PisjournalBivši američki ambasador Charles Freeman Jr. je izjavio da američki i cionistički strateški interesi nisu više kongruentni i da nema interesa u Sjedinjenim  Državama da ratuju sa Iranom u ime Tel Aviva.

Freeman je to primijetio u nedavnom intervjuu za internetsko izdanje The Cradle. On je bivši američki diplomata koji je služio u ime američke službe vanjskih poslova i State Departmenta u Saudijskoj Arabiji, Indiji, Tajlandu i Kini. Govori arapski i mandarinski jezik. Djelovao je kao glavni tumač bivšeg predsjednika SAD -a Richarda Nixona tokom njegovog istorijskog putovanja u Kinu 1972. godine.

Komentirajući trenutnu nevolju Izraela i njegovu sve veću nepromišljenu agresiju protiv regionalnih država, Freeman je rekao: „Sve je veće razočaranje Izraelom među američkim Jevrejima i drugim bivšim pristalicama cionističke države. Američke i izraelske vrijednosti odavno su se razišle. Američki i cionistički strateški interesi više nisu podudarni. Nema interesa u Sjedinjenim Državama za rat s Iranom, za kojim Izrael stalno pluta.

“Ne vjerujem da će Bajdenova administracija, uprkos snažnoj zaostaloj identifikaciji s cionizmom, dozvoliti da bude uvučena u sukob niskog intenziteta između Izraela i Irana”, rekao je.

“Abrahamski sporazumi su skretanje, a ne put do mira”

Analitičar je rekao: „Izrael je u suštini iscrpio svoje vojne mogućnosti. Može učiniti više istog, ali više istog neće mu donijeti mir. To može učiniti samo pomirenje s Palestincima i  arapskim susjedima Izraela. ”

„U ovom kontekstu, mora se reći, takozvani Abrahamski sporazum je skretanje, a ne put do mira. Uprkos protivljenju izraelskih arapskih partnera Iranu, oni ne žele biti uhvaćeni u unakrsnoj vatri rata između Izraela i Irana “, dodao je.

Abrahamski sporazum je zajednička izjava Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Sjedinjenih Država postignuta 13. augusta 2020. Naknadno se taj izraz koristio za kolektivno upućivanje na ugovore između Izraela i UAE -a i Bahreina.

Na pitanje postoje li istinski izgledi za normalizaciju veza između arapskih država i Izraela, Freeman je rekao: “Izraelska gruba okrutnost prema zarobljenom arapskom stanovništvu čini bilo kakav odnos s njim izvan onog koji diktira interes države duboko nepopularnim i postavlja prirodnu granicu saradnje sa njim. ”

“Saudijci će pretrpjeti poniženje u Jemenu i povući se”

Komentarišući rat protiv Jemena predvođen Saudijskom Arabijom, SAD-om/UAE, analitičar je rekao: “Saudijska Arabija će morati priznati poraz i povući se. Huti joj neće dozvoliti da se povuče ako zauzvrat ne zahtijevaju značajan stupanj poniženja za nju. ”

“Jedini ulog koji su Sjedinjene Države imale u Jemenu, osim želje da obuzdaju terorističke napade sa svoje teritorije, bio je pokazati stalnu podršku Saudijskoj Arabiji kako bi nadoknadio pad drugih aspekata američko -saudijskog odnosa”, rekao je on .

„Ali nema popularne podrške i velikog protivljenja u Sjedinjenim Državama da se pomogne Saudijcima da nastave svoje nesreće u Jemenu. Američka diplomacija u ratu je uglavnom nedjelotvorna. U nedostatku odnosa s Teheranom, napori američkog posredovanja ne mogu riješiti sukob između njega i Saudijske Arabije u Jemenu. Huti ne vide Vašington kao vrijednog sagovornika ”, dodao je.

Biden zapleo u “pregovore s Iranom”

Na drugim mjestima u svojim primjedbama, Freeman je rekao da se čini jasnim da je Bidenova administracija “zakočila svoje pregovore s Iranom”.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je ponovno pridruživanje iranskom nuklearnom sporazumu jedan od njegovih glavnih vanjskopolitičkih prioriteta, ali odbija poduzeti bilo kakav korak kako bi Washington vratio poštivanje sporazuma.

Nakon šeste runde pregovora između Irana i preostalih potpisnika nuklearnog sporazuma u Beču, Bajdenova administracija pokazala je neobičan poriv da zadrži ključne elemente sankcija koje je njegov prethodnik nametnuo kao polugu za pritisak na Islamsku Republiku.

Iranski predsjednik Ebrahim Raeisi rekao je da će njegova vlada podržati razgovore koji “jamče nacionalne interese”, ali neće dopustiti pregovore radi pregovora, jer je Bidenova administracija zahtijevala da se uključi i iranski program balističkih projektila i njegova uloga na Bliskom istoku u sporazumu poznatom kao Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA).

Izvor