Saleh Nasser BBC

Autor je komentator političkih dešavanja na Bliskom istoku,sa posebnim fokusom na Siriju.

PISjournalSirijska vlada je 8. juna službeno oduzela medijsku akreditaciju BBC-u, britanskom informativnom kanalu pod kontrolom države, i objavila da njegovi novinari više ne mogu legalno izvještavati iz ove arapske zemlje.

U službenom saopćenju, sirijsko ministarstvo informacija je navelo da je BBC namjerno u više navrata objavljivao pristrasne i lažne vijesti, dajući iskrivljenu sliku o dešavanjima u Siriji.

U saopćenju je dalje navedeno da se ovo maliciozno ponašanje nastavilo uprkos ponovljenim upozorenjima sirijskih vlasti, dodajući da su izvještaji BBC-a povremeno koristili izjave i svjedočenja terorističkih grupa i anti-sirijskih neprijateljskih entiteta kako bi progurali određeni narativ svjetskoj javnosti.

Stoga, kako se zaključuje u saopštenju ministarstva, britanski emiter nije ispoštovao profesionalne standarde novinarstva, insistirajući na obmanjujućim i politiziranim izvještajima.

BBC je u svom odgovoru odbacio izjavu Sirije kao neosnovanu; tvrdeći da pruža “nepristrasno i nezavisno novinarstvo”, a portparol BBC-ja insistira na tome da emiter “razgovara sa ljudima širom političkog spektra kako bi utvrdio činjenice”.

Odgovor, međutim, nije prošao provjeru činjenica jer godine strane vojne agresije na arapsku zemlju pokazuju kako su mejnstrim zapadni mediji, uključujući BBC, namjerno iskrivili činjenice.

Laži i izvrtanja

Tokom godina nametnutog rata Siriji, BBC je, posebno bio angažovan na širenju dezinformacija bez ikakvog pozivanja na odgovornost. Na primjer, u maju 2012. koristio je fotografiju iz Iraka iz 2003. za priču o incidentu u Houli u Siriji.

„Otišao sam kući u 3 sata ujutro i otvorio stranicu BBC-a, koja je na naslovnoj strani imala priču o tome šta se dogodilo u Siriji, i zamalo u tom trenutku nisam pao sa stolice“, rekao je tada fotograf Marko di Lauro.

Takvi slučajevi lažnog predstavljanja činjenica o ratu nastavljeni su godinama i to uz podršku britanskih vlasti.

Godine 2021. BBC je priznao ozbiljne nedostatke u dokumentarcu Radija 4 o navodnom hemijskom napadu u Siriji 2018. godine, nakon što je novinar Peter Hitchens podnio žalbu.

Prije toga, producent BBC-ja, Riam Dalati,rekao je da je video snimak navodnog hemijskog napada montiran.

“Nakon skoro šest mjeseci istrage, mogu bez sumnje dokazati da je scena u bolnici Douma montirana. U bolnici nije bilo smrtnih slučajeva”, rekao je tada Dalati.

Nezavisna novinarka Vanessa Beeley sa sjedištem u Siriji, koja je razotkrila veze između zapadnih obavještajnih službi i terorističkih grupa povezanih s Al-Kaidom, optužila je BBC da potkopava njen rad,pa čak i da dobija prijetnje.

Krajem 2021., kineska vlada je osudila BBC zbog izvještavanja o “lažnim vijestima”, opisujući tu korporaciju kao “prirodno nepopularnu” zbog izvještavanja o razornim poplavama u centralnoj Kini.

Kada je riječ o Palestini, BBC reportaža je uvijek pratila zvanični izraelski stav. Na primjer, u pokušaju izvještavanja o ubistvu novinarke Shireen Abu Akleh, BBC je rekao da je ona “ubijena tokom izraelske racije na Zapadnoj obali” a ne da je namjerno ubijena hicem u glavu.

Nedavno je BBC objavio dokumentarni film o takozvanoj trgovini drogom u Siriji, povezujući je sa sirijskom vojskom i porodicom sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Izvještaj je zasnovan na izjavama američkih, britanskih i zvaničnika Evropske unije, koji su bez dokaza okrivili sirijsku vladu za proizvodnju i izvoz droge.

Nervoza zbog povratka Sirije u Arapsku ligu

Nepotkrijepljene optužbe za trgovinu drogom dolaze u vrijeme kada se Sirija reintegrira u regiji Bliskog istoka nakon dugo godina izolacije,uprkos protivljenju zapadnih vlada.

Predstavnici arapske vlade u Egiptu su 7. maja izglasali povratak Sirije u Arapsku ligu nakon 12-godišnje suspenzije zbog političkih previranja. Svih 13 od 22 zemlje članice koje su prisustvovale sjednici u Kairu podržale su odluku.

Povratak Sirije pozdravili su i Iran, Rusija, Kina, Brazil i većina zemalja širom svijeta, s izuzetkom Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije.

Nakon što njihova dugotrajna kampanja kidanja i okupacije Sirije nije dala željene rezultate, zapadne zemlje su svoj fokus prebacile na podrivanje globalnog ugleda vlade u Damasku na druge načine, uključujući i optužbe za trgovinu drogom.

Sredinom juna, EU je odlučila da isključi predstavnike sirijske vlade sa 7. briselske konferencije na temu “Podrška budućnosti Sirije i regiona” koja je, prema Damasku, uključivala samo korumpirane pojedince povezane s teroristima.

Nekoliko dana kasnije, EU je također otkazala sastanak s Arapskom ligom zbog vraćanja Sirije u arapske redove, što je bio potez koji su osudili svi članovi pan-arapskog tijela.

Početkom jula, direktor ruske vanjske obavještajne službe upozorio je da SAD planiraju nove operacije pod lažnom zastavom u Siriji, uključujući hemijske napade na civile, kako bi diskreditirali sirijsku vladu.

Kredibilitet tvrdnji BBC-a

S obzirom na politički kontekst, jasno je da je BBC-jeva “istraga” o umiješanosti sirijske vlade u trgovinu drogom Captagon samo dio koordinisane zapadne klevetničke kampanje.

Nije prvi put da BBC, po nalogu britanske vlade i njenih zapadnih saveznika, namjerno i nečuveno laže ili o trgovini drogom ili o sirijskoj vladi.

Samo tri sedmice prije izvještaja o sirijskoj trgovini drogom, BBC je objavio izvještaj u kojem, na osnovu satelitskih snimaka i podataka UNODC-a, priznaje da su talibanske vlasti u Afganistanu u roku od godinu dana u potpunosti iskorijenile proizvodnju opijuma.

Članak je završen kontradiktornom informacijom da su američke i britanske okupacione snage u Afganistanu uložile veliki trud i milijarde dolara kako bi iskorijenile proizvodnju i trgovinu opijumom, prebacujući odgovornost za njegovu proizvodnju na talibane.

Dakle,na početku izvještaja govore o tome da su talibani uspjeli iskorijeniti proizvodnju opijuma a potom na kraju za to daju priznanje američkim i britanskim okupacionim snagama a za proizvodnju istog optužuju talibane.

Stoga, prema službenom anglo-američkom narativu, uprkos punom poznavanju lokacija polja maka i ogromnih vojnih sposobnosti, snage zapadne koalicije koje su okupirale ovu južnoazijsku zemlju 20 godina nisu uspjele postići ono što su talibani sada uspjeli postići.

Ove kontradikcije dovedene su u pitanje brojnim nezavisnim istragama, koje jasno pokazuju da su koalicione snage imale značajnu korist od proizvodnje opijuma; od ubrizgavanja 352 milijarde dolara u zapadni finansijski sistem do stvaranja problema za iranske i ruske granice.

Optužbe za umiješanost sirijske vlade u trgovinu sintetičkim drogama, prema posmatračima, su ponavljanje iste zapadne politike i istih lažnih narativa.

BBC-jevo pristrasno novinarstvo

Tokom svojih stotinu godina postojanja, BBC-jeva otvorena i prikrivena pristrasnost, grube manipulacije, dezinformacije i inovativne propagandne tehnike uglavnom su ostali nezapaženi, prema nezavisnim posmatračima.

U kontekstu međunarodne politike, BBC je često opisivan kao glasnogovornik britanske vlade, a samoproglašeno nepristrasno i neovisno novinarstvo te mreže viđeno je kao maska ​​za sofisticiranu lažnu ravnotežu, anahronu objektivnost i druge manipulativne taktike.

Danas postoje skoro enciklopedijski BBC-jevi pregledi historijskih događaja i pojedinaca, međutim, bez priznanja da je sam BBC u to vrijeme vodio klevetničke kampanje protiv njih.

Najozloglašeniji slučaj BBC-jeve “nepristrasnosti” tokom sirijskog rata bio je intervju sa Abu Sakarom, teroristom koji se na video snimku hvalio kako je jeo srce zaklanog sirijskog vojnika.

Izvještaj nigdje nije izrazio gađenje prema njegovom činu kanibalizma i njegovoj tekfirijskoj ideologiji, već je predstavio počinitelja ovog brutalnog čina kao “simbola pobune” i ponavio tekfirske stavove Aleviti nisu “pravi muslimani”.

BBC je također smatran odgovornim za popularizaciju eufemizma “opozicija”, koristeći ga neselektivno za opisivanje pobunjenika i terorista u bliskoistočnim zemljama.

BBC nije direktno gurao priču vlade Tonyja Blaira da Irak ima oružje za masovno uništenje. Ali kada je podrška javnog mnjenja pažljivo dozirana na više od 50 posto tim “otvorenim debatama”, pokrenut je vojni napad i stotine hiljada Iračana je nastradalo.

Britanski javni emiter danas priznaje da u Iraku nije bilo opasnog oružja, ali nikada nije spomenuo svoju negativnu ulogu u širenju ove masovne obmane, tvrde aktivisti za ljudska prava.

Iransko iskustvo sa BBC-jem

Od svog osnivanja 1940. godine, Perzijski servis BBC-a vodio je neprijateljsku politiku prema interesima iranskog naroda, otvoreno braneći britanske imperijalne interese.

BBC je već 1941. godine pokušao da objasni slušaocima da je anglo-sovjetska okupacija bila blagonaklona i korisna za njih i da je zamjena jednog diktatora drugim neophodna za postepen, dugoročan proces političke liberalizacije.

Ovakve i brojne druge kontradiktornosti ne iznenađuju, budući da se u prepisci britanske ambasade sa američkim kolegama iz 1951. Iranci nazivaju “nepismenim” ljudima koje treba uvjeriti u neprikosnovenost Anglo-iranske naftne kompanije (AIOC).

Radio programi BBC-a prikazivali su AIOC, naftnog giganta u britanskom vlasništvu čiji su eksploatatorski ustupci bili krajnje nepopularni kod Iranaca, kao “najboljeg poslodavca” i pružaoca “najboljih usluga” u zemlji, bez kojih bi iranski resursi bili bezvrijedni .

Ove BBC-jeve manipulacije, koje je uglavnom režirala britanska ambasada, nisu naišle na plodno tlo jer su mnogi slušaoci počeli zvati njihov studio i postavljati im logična pitanja.

Jedan Iranac je pitao kako se Velika Britanija može nazvati “majkom demokratije” i poricati istu stvar za Iran, drugi se pitao zašto Velika Britanija smatra da je nezakonito da Iran nacionalizira svoju naftu ako London nacionalizira svoju industriju uglja i čelika itd.

Drugi su kritizirali britansko insistiranje na pridržavanju sporazuma s vladarima koje je svrgnula, kao i neunosne ustupke koji su spriječili Iran da napreduje.

Nemogućnost osoblja BBC-ja da smisleno odgovori na ova jasna pitanja zabrinula je sjedište u Londonu i britanske zvaničnike jer su izazvali brojne proteste.

Iranski uposlenici AIOC-a također su se žalili na tvrdnje BBC-a, jer su se mnogi suočili s diskriminacijom na poslu i lošim uvjetima rada.

Umjesto poboljšanja njihovih životnih uvjeta, britanski Foreign Office predložio je da BBC izvještava o stanju iranskih radnika u rusko-iranskoj kompaniji za proizvodnju kavijara,tel toliko da skrenu pažnju sa sebe.

Britanski izvještaji iz predrevolucionarnog perioda svjedoče da je BBC imao izuzetno lošu reputaciju u narodu i da je bio jedna od najmanje slušanih radio stanica.

Izobilje lažnih vijesti

Situacija se nije promijenila ni nakon Islamske revolucije 1979. godine, jer BBC i danas nastavlja sa subverzivnim aktivnostima i podcjenjivanjem inteligencije iranskog naroda.

Tokom pandemije Covid-19 2020. godine, iransko ministarstvo zdravlja odbacilo je optužbe BBC Persian o “stvarnom” broju zaraženih i umrlih od COVID-19 u Iranu, savjetujući emitera da radi na upitnom broju slučajeva COVID-19 koji je prijavila vlada Ujedinjenog Kraljevstva. 

Glasnogovornica iranskog ministarstva zdravlja Sima-Sadat Lari tada je rekla da je BBC Persian ima dvosmislene izvještaje citirajući “neimenovane” izvore i primjenjujući nenaučnu metodologiju.

“Iran odlučno slijedi naučni put koji je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija u izvještavanju o statistici COVID-19”, rekla je Sadat Lari tada u izjavi.

Nedavno, tokom nereda u Iranu koje je podržavao Zapad, BBC World Service i BBC Persian Service posebno su predvodili kampanju dezinformacija protiv Islamske Republike.

Na primjer, izvještavali su da su policajci palicom udarali Mahsu Amini po glavi međutim izvještaj CT skeniranja je demantovao takve laži.

Britanski emiter pokušao je indoktrinirati mlade Irance iskrivljenim izvještavanjem,izvodeći ih na ulice, ali na kraju nije uspio jer su istina i činjenice trijumfovale nad neistinom i izvrtanjima.

Zapadne sile,znajući dobro da su u današnjem vremenu mediji najjače oružje koje može pokrenuti ogromne narodne mase na bunt,pokrenule su aktivni medijski rat protiv osovine Otpora koji se suprotstavlja imperijalističkim namjerama Zapada i svakim danom,bez savjesti,koriste lažne narative kako bi uticale na razmišljanja svjetske javnosti.

Ekskluzivno PISjournal