Autohtoni Kanađani izborili pravo na upotrebu originalnih imena nakon prisilne asimilacije – Domorodački stanovnici Kanade koji su bili prisiljeni koristiti evropska imena u službenim dokumentima,sada se mogu prijaviti za vraćanje svojih izvornih imena,u novoj politici koja je predstavljena dok vlada ove zemlje želi da se pokaje za historijske pogreške.

“Predugo je kanadsko kolonijalno naslijeđe ometalo prepoznavanje autohtonih naziva i porodičnih veza kod domorodačkih naroda,”izjavio je ministar za domorodačke službe Marc Miller,dodajući da će nova politika omogućiti stanovnicima da “povrate dostojanstvo njihovih autohtonih imena.”

Ova izjava dolazi u vrijeme kad se zemlja suočava sa otkrićem stotina neoznačenih grobova na mjestu bivšeg internata što je obnovilo fokus na mračnu kolonijalnu prošlost zemlje.

Počev od 1880.godine, više od 150.000 domorodačke djece odvedeno je iz svojih domova i smješteno u zloglasne škole kojima su upravljale vjerske institucije i federalna vlada kao sredstvo prisilne asimilacije.

Djeca su bila prisiljena da nose uniforme i uče engleski jezik a dječacima su odsjekli pletenice a mnogi su dobili kršćanska imena.

Peter Nakogee je 2010.godine rekao Kanadskoj komisiji za istinu i pomirenje da je bio bičevan zbog upotrebe svog tradicionalnog imena.

“Jako sam naljutio časnu sestru što sam pisao na Cree-u (Kri jezik). Tada sam samo znao da se zovem Ministik,”rekao je Peter. “Od kada sam prvi put čuo svoje ime zvao sam se Ministik. I onda sam opet bio bičevan jer nisam znao da se zovem Peter Nekogee.”

Komisija je 2015.godine objavila 94 “poziva na akciju” kako bi pomogla u pomirenju autohtonih naroda i Kanađana,ali većina je prošla neopaženo.

Nedavna odluka savezne vlade da dozvoli promjene imena u službenim dokumentima,6 godina nakon izvještaja komisije,odražava 17.poziv na akciju.

“Tradicionalna imena koja se daju djeci nose duboko kulturološko značenje. Ipak,za mnoge Prve narode,Inuite i Metise kolonijalizam ih je lišio ovih svetih imena,”rekao je kanadski ministar za državljanstva Marco Mendicino.

“Ponekad su napori da se koriste tradicionalna imena naišli na sve,od pristojnog odbijanja do rasizma.”

Ova politika se odnosi na sve pojedince iz Prvih naroda,Inuite i Metise -ne samo na preživjele iz internata već i na one koji su oklijevali da koriste svoja tradicionalna imena u službenim dokumentima.

U septembru je Ka’nhehsí:io Deer,novinarka CBC-a,pisala o svojoj odluci da se vrati svom tradicionalnom imenu nakon što je,u svojstvu profesije,koristila englesko ime Jessica.

“Uvijek su postojale prepreke u pisanju mog imena tačnim dijakritičkim znakovima u gotovo svakom ličnom dokumentu. Naprimjer,dvotačka je netačan znak u kanadskim pasošima a ne može se ni koristiti u e mail adresama ili na društvenim mrežama,”napisala je.

“Ali nastaviti ne koristiti svoje ime Kanien’kéha bilo je kao ogromna težina na mojim ramenima.Volim svoje ime i ponosna sam na njega.”

Izvor

pisjournal