Dr. Javad Masumi                                                                                                        isprovocirati

PISjournal  Obraćanje pažnje na ulogu i uticaj Saudijske Arabije i UAE kao i Pakistana u Afganistanu uvijek je ozbiljna i neizbježna stvar. Može se reći da Amerika i zemlje povezane s njom u regiji pokušavaju isprovocirati i potaknuti pakistansku vojsku da poveća napetost na granici i eventualno napadne Afganistan.

Obavještajna agencija pakistanske vojske ISI suočila se s izazovom značajne populacije paštunskih talibana unutar Pakistana i na granici s Afganistanom, od kojih neki žele teritorijalnu nezavisnost i separatizam.

Nakon skandaloznog povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Afganistana nakon dvadesetogodišnje okupacije i početka druge vlade Talibana, međunarodna zajednica, posebno Amerika, očekivali su da će svjedočiti novom žarištu sigurnosne krize u Afganistanu. Iako su Amerikanci fizički napustili teritorijalni prostor Afganistana njihova se sjena u potpunosti osjeća iskorištavanjem složenog i rovitog prostora za stvaranje napetosti i unutrašnjeg rata korištenjem regionalnih i transregionalnih aktera.

Talibanska vlada je uspjela stvoriti stabilnu sigurnosnu situaciju uz saradnju važnih zemalja u regionu, naročito Islamske Republike Iran. Iako opasnost od ISIS-a u afganistanskom Horasanu nije potpuno nestala, njihov fokus je trenutno na ovom važnom sigurnosnom pitanju i borbi protiv ISIS-a u Horasanu. Ali, dug je put do uspostavljanja sigurnosti u Afganistanu i iskorjenjivanja terorizma ISIS-a u Horasanu.

Poteškoće ovog sigurnosnog projekta zbog uticaja etničkih skupina i njihovih veza sa susjedima Afganistana nisu učinile sigurnosno područje Afganistana složenijim i krhkijim. Moguće je da postoji znakovit odnos između sigurnosne komponente i uspostave sigurnosnih interesa prema etničkoj strukturi Afganistana. Čini se da bi nastavkom ovog procesa, sa uticajem regionalnih i transregionalnih aktera, mogli započeti unutrašnji i pogranični sukobi, jer trenutno radikalne struje nastoje stvoriti borbu za vlast u Afganistanu.

Jedno od efikasnih rješenja za sigurnosnu stabilnost Afganistana može biti u primjeni, potpori i realnoj participaciji na terenu svih etničkih skupina sa efikasnom ulogom u strukturi suvereniteta Talibana. Značajno je da se nakon početka rata u Ukrajini intenziviralo pitanje novog međunarodnog poretka. A u slučaju uspjeha u održavanju sigurnosne stabilnosti stvorit će se pogodan prostor za udio Afganistana u novom regionalnom poretku, posebno u sferi ekonomije.

S druge strane, Afganistan ima historijsko iskustvo tranzita „Put svile“. Danas je uloga koridora u razvoju trajne sigurnosti veoma porasla i Afganistan ima potrebne kapacitete za uspostavu instrumenata moći koristeći ulogu cestovnih i željezničkih koridora. Trenutno je Islamska Republika Iran, podržavajući narod i talibansku vlast, iskazala svoju spremnost da pomogne u realizaciji ovih strategija potpisivanjem raznih sporazuma, uključujući i područje energetike i rudarstva.

Suprotno tome, radikalne struje želeći da stvore rat za vlast fokusiraju se na žarišta krize i političkog izdisaja, što bi moglo uzrokovati da se, zbog nedovoljnog pridavanja pažnje i važnosti, Talibani u budućnosti suoče s atmosferom unutarfrakcijskog djelovanja, pa čak i pograničnih sukoba. Obraćanje pažnje na ulogu i uticaj Saudijske Arabije i UAE kao i Pakistana u Afganistanu uvijek je ozbiljna i neizbježna stvar. Može se reći da Amerika i zemlje povezane s njom u regiji pokušavaju isprovocirati i potaknuti pakistansku vojsku da poveća napetost na granici i eventualno napadne Afganistan.

Obavještajna agencija pakistanske vojske ISI suočila se s izazovom značajne populacije paštunskih talibana unutar Pakistana i na granici s Afganistanom, od kojih neki žele teritorijalnu nezavisnost i separatizam. Čini se da je ova populacija zlata vrijedna prilika za Amerikance da pristupom jačanja i pružanja podrške izazovu sukobe na granici s Afganistanom i Pakistanom.

Sjedinjene Države namjeravaju da politikom izazivanja tenzija izazovu opadanje sigurnosne kvote, što bi za rezultat imalo nemogućnost realnog napredovanja sporazumā i protokolā u različitim energetskim sferama, tranzitu, rudarstvu i sl., u koje su Iran i Afganistan nedavno uložili velike napore.

Jedan od ključnih pokretača Sjedinjenih Američkih Država u Pakistanu za ostvarivanje napetosti i konfliktne strategije saradnje sa Saudijskom Arabijom i UAE je potpora i uspostava Shahbaza Sharifa, a s druge strane, to je sprječavanje prisustva Imrana Khana na predstojećim izborima u Pakistanu; zato što je Imran Khan politikom istočnjačke igre s Amerikom u sukobu interesa.

Uz učešće Imrana Khana na izborima, njegova pobjeda je izgledna ako izbori budu pošteni, a u slučaju da Imran Khan ne uspije, pojava nemira u Pakistanu neće biti daleko od očekivanog. Ali u trenutnim okolnostima Pakistan i njegova nesređena ekonomska situacija, te životne prilike uzrokovane razornim poplavama, kao i potreba za osam milijardi dolara su veoma važne i prihvatljive teme, koje su, s ciljem regionalizacije Pakistana, na dnevnom redu Saudijske Arabije i UAE.

Generalno uzev, trenutni trend ukazuje na to da bi mogao imati ključnu ulogu u raspirivanju nemira i cilju Amerikanaca u stvaranju sukoba, makar i ograničenog, na granicama Pakistana i Afganistana. Pitanja izbora i neki pakistanski i afganistanski talibanski paštuni koji zahtijevaju nezavisnost čine se kao izgovori koji će izazvati sukobe i napetosti u područjima kao što je regija koridora Wakhan.

Očito je da će se narušavanjem sigurnosne i političke atmosfere Afganistana i Pakistana usporiti proces sklapanja ugovora i odvijanje projekata, a podsticanjem psiholoških operacija medija cionističkog režima i jačanjem terorizma ISIS-a u regiji nastoji se izolirati talibanska vlast i ne biti prihvaćena od strane međunarodne zajednice.

Ono što je važno u pisanju ovih redaka je da će formiranje koridora Centralne Azije, Indije i Pakistana, a s druge strane, strateška uloga Afganistana u željezničkim i cestovnim koridorima dovesti do napretka projekta i razvoja trgovine Afganistana sa svojim susjedima i na međunarodnoj sceni.

Historijski „Put svile“ predstavlja spoj drevne kulture, a današnjim jezikom rečeno, izgradnja koridora polučit će približavanje misli afganistanske vlade i naroda sa njihovim susjedima. Ali mogu li Sjedinjene Američke Države i cionistički režim pritiskom i infiltriranjem u obavještajni sistem pakistanske vojske (ISI) s promjenama kao što su Imran Khan i Paštuni stacionirani na granici Afganistana i Pakistana, u regiji koridora Wakhan, isprovocirati političke korake i vojne sukobe između ove dvije zemlje?

Proučavajući i analizirajući teoriju ratnih igara, čini se da će prisustvom Imrana Khana na izbornoj sceni njegova pobjeda biti gotovo vjerovatna. S jedne strane, sprječavanje njegovog prisustva ili odsustvo pobjede, a s druge strane, nezadovoljstvo ljudi, čini pojavu nemira u Pakistanu samo pitanjem dana. Nužno je napomenuti da prisutnost Imrana Khana neće značiti definitivnu kontrolu Amerike u Pakistanu i sprječavanje graničnih sukoba s Afganistanom, te pakistanski istočni pristup.

Iako je vojni sukob u regiji koridora Wakhan uzrokovan faktorima kao što su osjetljivost Afganistana, ši’iti Kašmira, pozicioniranost Indije i stanovništva kineskog Xinjianga, ova situacija čini ovaj sigurnosni slučaj mnogo kompliciranijim. Ali svrha dvadesetogodišnje prisutnosti Amerikanaca u Afganistanu pokazala je da strategija Amerikanaca nije ništa drugo nego nedostatak mira i stabilnosti i teritorijalizacija za vlastite interese.

U trenutnoj situaciji, talibanska vlast, a s obzirom na pitanja etničkih skupina, granica i odnosa sa susjedima, posebno Pakistanom, je nužno pitanje. Čini se da pomnije ispitivanje trenutnih trendova, uključujući razgovore Saudijske Arabije i UAE s Pakistanom, može drugu vladu Talibana učiniti imunom od strateškog iznenađenja.                           isprovocirati isprovocirati 

Ekskluzivno PISjournal

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime