosti rekli su za NatSec Daily da su u toku interne rasprave o zatvaranju američke ambasade u Kabulu usred tekućih ofanziva talibanskih militanata. Jedan od izvora rekao je da bi misija mogla biti evakuisana do kraja mjeseca, dok je drugi rekao da se stalno razgovaralo o tome koliko je američkih diplomata potrebno u Kabulu u svjetlu opasnosti. 

State Department nije porekao da se vaga evakuacija. “Kao što činimo za svako diplomatsko mjesto u izazovnom sigurnosnom okruženju, svakodnevno ćemo procjenjivati ​​prijetnje i donositi odluke koje su u interesu pojedinaca koji služe u našoj ambasadi o tome kako ih zaštititi”, rekao je dužnosnik State Departmenta, dodajući da je ambasada “ima status povlačenja još od 27. aprila.Najnoviji razvoj događaja dolazi dok borbe između talibanskih militanata i snaga afganistanske vlade rastu, a nema znakova da bi vlada mogla preokrenuti situaciju nakon nedavnih postignuća militantne grupe.

 Ranije tokom dana, afganistanski ministar vanjskih poslova Mohammad Hanif Atmar rekao je: “Vjerovatno doživljavamo najmasivniju, brutalnu i oportunističku vojnu kampanju nasilja i terora od strane talibana u istoriji naše zemlje.”

Afganistanski ministar unutrašnjih poslova otkrio plan potiskivanja talibana 

U srijedu, afganistanski ministar unutrašnjih poslova general Abdul Sattar Mirzakwal rekao je da vlada naoružava lokalne grupe u sklopu trofaznog plana za potiskivanje talibana. Mirzakwal je to izjavio u ekskluzivnom intervjuu za Al Jazeeru, dodajući da su se afganistanske snage također fokusirale na pokušaje osiguranja glavnih autoputeva, velikih gradova i graničnih prijelaza.

“Radimo u tri faze. Prva je zaustavljanje poraza [vladinih snaga], druga je ponovno okupljanje naših snaga za stvaranje sigurnosnih prstenova po gradovima. Svi oni vojnici koji su napustili svoja mjesta, mi ih vraćamo na njihova mjesta. Treći je početak ofenzivnih operacija “, rekao je Mirzakwal. “Trenutno prelazimo u drugu fazu.”

Mirzakwal, koji je prije pet sedmica preuzeo odgovornost nad afganistanskim policijskim snagama, rekao je da vlada pruža podršku regionalnim milicijama i snagama ustanka. Rekao je da vlada Kabula delegira ovlasti lokalnim liderima da regrutiraju i naoružaju pojedince u svojoj zajednici za borbu protiv talibana, naglasivši da će se svi njihovi članovi na kraju spojiti s afganistanskim snagama nacionalne sigurnosti.

Mirzakwal je rekao da su glavni uzroci vladinih poraza gubitak kontrole nad cestama i autocestama te ograničena zračna podrška. Afganistanski dužnosnik zatražio je od talibanskih militanata da zaustave nasilje i sjednu za pregovarački stol kako bi pronašli rješenja. “Hajde da sjednemo zajedno i napravimo koalicionu vladu, koja bi bila prihvatljiva za sve strane. Što prije to učinimo, to bolje”, rekao je Mirzakwal.