PISjournalIako su pregovori između Hamasa i izraelskog režima o okončanju rata i razmjeni zarobljenika zaustavljeni prije tri sedmice bez postizanja dogovora, sada je američki predsjednik Joe Biden predstavio novi plan za okončanje sukoba. Bidenov

Biden je u prošli petak rekao da je predložio novi i sveobuhvatni mirovni plan pregovaračkim stranama koji utire put ka prekidu vatre i sporazumu o razmjeni zarobljenika u Gazi.

On je rekao da je ovaj prijedlog Katar prenio Hamasu i da će prva faza trajati 6 sedmica i uključuje “potpuni prekid vatre uz povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih područja Gaze i oslobađanje određenog broja zarobljenika, uključujući žene, starce i ranjenike u zamjenu za oslobađanje stotina Palestinaca iz izraelskih zatvora.

Bidenov plan u tri faze

Prijedlog američkog predsjednika uključuje nekoliko glavnih faza, a prva faza je prekid vatre, oslobađanje ograničenog broja zarobljenika i povlačenje Izraela iz nekih dijelova Gaze.

Biden je rekao da će prva faza trajati šest sedmica i da će uključivati ​​”potpuno i sveobuhvatno” primirje, povlačenje izraelskih snaga iz “svih naseljenih područja” u Gazi i oslobađanje određenog broja zatvorenika.

U prijedlogu se dodaje da će se u ovoj fazi palestinski civili vratiti svojim kućama u svim područjima Gaze, a humanitarna pomoć će se povećati na 600 kamiona dnevno.

Ako se uspostavi prekid vatre, ova pomoć se može bezbjedno i efikasno distribuirati svima kojima je potrebna. Međunarodna zajednica može obezbijediti stotine hiljada privremenih skloništa, uključujući stambene jedinice. Prva faza može početi čim se postigne dogovor.

Prva faza također uključuje razgovore Hamasa i Izraela o koracima za drugu fazu plana.

Druga faza: oslobađanje svih zarobljenika i potpuno povlačenje iz Gaze

Biden je drugu fazu nazvao “trajnim prekidom neprijateljstava”. Međutim, dodao je da bi pregovori za postizanje druge faze mogli potrajati više od šest sedmica, jer će biti nesuglasica između dvije strane.

“Izrael će htjeti da osigura svoje interese ali prema ovom planu ukoliko pregovori za drugu fazu traju duže od šest sedmica od prve faze, prekid vatre će se nastaviti sve dok se pregovori traju”, rekao je Biden, što bi značilo povoljnu situaciju za obje strane.

SAD, Katar i Egipat će garantovati nastavak pregovora dok se ne postignu “svi sporazumi” za početak druge faze, dodao je Biden.

Druga faza će uključivati ​​oslobađanje svih preostalih zatvorenika, uključujući vojnike, dok se izraelske snage povlače iz Gaze. Sve dok Hamas ispunjava svoje obaveze, privremeni prekid vatre će postati trajni prekid sukoba, nastavio je Biden.

Treća faza: Rekonstrukcija i povratak posmrtnih ostataka

U trećoj fazi, rekao je Biden, započet će “veliki” plan obnove Gaze i posmrtni ostaci ubijenih talaca bit će vraćeni njihovim porodicama

Biden smatra da je Izrael “uništio” Hamasove snage u posljednjih osam mjeseci i u ovom trenutku Hamas nije sposoban za još jedan napad poput onog napada 7. oktobra.

Osim toga,rekao je i da će arapske zemlje i međunarodna zajednica također učestvovati u sporazumu o obnovi Gaze na način koji neće dozvoliti Hamasu da se reorganizuje. Dodao je da će Washington raditi sa svojim partnerima na obnovi domova, škola i bolnica u Gazi.

Blinkenovi razgovori sa čelnicima 

Nakon otkrivanja plana, Reuters je izvijestio o razgovorima američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena sa nekim od zemalja u regionu. Prema novinskoj agenciji, Blinken je razgovarao sa turskim ministrom vanjskih poslova Hakanom Fidanom, saudijskim ministrom vanjskih poslova Faisalom bin Farhanom i ministrom vanjskih poslova Jordana Aymanom Safadijem.

“Imamo priliku da prekinemo rat u Gazi, vratimo taoce kućama i ublažimo patnje palestinskog naroda sporazumom o prekidu vatre koji je na stolu. Razgovarao sam danas s nekoliko mojih kolega u regionu kako bih naglasio da Hamas treba prihvatite dogovor”, rekao je u X postu.

Također, prema riječima Matthewa Millera, glasnogovornika američkog State Departmenta, Blinken je u razgovoru sa Safadijem naglasio da Hamas treba da prihvati novi sporazum o prekidu vatre koji je predstavio izraelski režim.

Miller je smatrao da ova agresija olakšava povećanje humanitarne pomoći Gazi i omogućava raseljenim Palestincima da se vrate kućama.

Reakcije Hamasa i Izraela

Hamas i izraelska vlada reagovale su na različite reakcije nakon objavljivanja prijedloga SAD-a.Manje od sat vremena nakon što su objavljeni detalji Bidenovog prijedloga, premijerov ured je u saopćenju rekao: “Rat se neće završiti dok se ne ostvare svi njegovi ciljevi”.Vlada Izraela u svom saopštenju je navela da ne želi odustati od svojih ciljeva koji uključuju,između ostalog i potpuno uništenje Hamasovih vojnih sposobnosti.

U drugoj reakciji, Tally Gotliv, članica Knesseta, podnijela je prijavu policiji ovog režima, tražeći hapšenje američkog predsjednika.

Prema izvještaju palestinske novinske agencije SAMA, Gotliv je optužila Bidena za kršenje sigurnosnih protokola i otkrivanje detalja plana okončanja rata u Gazi i razmjene zarobljenika.

Gotliv, predstavnik stranke Likud u Knesetu,zatražila je hapšenje Bidena čim uđe na okupiranu teritoriju.

Opozicija je, međutim, drugačijeg mišljenja, a prema pisanju Kanala 12, Yair Golan, novi šef Laburističke stranke, opisao je Bidena kao istinskog prijatelja Izraela.

“Biden, pravi prijatelj Izraela, rekao je ono što svi znaju a to je da je povratak svih zarobljenika uslov za prestanak rata. Rat mora prestati i svi se moraju vratiti svojim kućama”,rekao je Golan.

Bivši izraelski ministar pravde rekao je da vojni pritisak na pokret Hamas ne može vratiti izraelske zarobljenike iz Pojasa Gaze i da je ovaj režim na rubu strateškog poraza.

Haim Ramoon je u tekstu koji je objavio list Maariv rekao da Hamas još uvijek stoji u Gazi i da je uspio da povrati svoju vojnu moć u praktično svim oblastima iz kojih su se povukle snage izraelske vojske.Iako je vojska ranije tvrdila da je uništila vojnu moć pokreta Hamas u Džabaliji, kasnije se iznenadila jer su borci ovog pokreta i dalje bili tamo, napisao je Ramoon.

Ramoon je smatrao da Hamas još uvijek ima gotovo potpunu kontrolu nad pojasom Gaze, uključujući urbane poslove i distribuciju humanitarne pomoći.Kako stoji u novinskom članku Ramoon je naglasio da izraelski režim nije uspio ostvariti svoje ciljeve u ratu u Gazi.

Tvrdeći da je ovaj režim sada na rubu strateškog poraza, Ramoon smatra da ratni kabinet odvlači javno mnijenje od realnosti rata u Gazi.

“Nakon 240 dana, Hamas je sposoban da ispaljuje projektile na izraelska naselja i prijeti im,” tvrdi ministar Ramoon.

Psihološki pritisak na ratni kabinet

Pored pritisaka opozicije na Netanyahuovu vladu da prihvati sporazum o prekidu vatre, Hamas dovodi izraelske zvaničnike u tijesnu poziciju psihološkim ratom. U petak je brigada Kasam, vojno krilo Hamasa, objavila video snimak izraelske zatvorenice u kojem ona poziva Izraelce da ne dozvole da sudbina zarobljenika bude u rukama Netanyahua.

U međuvremenu, pojačani protesti porodica zarobljenika udvostručili su pritiske i izazove izraelskom ratnom kabinetu. Kako prenosi novinska agencija SANA, ove porodice su u zajedničkom saopštenju objavile da je vlada donijela namjernu odluku da žrtvuje zarobljenike i odstupila od temeljnog moralnog principa da Izrael nikada nikoga neće ostaviti iza sebe. Optužili su vladu da preferira nastavak rata nego oslobađanje zarobljenika.

Različitosti, sukobi i unutrašnje i vanjske krize Izraela dolaze u trenutku kada, uprkos osam mjeseci teškog položaja uzrokovanog varvarskim ratom, Gaza zrači jedinstvom i otporom, a Palestinci smatraju mirovni prijedlog SAD plodom svog otpora i pobeda nad svojim agresivnim neprijateljem.

Ekskluzivno PISjournal