Biden i Rivlin će razgovarati o Iranu i izraelskim obrambenim potrebama-Sastanak Joea Bidena s Reuvenom Rivlinom uslijedit će usred zabrinutosti u izraelskim i arapskim prijestolnicama zbog američkih napora da ponovo uđu u Iranski nuklearni sporazum.

Američki predsjednik Joe Biden sastat će se  danas s odlazećim izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom u Bijeloj Kući radi široke rasprave o naporima SAD-a za ponovnim ulaskom u Iranski nuklearni sporazum i  formiranju nove vlade Izraela.

Sastanak će se održati samo nekoliko sedmica nakon što je Naftali Bennett preuzeo dužnost novog izraelskog premijera, zamijenivši Benjamina Netanyahua. Američki zvaničnici rade na uspostavljanju sastanka između Bajdena i Bennetta u narednim sedmicama, izvijestio je Reuters.

Bidenov sastanak s Rivlinom uslijedit će usred zabrinutosti u izraelskim i arapskim prijestolnicama zbog američkih napora da  ponovo uđu u Iranski nuklearni sporazum zbog strahova da bi nastavak sporazuma na kraju mogao omogućiti Teheranu da nabavi atomsko oružje koje bi ih učinilo ranjivima i pospješio iransko zastrašivanje ili povećao vojnu prijetnju .

Američki pokušaji oživljavanja Iranskog nuklearnog sporazuma, nakon što ga je tadašnji predsjednik Donald Trump napustio 2018. godine, sporo napreduju, a Teheran insistira da Sjedinjene Države ukinu sve ekonomske sankcije.

Izvor upoznat sa sastankom Biden-Rivlin rekao je da se od Bidena očekuje da Rivlinu kaže da Sjedinjene Države i Izrael imaju isti cilj, da Iranu nije dozvoljeno da razvije nuklearno oružje i da će Biden naglasiti američku podršku izraelskom pravu da se brani.

Očekuje se da će dvojica čelnika razgovarati o jedanaestodnevnom ratu Izraela sa Gazom. Sjedinjene Države su se obvezale da će opskrbiti izraelski odbrambeni sistem Iron Dome, koji se intenzivno koristio tokom sukoba u Gazi.

Rivlin će napustiti dužnost 7. jula nakon sedmogodišnjeg mandata, a predsjednik Jevrejske Agencije (Jewish Agency)Isaac Herzog preuzet će dužnost izraelskog predsjednika.

Rivlin je na posljednjem inozemnom putovanju kao predsjednik. Sastat će se sa zvaničnicima Ujedinjenih nacija u New Yorku i kongresnim zakonodavcima u Washingtonu. 

Ispravite ‘učinjene greške’

U Rimu je u subotu novi izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid obećao američkom kolegi, američkom državnom tajniku Antonyu Blinkenu, da će popraviti “greške počinjene” u američko-izraelskim odnosima posljednjih godina.

Na prvom sastanku licem u lice otkako je prije dvije sedmice izraelska nova vlada položila zakletvu, Blinken i Lapid imali su vrlo pozitivne i tople razgovore, prema američkim zvaničnicima.

Glavne teme bili su nuklearni sporazum i izraelski sporazum o normalizaciji odnosa s arapskim državama u Zalivu, kao i humanitarna pomoć Gazi i status istočnog Jeruzalema, tema koja je podstakla najnoviji val nasilja između Izraelaca i Palestinaca u maju.

“Izrael ima ozbiljne rezerve prema Iranskom nuklearnom sporazumu koji je sklopljen u Beču. Vjerujemo da je način da se o tim nesuglasicama razgovara kroz direktne i profesionalne razgovore, a ne na konferencijama za novinare”, rekao je Lapid u kratkim primjedbama uoči sastanka u Rimu.

Blinken je također ponovio zabrinutost Washingtona zbog izraelskih pokušaja deložacije nekoliko palestinskih porodica u istočnom Jeruzalemu i status džamije al-Aksa, trećeg najsvetijeg mjesta u islamu, tokom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, rekli su američki zvaničnici.

Blinken je takođe prenio Lapidu da je nužna humanitarna pomoć u Gazu, gdje je prošlog mjeseca ubijeno 250 Palestinaca i  gdje je mnoštvo zgrada uništenih izraelskim zračnim napadima.

Biden je radio na popravljanju veza s Palestincima i napuštanju, kako su rekli, jednostrane američke politike prema sukobu. Njegova administracija obavezala se da će nastaviti sa stotinama miliona dolara ekonomske i humanitarne pomoći i raditi na ponovnom otvaranju palestinske diplomatske misije u Washingtonu.

Razgovarano je i o izraelskim sporazumima o normalizaciji odnosa  s raznim arapskim zemljama. U uvodnoj riječi, Blinken je rekao da se nada da će se pridružiti još učesnika.

UAE i Bahrein uspostavili su veze s Izraelom prošle godine u američkim ugovorima pod nazivom Abrahamski sporazum, postajući prve arapske države u više od četvrt stoljeća koje su razbile ono što je dugo bio tabu u regiji.

Lapid, koji se također sastao u Rimu s ministrom vanjskih poslova Bahreina Abdullatifom Al-Zayanijem, trebao bi posjetiti UAE u utorak i srijedu.

Lapid je sporazum opisao kao historijski i rekao: “Nadam se da će biti prvi od mnogih.”            

Izvor: Pisjournal 

 

    

 

 

Prethodni članakNajveća prijetnja Americi je sama Amerika
Naredni članakSaudijska Arabija: Dvije istaknute aktivistice za ljudska prava puštene iz zatvora

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime