Autor Washington Posta tvrdi da je slavna Statua slobode ‘besmislen simbol licemjerja’ i ‘neispunjenih obećanja’-Prema riječima kritičara umjetnosti i arhitekture Washington Posta,Kip slobode je ‘besmisleni simbol licemjerja’ zbog američke povijesti rasizma, seksizma i antiimigrantskog raspoloženja.

Philip Kennicott, dobitnik Pulitzerove nagrade, u eseju u subotu ustvrdio je da spomenik – koji stoljećima stoji kao jedan od najznačajnijih primjera američke slobode – predstavlja “neispunjena obećanja”.

Dodao je da je kip bio nebitan za nebijele Amerikance, koristeći kao dokaz odsustvo prikaza kipa kada je posjetio izložbu umjetnosti Chicano u američkom muzeju umjetnosti Smithsonian u Washingtonu.

Mnogi korisnici Twittera izrazili su žestoko neslaganje s pokušajem uvođenja Statue slobode u kulturne ratove, a jedan njih  je taj rad opisao kao “s*anje”, a drugi Kennicotta nazvao “malim snobom”.

Kennicottov esej pod naslovom “Možda je vrijeme da priznamo da  Kip slobode nikada nije u potpunosti bio dovoljno dobar” propraćen je ilustracijom kipa sa sjedištem u New Yorku naslonjenog na nečiji vrh prsta.

Tvrdio je da iako je kip nekim Amerikancima poznat koliko i zastava, kip je jednako besmislen ili stran drugima, znak bez značaja ili još gore simbol licemjerja ili neispunjenih obećanja.Dalje, sugerirao je da umjesto da predstavlja slobodu, kip zapravo čini suprotno zbog američke povijesti rasizma i seksizma.

‘Ako je kip tokom svog života imao bilo kakvo stabilno značenje, to nije bilo kao simbol slobode, već kao simbol zloupotrebe slobode – kao šuplje obećanje, nejednako raspoređen i ograničen u primjeni na određene skupine. ‘

Nastavljajući svoj argument, primijetio je da “ironije” statue uključuju i to kako prikazuje ženu u vrijeme kada nisu imale pravo glasa.Također je spomenuo činjenicu da je postavljena u luci New York, djelimično i kineskom radnom snagom, nedugo nakon što su SAD donijele kineski zakon o isključenju kako bi ograničile imigraciju iz zemlje.

A potom je,odnoseći se na predsjedavanje Donalda Trumpa, dodao je: ‘Plemenita uvjerenja iz  pjesme Emme Lazarus -‘ dajte mi svoje umorne, svoje siromašne, svoje zbijene mase koje žude da slobodno dišu ‘- jednostavno su pobrisane u protekle četiri godine,u  oštrom i često nasilnom antiimigrantskom raspoloženju.

‘Jedan korisnik, koji se nije složio sa Kennicottovim stavom da kip više ne znači ništa obojenim ljudima, te je napisao: ‘Prošli mjesec posjetio sam ostrvo da vidim Liberty (Statua slobode). Moja bijela porodica bila je u manjini; činilo se da je većina iz cijelog svijeta.’Nebijele porodice bile su zastupljene u velikom broju, mnoge u nezapadnjačkim odjećama. Čuo sam mnoge jezike. Svijet i dalje voli Liberty.

‘Drugi je napisao: ‘Ovaj je članak samo još jedan jadan pokušaj da se Republika predstavi kao sistemski rasistička. Umjesto što otkazujete i sramotite historiju,iskoristite svoj talenat da doprinesete boljoj budućnosti. ‘    

Izvor