Biden i Erdoğan održali prvi bilateralni sastanak u jeku neriješenih sporova – Američki predsjednik Joe Biden i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdoğan održali su svoj prvi sastanak u toku zategnutih odnosa zbog gomile kontroverznih pitanja koja su ostala neriješena.

Obojica lidera su izrazili zadovoljstvo svojim razgovorima.

Sastanak se održao na marginama samita NATO-a u sjedištu zapadne vojne alijanse u Briselu u ponedjeljak usred zategnutih odnosa između Vašingtona i Ankare.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka,Biden je izjavio:”Imali smo pozitivan i produktivan sastanak,većinom jedan na jedan.”

“Naši timovi će nastaviti naše razgovore i uvjeren sam da ćemo napraviti stvarni napredak sa Turskom i Sjedinjenim Državama,”dodao je Biden.

Slično tome,Erdoğan je svoje razgovore sa Bidenom nazvao “produktivnim i iskrenim”,napominjući da “postoji snažna volja da se započne efikasan period saradnje zasnovan na uzajamnom poštovanju u svim oblastima.”

“Mi mislimo da nema problema između SAD-a i Turske koji nisu nerješivi i da su područja saradnje za nas bogatija i veća od problema,”naglasio je Erdoğan.

Veze između dvije zemlje narušene su zbog brojnih pitanja poput kupovine ruskih raketnih sistema S-400 što američki Stejt Department smatra “nespojivim” s položajem Ankare kao saveznika NATO-u.

Dogovor je potaknuo Vašington da uvede sankcije Turskoj i istjera Ankaru iz proizvodnog programa F-35,uključujući tursku narudžbu za kupovinu aviona.

“Na sastanku održanom na ovom mjestu nije moguće da se ne spomene S-400,”rekao je Erdoğan.

“Kakva god da su bila naša prethodna mišljenja o S-400,te iste misli sam prenio predsjedniku Bidenu.”

Još u aprilu,Biden je postao prvi američki predsjednik koji je navodni masakr Armenaca od strane bivšeg Osmanskog carstva “genocidom”,što predstavlja crvenu liniju za Tursku koja to osporava.

Odluka je izazvala oštre reakcije turskih lidera.

Turska i SAD također su u sukobu oko američke podrške kurdskim militantima u Siriji koje Ankara smatra teroristima.

Erdoğan je rekao da je Turska na samitu NATO-a jasno istakla da treba prestati s pružanjem podrške PYD-u,sirijskoj podružnici Kurdistanske radničke stranke (PKK).

Postoji iskrivljeno razumijevanje koje klasificira “dobre teroriste” i “loše teroriste”,dodao je.

“Jasno je da takav dvosmislen stav neće okončati terorizam.Naprotiv,ohrabrit će terorističke organizacije.”

Turski predsjednik je izjavio da je pozvao Bidena u posjetu Turskoj.

“Procijenili smo korake koji se mogu poduzeti da bismo u potpunosti ostvarili ekonomski potencijal među nama,uzimajući u obzir nove mogućnosti koje će se pojaviti nakon pandemije korona virusa,”rekao je.

Još jedno trnovito pitanje između Ankare i Vašingtona je Fethullah Gulen koji se nalazi u SAD-u.

Njega Turska optužuje da je organizovao pokušaj državnog udara u julu 2016.godine protiv Erdoğana.

Turski zvaničnici zahtijevali su Gulenovo izručenje ali američka vlada je to odbila.