Saudijska Arabija korigiranjem školskih udžbenika i detabuizacijom hutbi nastoji normalizirati relacije nakon odbacivanja uspostave diplomatskih odnosa sa Izraelom. Prema pisanju Associated Pressa Saudijska Arabija je izjavila kako sve dok se ne riješi palestinsko pitanje neće slijediti saveznike, Bahrein i UAE, koji su već uspostavili diplomatske odnose sa Izraelom.

Ukoliko Saudijska Arabija kao središte arapske moći i islama sklopi bilateralni sporazum, diplomatska nagrada ide Izraelu. Ali Saudijska kraljevina je inteligentna i zna da njeni građani – podržavajući palestinske ideale – neće ovo dočekati raširenih ruku.

Uprkos tome, Saudijska Arabija vrši pritisak kako bi se promijenile uopćene predodžbe o jevrejima koji su dugi vremenski period od strane vjerskih krugova ali i kraljevskih medija predstavljani u negativnom svjetlu.

Školski udžbenici u kojima su se godinama jevrejima i nemuslimanima davali pogrdni nazivi ‘svinja’ i ‘šimpanza’ sada se revidiraju što bi trebalo predstavljati segment ‘borbe’ prestolonasljednika Mohammada bin Salmana sa ekstremizmom u obrazovanju.

Nejah al-Atibi, saudijski analitičar, ističe kako je saudijska vlada odlučila zabraniti omalovažavanje i vrijeđanje jevrejskih i kršćanskih svetinja u džamijama.

Na džuma namazima širom džamija održavane su antijevrejske hutbe  i to se odašiljalo muslimanima diljem svijeta.

U jednom začuđujućem zaokretu jedan izvor je u svetome gradu Mekki govorio o prijateljskim odnosima između Poslanika i jevreja kako bi podržao vjersku toleranciju, i to se poput oluje proširilo društvenim mrežama.

Početkom godine saudijski kralj je po prvi puta govorio o filmu na temu holokausta koji je trebao biti prikazan na jednom filmskom festivalu, ali je festival odgođen uslje pandemije koronavirusa.

Saudijska Arabija je veoma smjelo podržala jevrejske ličnosti kada je u februaru kralj Salman, po prvi puta u savremenoj povijesti, bio domaćin rabinu Davidu Rosenu, nastanjenom u Jerusalemu.

Areb News, najvažnija saudijska novina na engleskom jeziku,  malom promjenom na banneru na svom twitteru i facebooku ‘zapalila’ je društvene mreže čestitajući jevrejima Novu godinu.

Ova novina je nedavno objavila poduži serijal o jevrejima Libana, a sada pripremaju sličan serijal o jednoj antičkoj jevrejskoj zajednici koja živi na mjestu koje se sada naziva Saudijskom Arabijom.

Glavni urednik novine, Feisal Abbas, je za Associate Press izjavio kako ovo „nema nikakve veze sa Izraelom već da se radi o uspostavljanju veze sa arapskim jevrejima diljem svijeta.“ Sve ovo je pokazatelj snažnog preokreta medija u Kraljevini.

Prije ovoga saudijski mediji su ‘državu jevreja’ nazivali cionističkim neprijateljima, ali su ‘pozdravili’ nedavno sklopljene sporazume Izraela sa UAE i Bahreinom.

Dvije TV emisije na kanalu MBC kojeg kontroliraju saudijci a koje su emitirane tokom mjeseca Ramazan utrle su put otopljavanju odnosa kraljevine Saudijske Arabije sa Izraelom.

U jednoj od ovih emisija koja nosi naslov „Izlaz br. 7“, u sceni o kojoj bi se dalo raspravljati, jedna od saudijskih ličnosti detabuizira poslovne relacije sa Izraelom i kaže kako su Palestinci koji svakodnevno omalovažavaju Saudijsku Arabiju, premda ova zemlja desetljećima podržava Palestinu, zapravo njihovi stvarni ‘neprijatelji’.

Kako navode promatrači ovakvi koraci pokazuju da Saudijska kraljevina nakon desetljeća kategorične političke i finansijske potpore Palestincima nije protiv normalizacije odnosa sa jevrejskom državom.

Giorgio Kafiro, izvršni direktor Centra za statističke pokazatelje u Perzijskome zaljevu, ističe kako uspostavljanje relacija Izraela sa neizabranim vladama ne znači i uspostavu mira sa arapskim narodom.

Pokazatelji jedne javne ankete u Saudijskoj Arabiji objavljeni prošloga mjeseca posredstvom organizacije Washington za politiku Bliskog Istoka, pokazuju da velika većina saudijskih građana ne podržava sporazum sa Izraelom.

Uprkos podrške saudijskih medija izraelskom narodu i jevrejima, svega 9 % Saudijaca su se saglasili da treba dopustiti uspostavu poslovnih i sportskih relacija sa narodom Izraela.

Prethodni članakAmerička bitka za nasljednika liberalne sutkinje
Naredni članakSmrt umjerenog šejha u zatalasanom Perzijskom zaljevu

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime