Evropska uinija apelira na Izrael da se suzdrži od jednostrane odluke koja bi dovela do aneksije okupiranih palestinskih teritorija.

Čestitajući mu na formiranju nove vlade, visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell podsjetio je Izrael, u svjetlu njegovih planova da anektira okupiranu palestinsku zemlju na Zapadnoj obali, da EU neće priznati bilo kakve nedogovorene promjene granica iz 1967.

“Međunarodno pravo temeljni je stup poretka zasnovanog na međunarodnim pravilima. U tom smislu, Evropska unija i njene države članice podsjećaju da neće priznati bilo kakve promjene granica iz 1967. ako ih ne dogovore Izraelci i Palestinci. Dvodržavno rješenje, s Jerusalemom kao budućom prijestonicom obje države, jedini je put da se osigura održivi mir i stabilnost u regiji”, navodi u saopćenju šef evropske diplomatije.

“Snažno apeliramo na Izrael da se suzdrži od svake jednostrane odluke, koja bi dovela do aneksije okupiranih palestinskih teritorija i, kao takva, bila suprotna međunarodnom pravu”, kazao je on.

Podrška sadržajnim pregovorima

Također je rekao da EU “s velikom zabrinutošću” primjećuje prijedlog izraelske vlade za aneksiju dijelova okupiranih palestinskih teritorija koji je podnesen na odobrenje parlamentu, kako je i naveo izraelski premijer Benjamin Netanyahu kada je predstavljao plan svoje vlade Knessetu 17. maja i kako je navedeno u koalicijskom sporazumu potpisanom ranije.

Ponovio je da je, kad je riječ o bliskoistočnom mirovnom procesu, “Evropska unija spremna podržati i organizirati nastavak sadržajnih pregovora između dvije strane o rješenju pitanja konačnog statusa i ostvarenju trajnog i pravednog mira”.

“Spremni smo se odmah angažirati s novom vladom i svim relevantnim faktorima u bliskoistočnom procesu”, rekao je Borrell, prenosi Fena, pozivajući se na palestinsku agenciju Wafa.

Izvor