PISjournal – Visoki dužnosnik Ujedinjenih naroda nedavno je upozorio da Etiopija ulazi u građanski rat jer bjesni sukob između centralne vlade i periferne etno-političke grupe pod nazivom Narodni front za oslobođenje Tigraja (TPLF). Sukob je izbio prije godinu dana kada je etiopska vlada na čelu s premijerom Abiyem Ahmedom pokušala napraviti korak u pravcu izgradnje nacije.

U 2019. godini, premijer je spojio mnoge etničke i regionalne političke stranke u svoju jedinstvenu Partiju prosperiteta u pokušaju da uspostavi moćnu centraliziranu vladu i stavi tačku na etnički federalizam koji podstiče etnički nacionalizam u lice centralne vlade.

Ali, taj potez se izjalovio jer je TPLF uživao jaku poziciju dominantne političke stranke u Etiopiji više od dvije decenije, odbijajući da potpadne pod utjecaj premijerove stranke.

Rani sukobi dogodili su se u regionu Tigraj, tradicionalnom uporištu TPLF-a, nakon što su održani regionalni izbori koje je centralna vlada odbila. Izbori u Tigraju održani su nakon što je vlada Abiya Ahmeda odgodila opšte izbore koji su trebali biti održani u avgustu 2020. godine. 

Tada su dvije strane jedna drugu proglasile nelegitimnim. Sukobi između TPLF-a i centralne vlade počeli su 3. novembra 2020. godine. Do kraja mjeseca, centralna vlada je preuzela Mekelle, glavni grad regije Tigraj.

U početku se činilo da Ahmedova vlada konačno postiže svoj cilj eliminacije TPLF-a i okončanja etničke politike. Ahmed je proglasio operaciju Tigraj završenom nakon što je zauzeo Mekelle.

Abiy Ahmed

Ali u junu 2021. godine, plima je počela da se okreće u korist Tigraja, sa TPLF-om koji je ponovo zauzeo Mekelle i počeo da osvaja i druge regije. TPLF, zajedno sa svojim saveznicima iz drugih etiopskih etničkih grupa, posebno Oromo oslobodilačke vojske (OLA), sada predvodi kampanju za zauzimanje glavnog grada Etiopije Adis Abebe.

Napredovanje pobunjenika prema glavnom gradu navelo je Ahmeda da proglasi vanredno stanje i pozove civile da uzmu oružje za odbranu glavnog grada.

Podsekretar Ujedinjenih nacija za politička i pitanja izgradnje mira Rosemary A. DiCarlo rekla je da Etiopija ulazi u građanski rat jer svjetski mediji izvještavaju o etničkom nasilju širom zemlje.

Izražavajući duboku zabrinutost zbog rata u Etiopiji, DiCarlo je rekla Vijeću sigurnosti UN-a: „Ono što je sigurno je da je rizik da Etiopija upadne u sve veći građanski rat previše stvaran. To bi dovelo do humanitarne katastrofe i uništilo budućnost tako važne zemlje.”

Čini se da su Abiy Ahmed i njegova vlada sve više usamljeni i izolovani pred pobunjenicima koji sada marširaju prema glavnom gradu. Čak su ga i njegovi nekadašnji prijatelji u Izraelu iznevjerili, odbijajući da mu daju oružje potrebno da se odbrani od napada snaga Tigraja.

Izrael je bio glavni dobavljač oružja za vojsku centralne vlade Etiopije. U julu 2019. godine, dvije izraelske kompanije, Israeli Aerospace Industries (IAI) i Rafael Advanced Defense Systems, instalirale su sistem protivvazdušne odbrane srednjeg dometa pod nazivom Spyder-MR u blizini kontroverzne renesansne brane na rijeci Nil, što je zateglo odnose Etiopije s Egiptom i Sudanom.

Suočen sa rastućim vojnim pritiskom Tigraja, Ahmed je tražio vojnu pomoć od Izraela. Ali Izraelci su odbili da ga spasu u vremenima krize, što je navelo premijera da ohladi odnose sa Izraelom.

Vojska Tigraja (TPLF)

DEBKAfile, izraelska novinska web stranica sa bliskim vezama u obavještajnim krugovima u Tel Avivu, napisala je: “Kao da je premijer Ahmed ohladio odnos kada je Izrael odbio prodati svoje dronove kamikaze radi zaustavljanja napredovanja pobunjenika – uprkos tome što je bio glavni dobavljač oružja njegovoj vojsci.”

Ovo bi trebao biti poziv na buđenje za sve arapske zemlje koje stvaraju sigurnosne saveze s Izraelom u nadi da će se na njega osloniti u teškim vremenima. Izrael nije oklijevao da napusti Ahmeda. I neće oklijevati da svoje nove arapske saveznike u regiji Perzijskog zaljeva prepusti njihovoj sudbini u teškim vremenima.

Još gore, Izrael je uspostavio veze sa Ahmedovim rivalima dok je radio sa njim. “Izrael i Tigraj su u prošlosti imali kontakte”, piše na izraelskom sajtu.

Ahmed se tek nedavno žalio na ulogu Izraela u etiopskom ratu. Izrael je tajno doveo desetine etiopskih Jevreja. Ahmed se direktno požalio izraelskom premijeru Naftali Bennettu da su neki od njih bili oficiri umiješani u ratne zločine u regiji Tigraj.

Ovo je još jedna lekcija za arapske države koje se trenutno priklanjaju Izraelu jer misle da Tel Aviv može raditi i čak pomoći u određenim pitanjima, ali to ne znači da im Izrael neće zabiti nož u leđa.

Etiopija Etiopija

Izvor