PISjournalKako tenzije u Crvenom moru eskaliraju kao posljedica rata u Gazi, nastavljaju se pomorski sukobi između jemenskog pokreta Ansarullah i izraelskih saveznika-Sjedinjenih Država i Velike Britanije.     Jemenu

U utorak navečer, SAD i Britanija pokrenule su novi opsežni napad na Jemen.

Američki mediji objavili su da su u novoj operaciji korišteni ratni avioni i krstareće rakete Tomahawk.Američki predsjednik Biden je u saopštenju naveo da su ovi napadi jasna poruka da SAD i njeni partneri neće zatvarati oči pred napadima i ugrožavanje slobode plovidbe.

Američki ministar odbrane Loyd Austin je sa svoje strane rekao da su ovi napadi bili usmjereni na infrastrukturu bespilotnih letjelica i raketa Jemena kako bi oslabili sposobnost Ansarullaha da napadne izraelske brodove u Crvenom moru.

Novinski izvještaji sugeriraju da je luka Hudaydah, koja je glavna luka za uvoz robe, goriva i međunarodne humanitarne pomoći u Jemen, bombardirana najmanje dva puta u jednom danu. Također, jemenski mediji prikazali su snimke nekoliko eksplozija usljed raketiranja. Mediji su također izvijestili o nekoliko eksplozija u glavnom gradu Sani gdje se nalazi Ansarullah.

Prema novinskoj mreži Al-Alam, u ovim napadima zapadna agresorska koalicija je bombardovala regije Attan i Al-Nahdain na jugu, kao i Al-Hafa na sjeveroistoku glavnog grada.

Jemenska novinska mreža Al-Masirah izvijestila je da su ovi napadi bili usmjereni na aerodrome i vojne baze u nekoliko drugih gradova.

Američko ministarstvo odbrane tvrdi da početna procjena ukazuje da su udari imali dobre efekte i da će “značajno” degradirati Ansarullahove sposobnosti.

Britansko ministarstvo odbrane tvrdi u saopćenju da prve indicije pokazuju da je sposobnost pokreta Ansarullah da ugrozi komercijalne brodove sada ozbiljno ograničena.

Jemenska vojska objavila je saopštenje nakon napada u kojem se navodi da su sada svi britanski i američki interesi “legitimne mete” i da je kao odgovor gađala dva američka i britanska broda. Yahya Saree, glasnogovornik jemenskih snaga, rekao je u utorak da je Jemen izveo dvije operacije u Crvenom moru, ciljajući američki brod Star Nasia i britanski brod Morning Tide. Brodovi su gađani protivbrodskim projektilima, a udari su bili precizni i direktni.

U međuvremenu, dok su čelnici Vlade nacionalnog spasa Jemena sa sjedištem u Sani u proteklih nekoliko dana više puta naglašavali da ovi napadi neće nasilno zaustaviti pomorske operacije Jemena protiv brodova koji plove prema okupiranim teritorijama, Generalni sekretar pokreta Ansarullah, Abdul Malik al-Houthi u svom govoru u utorak nazvao je američke napade “apsolutnim zlom i u skladu sa interesima cionista”.

Sugerirajući da Amerikanci, Britanci i Izraelci rade na planovima da oslabe muslimanski svijet, al-Houthi je rekao da je muslimanski svijet, nažalost, u slaboj poziciji i da neprijatelji ozbiljno ugrožavaju njegovu egzistenciju.

“Grupa Jevreja okupira palestinsku zemlju i muči palestinski narod pred očima više od 50 zemalja koje imaju ogromne potencijale”, rekao je on al-Houthi.

Lider Ansarullaha je dalje kritizirao stavove muslimanskih zemalja, dodajući da na svakog Jevrejina dolazi više od 150.000 muslimana koji ne mogu ništa učiniti i samo gledaju brutalno ubijanje nevinih ljudi.  Jemenu Jemenu Jemenu Jemenu Jemenu 

Ansarullahova upozorenja i obnovljena posvećenost pomorskim akcijama protiv izraelskog režima pokrenula su pitanja o djelotvornosti američko-britanskih napada na Jemen i sposobnosti dviju zemalja da obnove stabilnost u Crvenom moru.

Ansarullahova nadmoć u Crvenom moru

 S obzirom da brutalni saudijsko-američki napadi na Jemen u posljednjih 9 godina nisu uspjeli baciti pokret otpora na koljena, ni ovi napadi također neće donijeti velike rezultate kada je u pitanju odvraćanje Ansarullaha od njegovih propalestinskih stavova.

Podsjećamo da je Jemen 9 godina bio pod snažnom agresijom Saudijske Arabije i saveznika i da je za to vrijeme u jednoj od najsiromašnijih arapskih zemalja vladala najveća humanitarna kriza u kojoj je ogroman broj djece izgubio život zbog neuhranjenosti i nedostatka osnovnih životnih i medicinskih potrepština.

Jemenci se nisu predavali i naposljetku je vlada Saudijske Arabije prihvatila realnost na terenu a to je legitimitet Vlade nacionalnog spasa.

Sjedinjene Države i Britanija će sigurno pretrpjeti ogromnu štetu zbog svoje ishitrene i očajničke intervencije u Jemenu. Jemen ima prednost u Crvenom moru i nastavlja sa svojim dronovskim i raketnim napadima kako bi na silu prekinuo izraelski rat u Gazi.

Saudijska Arabija se neće miješati

Saudijska Arabija je odbila poziv da se zvanično pridruži američko-britanskoj koaliciji iako su Saudijci dužni Amerikancima zbog toga što su ih oni velikodušno podržavali u ratu u Jemenu,i u pregovorima sa Ansarullahom,oni će svakako uzeti u obzir američke interese ali ne vidi se namjera saudijske kraljevine da se aktivno uključi u rat sa Jemenom.

Glavni pregovarač Ansarullaha Mohammad Abdel Salam govorio je o smanjenju izazova sa Saudijcima, a u ponedjeljak je glasnogovornik jemenskog ministarstva vanjskih poslova pohvalio stavove Saudijske Arabije i da ga raduje odbijanje Saudijske Arabije da učestvuje u napadima. Čak su i UAE odbili da se pridruže američkoj kampanji bombardovanja.

Trenutno,Jemen ima svoja unutrašnja pitanja koja mora riješiti,prvenstveno odnos sa Saudijskom Arabijom.Saudijci su svjesni toga i ne žele se vojno uplitati protiv Jemena jer bi time odnosi sa Ansarullahom postali opet zategnuti.To saudijska država nipošto ne želi.

Svijet je osudio politiku Washingtona što podržava izraelski režim. Njegova ratnohuškačka politika, koja pomaže genocidu u Gazi, ima bezbroj protivnika na američkom tlu i pretvorila je Bidena u omraženu figuru u SAD-u. Također, njegova pozicija je ugrožena kako se približavaju predsjednički izbori.

Saudijska kraljevina i Emirati-sramota za arapski svijet

Saudijska Arabija dozvoljava UAE da propušta izraelsku robu preko svoje teritorije, koja će potom biti poslana izraelskom režimu preko Jordana. Zapravo, oni nastoje zaobići tjesnac Bab-el-Mandeb kako bi izbjegli sukob sa Jemencima jer bi oni zauzeli svaki brod koji tuda plovi.Stoga,okreću se kopnenoj varijanti transporta robe.Zato Emirati prebacuju robu u Izrael preko Saudijske Arabije.Svakako,količina robe koja se prenosti tim putem je znatno manja nego što bi bila kada bi se prenosila pomorskim putem ali ovdje nije riječ o količini robe već o samom činu pomaganja cionističkom entitetu.To je ono što ide na sramotu i Rijadu i Abu Dhabiju.

Ekskluzivno PISjournal