Ahmed Twaij                                                                                                          kultura oružja

PISjournal – Sezona praznika je poznata po slavljenju života, zajedništva i darivanja. No, za neke američke političare širenje božićne radosti postalo je sredstvo promocije sve opasnije kulture oružja. U najnovijem trendu Dobre Stare Stranke (Good Old Party, GOP – nadimak za Republikansku stranku), republikanski lideri objavljuju božićne čestitke sa porodičnim fotografijama gdje svi drže naoružanje vojnog kalibra.

Zastupnik Thomas Massie iz Kentuckyja je 4. decembra na Twitteru objavio čestitku za Božić sa fotografijom na kojoj on i njegova nasmijana porodica poziraju ispred jelke, naoružani do zuba za jurišnim naoružanjem dovoljnim za jednu omanju paravojnu formaciju.

Snimka je objavljena samo četiri dana nakon što je 15-godišnji Ethan Crumbley navodno ubio četiri kolege učenike i ranio još sedam u srednjoj školi Oxford u Michiganu, što je najsmrtonosnija pucnjava u školama ove godine. Samo dan prije pucnjave, nastavnici su ulovili Crumbleyja kako telefonom na internetu traži „municiju“. Massie je u potpisu pod sliku napisao poruku Djedu Mrazu: „Molimo te, ponesi municiju“.

Uprkos salvi kritika zbog prikazivanja nevjerovatne nezainteresiranosti zbog gubitka nevinih života, Massijeva objava je inspirirala zastupnicu Lauren Boebert iz Colorada ta također objavi božićnu, oružjem ispunjenu fotografiju na kojoj su i njena mala djeca.

Pucnjave kao ‘nova normalnost’

Drska promocija kulture oružja među djecom, samo nekoliko dana nakon smrtonosne pucnjave u školi, je duboko uznemirujuća. Ona reflektira desenzibilizaciju na oružano nasilje u državi gdje su masovne pucnjave, te pucnjave u školama naročito, postale „nova normalnost“. Također pokazuje kako republikanski zvaničnici neće poštedjeti ništa, po cijenu ubijanja i duha Božića, zarad samopromocije.

Brojke koje se odnose na pogibije u oružanom nasilju u SAD-u su zaista poražavajuće. Vatreno oružje je postalo vodeći uzrok smrti kod američke djece i tinejdžera; mladi Amerikanci od pet do 14 godina će imaju 21 put veće šanse da poginu u nasilju vatrenim oružjem od djece u bilo kojoj drugoj državi visokih prihoda. U prosjeku, osmero američke djece svaki dan gine od oružanog nasilja.

Tokom prve godine pandemije korona virusa, djeca su provodila više vremena kući sa većim pristupom smrtonosnom oružju, pa je stopa nenamjernih pogibija od vatrenog oružja među maloljetnicima za 31 posto skočila od marta do decembra 2020. godine, u odnosu na isti period godinu ranije. Sa otvaranjem škola ove godine, ponovo se bilježe pucnjave u školama, pa su od avgusta zabilježena 24 takva incidenta širom SAD-a.

Prodorna priroda oružanog nasilja u SAD-u dovela je do povećanja kontrole škola i širenja nervoze među učenicima i studentima. Američka djeca sada idu u škole koje imaju detektore metala i sigurnosne kamere, te redovno imaju vježbe za slučaj pucnjave.

Izloženost oružanom nasilju utječe na emotivni, psihološki, pa čak i fizički razvoj djeteta zbog čega je glavni cilj zaštititi djecu od kulture oružja. Republikanci, međutim, ne dijele ove brige. Zapravo, oni kao da vjeruju da su intelektualne teme, kao što je kritika teorija rasa, mnogo opasniji utjecaj na djecu u školama od kulture oružja.

Zaobilaze ograničenja društvenih mreža

Naravno da Massie i Boebert nisu pioniri promocije oružja među djecom u vrijeme Božića. Primjera radi, 2015. godine je republikanska zastupnica Michelle Fiore iz Las Vegasa izazvala kontraverze objavom slične božićne čestitke sa svojom naoružanom porodicom.

Ono što ne iznenađuje je činjenica da nisu samo republikanski zvaničnici iskoristili društvene mreže za izjavljivanje ljubavi prema oružju. Navodni napadač iz Michigana je također na internetu objavio snimke sa svojim arsenalom oružja prije napada. Njegova majka, koja je zajedno sa mužem optužena za ubistvo iz nehata kao saučesnici u pucnjavi, također je objavila sličnu fotografiju i napisala: „Mama i sin isprobavaju njegov novi božićni poklon“.

Ovakve objave zaobilaze nova ograničenja društvenih medija o promociji naoružanja jer su te platforme zabranile samo prodavačima oružja da se direktno oglašavaju (pošto nema državnih ograničenja).

Viralni snimci republikanskih zvaničnika sa jurišnim puškama na internetu nemaju samo političke i komercijalne svrhe, već čine oblik ekstremnog trolanja liberala. Oni za cilj imaju antagoniziranje liberalno orijentiranih Amerikanaca i jačanje popularnosti autora ovih objava među izbornim tijelom.

Ironično je to što, u nastojanju da postignu političke bodove uoči praznika, republikanci kao da rade ono što su dugo optuživali liberale da rade: „vode rat“ protiv Božića. Godinama su konzervativci tvrdili kako je Božić „meta napada“ i njegovi simboli i duh se ignoriraju ili krše od strane liberala i njihovog odbacivanja kršćanskih vrijednosti.

No, kako je demokratska zastupnica Alexandria Ocasio-Cortez napisala u re-tweetu Boebertove fotografije: „Ponovo mi recite gdje je Krist kazao ‘koristite obilježavanje mog rođenja za promociju nasilnog oružja za vlastite političke bodove’?“

Napori da se blokira donošenje zakona o regulaciji oružja

Ono što je više podmuklo od ubijanja božićnog duha objavama na Twitteru gdje se promovira kultura oružja su neprestani napori GOP-a da blokira donošenje zakona kojima se povećava regulacija vlasništva oružja.

Stalne blokade koje postavljaju republikanci, Državno udruženje vlasnika oružja NRA, te industrija naoružanja nisu samo otežale usvajanje bilo kakvih mjera kontrole oružja, već su i utišali istraživanje samog nasilja. Ovo je primoralo neke demokrate da idu toliko daleko i usvoje taktike po uzoru na GOP kako bi izborili reguliranje vlasništva naoružanja.

Na primjer, guverner Kalifornije Gavin Newsom predložio je da zakonodavci usvoje zakon o kontroli oružja koji dozvoljava običnim građanima da tuže one koji posluju sa oružjem koje je zabranjeno. Ideja je stvaranje zakona nakon što je u Teksasu usvojen nedavno zakon protiv abortusa koji dozvoljava svim građanima da tuže klinike ili doktore koji krše državni zakon o abortusu.

Međutim, doći do značajnog napretka kada je riječ o kontroli oružja znači više od GOP taktike. Vrijeme je da predsjednik Joe Biden ispuni svoje obećanje iz kampanje da će se boriti sa ovim problemom i tražiti odlučno djelovanje protiv oružanog nasilja. Ovo bi dovelo, ne samo do strožijih zakona o vlasništvu oružja, već i do borbe protiv normalizacije kulture oružja.

Mogući proces protiv roditelja napadača iz Oxforda mogao bi biti korak u pravom smjeru, korak ka odgovornosti za promoviranje kulture oružja među djecom. U narednom koraku, lobi za naoružanje i političari koji promoviraju kulturu oružja također moraju odgovarati.

Možda će tek onda prestati zloupotreba Božića za političke bodove Massieja, Boebert i drugih republikanskih zvaničnika. I možda će tek onda njihovi zakonodavci promovirati poruke ljubavi za vrijeme Božića. Svima nama treba malo toga sada.

Izvor