Analitičar: Zapad koristi MEK i druge teroriste za unapređivanje destruktivnih planova-Politički komentator kaže da određene zapadne zemlje i dalje njeguju i koriste terorističke grupe poput MEK-a kako bi unaprijedile svoje destruktivne planove protiv nezavisnih zemalja.

Kanadski pisac i aktivista Mark Taliano rekao je za Press TV u ekskluzivnom intervjuu u nedjelju da Zapad igra na kartu terorizma u potrazi za vlastitim interesima, ističući da Washington i njegovi saveznici nastavljaju reanimaciju i jačanje terorističkih saradnika.

Mark Taliano,kanadski novinar i aktivista

Taliano je rekao da je podrška Zapada ozloglašenoj antiiranskoj terorističkoj grupi Mudžahedin-e khalka (MEK) u skladu s podrškom međunarodnom terorizmu.

„Zapad i njegovi saveznici obučavaju, podržavaju, naoružavaju, zapovijedaju i kontroliraju ovu terorističku organizaciju. Igraju se s njima kao sa kartama i raspoređuju ih pod velom tajne i dezinformacija ”, napomenuo je.

Maryam Rajavi,lider MEK-a sa američkim senatorom Mc Cainom

MEK je izveo brojne terorističke napade na iranske civile i vladine zvaničnike od pobjede Islamske revolucije u Iranu 1979. Od gotovo 17 000 Iranaca ubijenih u terorističkim napadima u protekle četiri decenije, oko 12 000 je postalo žrtvom terora.

Za vrijeme režima bivšeg iračkog diktatora Sadama Husseina i rata protiv Irana između 1980. i 1988. godine, pripadnici MEK-a bili su naoružani i opremljeni  od strane Iraka i borili se zajedno sa snagama Ba’ath-a protiv Islamske Republike.

Nakon rata, SAD i Europska unija uklonili su MEK sa svojih popisa terorističkih organizacija kako bi ih koristili kao oružje protiv Irana. Teroristi uživaju slobodu aktivnosti u SAD-u i Evropi, pa čak održavaju i sastanke s najvišim američkim i evropskim zvaničnicima.

Maryam Rajavi sa Rudy Giulianiem,gradonačelnikom New Yorka

Suočeni sa rastućom ljutnjom među mnogim Iračanima koji su patili od Sadamovog režima i pristalica MEK-a, SAD su ih 2016. preselili iz svog kampa Ashraf u iračkoj provinciji Diyala i poslali ih u Albaniju, odakle nastavljaju aktivnosti protiv Irana.

Taliano je rekao da Zapad u svojoj politici protiv suverenih nacija čini zločine protiv čovječnosti i koristi teroriste kao svoju produženu ruku.Operacije Zapada protiv suverenih zemalja su višestrane i uključuju masovnu propagandu putem medijskih kartela i raznih sredstava na terenu, rekao je.

Taliano je ukazao na prisustvo takozvane grupe civilne odbrane Bijele kacige u Siriji, ističući da su njeni pripadnici u osnovi pripadnici terorističkih grupa al-Qaede i Daesh kako bi divlje imperijalističko barbarstvo prikazali kao “humanitarno”.

 Rekao je da Zapad trenutno podržava al-Qaedu i njene podružnice u sirijskoj sjeverozapadnoj provinciji Idlib koju drže militanti.

Kanadski se stručnjak pozvao na takozvani Cezarov zakon, kao i na druge sankcije SAD-a i EU-a, kao kolektivnu kaznu Sirijcima koji žive u područjima pod kontrolom vlade.

“Vojne akcije koje uključuju aktivno ratovanje, terorističke napade, okupaciju, ilegalno bombardiranje Sirijaca, zajedno s ekonomskim ratovanjem i bezbrojnim strategijama obmane, sve služe Zapadu da uništi i balkanizira Siriju”, rekao je Taliano.   

Izvor:PressTV   

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime