PISjournalGotovo dvije godine nakon potpisivanja kontroverznog Abrahamskog sporazuma između Izraela i nekih arapskih država,podrška arapskog javnog mnijenja koja je ionako bila slaba,dodatno je opala ,pokazuju rezultati ankete Washington Instituta.

“Talas arapskih zemalja koje službeno normaliziraju odnose s Izraelom u posljednjih nekoliko godina je u suprotnosti sa sve većim nedostatkom javne podrške Abrahamskom sporazumu u Perzijskom zaljevu”, navodi Institut, napominjući da oni koji pozitivno gledaju na normalizaciju sa Izraelom sada čine “manjinu” u Saudijskoj Arabiji, Bahreinu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

 “Anketa TWI iz marta 2022. pokazuje da više od dvije trećine građana u Bahreinu, KSA i UAE gleda na Abrahamski sporazum nepovoljno nakon manje od dvije godine,” dodaje se u izjavi Instituta.

Anketa je u suprotnosti sa drugom anketom iz novembra 2020. godine, u kojoj je određeni procenat Emiraćana, Bahreinaca i Saudijaca pokazao relativni optimizam u pogledu normalizacije. Dok je u novembru 2020. skoro 40 posto Saudijaca i stanovnika Katara podržalo sporazum, podrška ovim sporazumima sada se kreće između 19% i 25% u Saudijskoj Arabiji, Bahreinu i UAE, prema novom istraživanju.

Broj onih koji u Libanonu gledaju na Abrahamski sporazum “veoma negativno” porastao je sa 41% u novembru 2020. na 66% u martu ove godine, dok je podrška u Egiptu pala sa otprilike četvrtine na 13%.

Stavovi prema poslovnim i sportskim odnosima s Izraelom također su bili izvanredni u arapskim zemljama Perzijskog zaljeva. Daljnjih 50% Saudijaca i 47% Emiraćana izrazito se ne slaže s dopuštanjem takvih veza. Sa izuzetkom Kuvajta, stope neodobravanja dozvoljavanja poslovnih ili sportskih veza sa Izraelcima sada se približavaju polovini (Bahrein – 58%, KSA – 60%, UAE – 55%), saopštio je Institut. 94% Kuvajćana i 93% anketiranih Libanonaca nije se složilo s tom idejom—a daljnjih 77% Libanaca i 88% Kuvajćana su je oštro odbacili.

Brojke iz ankete svjedoče o široko rasprostranjenom uvjerenju da obični Arapi ne podržavaju svoje lidere u uspostavljanju veza s Izraelom. Abrahamski sporazum je možda uspio da stvori ograničenu bazu podrške u zemljama koje su normalizirale veze s Izraelom, ali apsolutno nisu uspjeli dovesti do drastične promjene u arapskom javnom mnijenju. Čak i ta ograničena baza sada nestaje.

Anketa također daje suštinu izjavama ajatollaha Seyed Ali Khameneija, vođe islamske revolucije, na njegovom sastanku s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Na sastanku je ajatollah Khamenei opisao palestinsku stvar kao pitanje broj jedan u svijetu islama. “Uprkos određenim interesima vlada za cionistički režim, nacije se u potpunosti protive ovom uzurpatoru”, primijetio je ajatollah Khamenei.

Nezavisne ankete potvrdile su da Arapi ne podržavaju normalizaciju s Izraelom. Čak i 2020. godine, većina anketa je pokazala da većina Arapa negativno gleda na normalizaciju. Anketa koju je u oktobru 2020. proveo Arapski centar za istraživanje i političke studije pokazala je nedvosmisleno arapsko protivljenje normalizaciji. Proveden je u 13 arapskih zemalja sa 28.000 ispitanika. Anketa je pokazala da je 88 posto Arapa odbilo ideju da prizna Izrael.

Izvor

Prethodni članakVažne poruke vrhovnog iranskog lidera na susretu s Putinom
Naredni članakVječiti spor Turske i Grčke oko Mediterana

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime