PISjournalNeke muslimanske i arapsko-američke grupe prijete da će uskratiti donacije i glasove za reizbor predsjednika Joea Bidena na izborima 2024. godine ukoliko ne preduzme hitne korake da osigura prekid vatre u Gazi. podršku 

Nacionalno muslimansko demokratsko vijeće, koje uključuje čelnike Demokratske stranke iz država koje mogu odlučivati ​​o izborima, kao što su Michigan, Ohio i Pennsylvania, pozvalo je Bidena da iskoristi svoj utjecaj na Izrael kako bi se dogovorio prekid vatre.

U otvorenom pismu pod naslovom “Ultimatum prekida vatre 2023.”, muslimanski lideri su se obavezali da će mobilizirati “muslimanske, arapske i savezničke glasače” da “obustave podršku ili glasove za bilo kojeg kandidata koji podrži izraelsku ofanzivu na palestinski narod”.

“Bezuslovna podrška vaše administracije, koja uključuje finansiranje i naoružanje, odigrala je značajnu ulogu u održavanju nasilja koje uzrokuje civilne žrtve i narušila je povjerenje birača koji su vam ranije vjerovali”, stoji u izjavi vijeća.

Emgage, muslimanska američka građanska grupa, otkrila je da je skoro 1,1 milion muslimana glasalo na izborima 2020. godine. Izlazne ankete Associated Pressa pokazale su da je 64% muslimana glasalo za Bidena, demokratu, a 35% za njegovog republikanskog rivala Donalda Trumpa.

Arapsko-američki institut procjenjuje da 3,7 miliona Amerikanaca “vuče korijene” iz jedne od arapskih zemalja a rezultati ankete koju je sproveo ovaj institut objavljeni su u utorak i pokazuju da je podrška Bidenu i demokratama značajno opala u ovoj grupi.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre odbila je komentirati anketu, ali je rekla novinarima da je Biden svjestan da su američki muslimani i oni za koje se smatra da su muslimani “izdržali nesrazmjeran broj napada podstaknutih mržnjom” kao i to da on poštuje njihove stavove i perspektive.

Ona je rekla da je Bidenova administracija sarađivala s pripadnicima arapske i muslimanske zajednice, zajedno sa jevrejskim liderima, kao i političkim imenovanim osobama unutar administracije o njihovim različitim brigama, i da će nastaviti te napore.

Biden je govorio protiv rastućeg antisemitizma i islamofobije, ali muslimanski lideri kažu da se rat mora završiti.

Jaylani Hussein, izvršni direktor Vijeća za američko-islamske odnose (CAIR) u Minnesoti, rekao je da nema izbora osim da glasa protiv Bidena 2024. osim ako ne radi na okončanju nasilja u Palestini. Rekao je da je govorio kao pojedinac, a ne u ime CAIR-a, kojem je zabranjeno da vodi političku kampanju.

Arapske i muslimanske američke zajednice izrazile su frustraciju što Biden nije osudio izraelske napade na pojas Gaze nakon napada palestinskih militanata Hamasa iz Gaze 7. oktobra za koji Izrael kaže da je ubio 1.400 ljudi i uzeo 240 talaca.

Biden je rekao da Izrael ima pravo braniti svoje građane, ali bi trebao zaštititi nevine palestinske civile u Gazi koji su žrtve sukoba između Izraela i Hamasa.

Zdravstvene vlasti u Gazi kažu da je 8.525 ljudi, uključujući 3.542 djece, ubijeno u izraelskim napadima od 7. oktobra. Zvaničnici UN-a kažu da je više od 1,4 miliona civilnog stanovništva Gaze od oko 2,3 miliona ostalo bez krova nad glavom.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u ponedjeljak da neće pristati na bilo kakav prekid napada na Gazu. Glasnogovornik američke nacionalne sigurnosti John Kirby rekao je: “Hamas je jedini koji bi sada bio na dobitku.”

Zastupnica Rashida Tlaib, palestinsko-američka zastupnica iz Michigana, u ponedjeljak je objavila video od 90 sekundi na X, društvenoj mreži ranije poznatoj kao Twitter, osuđujući Bidenovu podršku onome što je nazvala “Izraelskom genocidnom kampanjom u Palestini”, dodajući “Ne računajte na naš glas 2024.”

Tweet Rashide Tlaib