Brazil, UAE, Albanija, Gana i Gabon dobili mjesta u Vijeću sigurnosti- Novoizabrani članovi počinju mandat 1. januara, kada će zamijeniti zemlje kojima ističe mandat.

Ujedinjene nacije izabrale su pet zemalja za nestalna mjesta u Vijeću sigurnosti – Brazil, Ujedinjene Arapske Emirate, Albaniju, Ganu i Gabon, što je prošlo bez neizvjesnosti jer nijedna zemlja nije imala protukandidata.

Dobijanje mjesta u 15-članom Vijeću smatra se vrhuncem dostignuća za mnoge zemlje jer im daje jak glas o pitanjima o međunarodnom miru i sigurnosti.

Albanija će prvi put biti u Vijeću sigurnosti, a Brazil 11. put, čime će ta zemlja biti izjednačena sa Japanom po tome koliko puta je bila u tom tijelu u dvogodišnjem mandatu, prenosi Beta.

Pet zemalja ostaje bez mandata

Tri zemlje su se takmičile za dva mjesta koja pripadaju Africi, ali se Kongo povukao.

Novoizabrani članovi počinju mandat 1. januara kada će zamijeniti pet zemalja čiji dvogodišnji mandat ističe 31. decembra – Estoniju, Niger, Sent Vinsent i Grenadine, Tunis i Vijetnam.

Oni će se pridružiti stalnim članicama Vijeća – SAD, Rusiji, Kini, Velikoj Britaniji i Francuskoj i pet nestalnih članica izabranih prošle godine – Indiji, Irskoj, Keniji, Meksiku i Norveškoj.

Izvor

Prethodni članakSeksualno zlostavljanje u školama u Velikoj Britaniji
Naredni članakFrancuska smanjuje vojno prisustvo u Africi

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime