PISjournalPosljednjih godina, geopolitičke tenzije, nesposobnost međunarodnog sistema upravljanja da riješi regionalne i međunarodne krize, te instrumentalno korištenje monetarnih i trgovinskih mehanizama u geopolitičkim i političkim nadmetanjima od strane svjetskih sila, doveli su u pitanje globalnu ekonomsku stabilnost, posebno u zemljama u razvoju i Globalnom jugu.

Da bi se pobijedili ovi izazovi,mnogi stručnjaci se slažu da postoji potreba za restartovanjem u globalnim ekonomskim blokovima.

Nakon decenija snažnog ekonomskog rasta, tržišta u razvoju spremna su da igraju veću ulogu u svjetskom poretku u okviru BRICS-a, ulogu koja bi bolje odražavala njihove interese. S tim u vezi, kako se sve više zemalja pridružuje bloku, sastanci za koordinaciju planova dobijaju na zamahu.Ministri vanjskih poslova zemalja BRICS-a okupili su se u ponedjeljak i utorak  ove sedmice  u Rusiji kako bi razgovarali o raznim međunarodnim pitanjima.

Prema riječima zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova, ovaj događaj se održao u širokom formatu zahvaljujući učešću partnera koji nisu u BRICS-u. Pored 10 zemalja članica BRICS-a, na ovaj sastanak su pozvani Alžir, Bahrein, Bjelorusija, Kuba, Bangladeš, Indonezija, Kazahstan, Laos, Mauritanija, Nigerija, Šri Lanka, Tajland, Turska, Venecuela i Vijetnam.

Prije sastanka ministara vanjskih poslova, specijalni izaslanici članica BRICS-a sastali su se 7. juna u ruskom gradu Nižni Novogord.Na tom sastanku razgovaralo se o izjavama ministara zemalja članica BRICS-a kao i o kriterijima,standardima i modelima kada su u pitanju partneri ovog bloka.

Prvog dana održan je specijalni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica BRICS-a,a tema prvog dana samita bila je je saradnja u okviru BRICS-a i regionalnih i globalnih pitanja.

Drugog dana samita sastanku su se pridružili ministri vanjskih poslova zemalja koje se prijavljuju za članstvo u bloku.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zakharova rekla je: „Na sastanku BRICS-a sve strane namjeravaju razgovarati o aktuelnim pitanjima međunarodnih odnosa, međunarodnoj agendi, poboljšanju globalnog sistema upravljanja s naglaskom na jačanju uloge zemalja u razvoju, rješavanju sukoba i interakciji na vodećim multilateralnim platformama.”

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je 8. juna na generalnoj skupštini Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu da BRICS ima veliki kapacitet da primi nove zemlje kao članice. On je dodao da Rusija pozdravlja njihovo pristupanje i da će to podržati na svaki mogući način.

Vršilac dužnosti iranskog ministra vanjskih poslova Ali Bagheri Kani, koji je otputovao u Rusiju radi učešća na samitu ministara vanjskih poslova BRICS-a, rekao je po dolasku da je “ovo prvi sastanak na nivou ministara vanjskih poslova BRICS-a nakon zvaničnog pristupanja Irana. BRICS je najveća međunarodna trgovačko-ekonomska organizacija izvan okvira zapadnog unilateralizma koja igra ulogu uz prisustvo važnih zemalja.”

On je rekao da prisustvo Irana ukazuje na poziciju i značaj Islamske Republike u multilateralnom sistemu u nastajanju. Iran je, kao jedna od vodećih zemalja u oblasti multilateralizma, ulaskom u BRICS od samog početka uložio ozbiljan napor da ova organizacija bude efektivna u globalnim ekonomskim i trgovačkim mehanizmima.

Visoki iranski diplomata je istakao da je članstvo Irana u ovom bloku “naslijeđe predsjednika Sejjida Ibrahima Raisija i Husseina Amir-Abdollahiana”. Što se tiče dnevnog reda samita i njegovih sastanaka, Bagheri Kani je rekao: „Ulažemo ozbiljne napore da aktivno učestvujemo u sastancima koji se održavaju, kao i da razgovaramo o regionalnim i međunarodnim bilateralnim pitanjima sa raznim zemljama članicama BRICS-a na bilateralnim sastancima koji se održavaju na marginama samita.”

BRICS, koji je osnovan 2009. uz prisustvo Brazila, Rusije, Indije, Kine, razvio je svoje aktivnosti nakon što mu se pridružila Južna Afrika, a u posljednje dvije godine pod vodstvom Kine i Rusije mnoge zemlje su izrazile želju da se pridruže i time ovaj blok postaje moćna međunarodna unija.

Prvo zvanično prisustvo Irana u BRICS-u

Za Islamsku Republiku Iran ovo je bio prvi sastanak od kako je zvanično postala član ove organizacije.Ovo okupljanje ekonomskih partnera Iranu može donijeti velika dostignuća u budućnosti. Strategija “Pogledaj na istok” administracije predsjednika Sejjida Ibrahima Raisija u posljednje tri godine pokazala je da se uprkos okrutnim sankcijama Zapada, ekonomski problemi i izazovi mogu pobijediti novim ekonomskim inicijativama i interakcijom sa drugim zemljama. Stoga ovaj diplomatski uspjeh na polju vanjske politike Raisijeve administracije treba staviti na listu prioriteta za narednu iransku administraciju kako bi zemlja snažnije krenula tim putem.

Budući da članice BRICS-a traže odbacivanje dolara u bilateralnim i multilateralnim interakcijama unutar bloka, u slučaju ekspanzije trgovačkih interakcija između ovih zemalja, pritisak SAD-a i Zapada će se smanjiti, a zemlje u razvoju poslovat će bez straha od zapadnih sankcija. Dakle, ovo je dobra prilika za Iran da zaobiđe sankcije i dedolarizuje svoje inostrano poslovanje kako bi ubrizgao svježu krv u svoju ekonomiju u procvatu.

Prema objavljenim statistikama, skoro 40 % iranskog izvoza u 2022. godini bilo je u 5 glavnih zemalja članica BRICS-a, a 35 % odnosilo se na uvoz iz ovih 5 zemalja, što pokazuje značajnu ulogu ovog bloka u iranskoj trgovini. Budući da je Iran sada član ove ekonomske grupe, poslovanje će se širiti u budućnosti, a sa smanjenjem carina, trgovina će dalje napredovati.

Još jedna prednost iranskog članstva u BRICS-u je privlačenje stranih investicija. Očekuje se da će zemlje članice više ulagati u Iran, a posljednjih godina Rusija i Kina su potpisale dugoročne sporazume s Teheranom o ulaganju u energetiku i druge infrastrukturne sektore.

Također, osnivanjem novih banaka u okviru BRICS-a, Iran može iskoristiti prednosti ovih finansijskih institucija za apliciranje za kredite za razvoj domaće infrastrukture,što je ranije bilo teže napraviit zbog uticaja SAD-a na Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond.

Uloga BRICS-a u promjeni globalnog upravljanja

Iako je BRICS inicijalno uspostavljen iz ekonomskih razloga,vidljiv pad američke i zapadne dominacije u međunarodnom razvoju i ubrzanje tranzicije prema multipolarnom međunarodnom svjetskom poretku praktično je udvostručio važnost BRICS-a izvan ekonomskih okvira. Shodno tome, članice BRICS-a su shvatile sve veća očekivanja od ovog bloka i dale su prioritet njegovoj ulozi u globalnoj igri. Izlazak iz svjetske trgovine kojom je dominirao američki dolar jedan je od najvažnijih pokazatelja uspjeha BRICS-a, koji pokazuje da nove ekonomske sile sve više dobijaju uticaj na svjetska ekonomska pitanja i da postaju neovisnije u odnosu na Zapad.

Članice BRICS-a su počele da vjeruju da je svjetski poredak izgrađen na Zapadu posle nekoliko decenija dokazao svoju neefikasnost i umjesto da rješava globalne izazove, namjerno ih je pogoršao.

Budući da je za globalnu trgovinu potrebna stabilnost i sigurnost zemalja, velike sile u BRICS-u nastoje da osiguraju platforme za prosperitet trgovine među članicama bloka pružajući alternativna rješenja za promjenu upravljanja svijetom.

Nekoliko zemalja u razvoju koje nisu članice NATO-a oduprlo se pritiscima Zapada da se povinuju zapadnim antiruskim sankcijama kao odgovor na rat u Ukrajini. Također, neke zemlje su se žalile da inicijative zemalja G7 za borbu protiv klimatskih promjena i pandemije koronavirusa nisu uzele u obzir njihove potrebe. Stoga se strukture BRICS-a polako razvijaju kroz redovne sastanke, zajedničke inicijative i formalne institucije za stvaranje novog poretka i razbijanje dominacije Zapada nad globalnim institucijama.

Iako razvijene zemlje Grupe 7 drže skoro polovinu svjetskog bruto domaćeg proizvoda, zemlje u razvoju u BRICS-u također imaju mnogo kapaciteta koji im mogu pomoći da se suprotstave Zapadu.

S tim u vezi, pristupanjem Irana, Saudijske Arabije i UAE, zemlje BRICS-a imaju udjela u oko 32 % svjetske proizvodnje prirodnog plina i 43 % sirove nafte.

Na zemlje BRICS-a otpada i 38 % globalnog uvoza nafte, na prvom mjestu su Kina i Indija, a ako se prihvate svi novi kandidati, taj iznos će se povećati na 55 %. U vremenima fluktuacija na energetskim tržištima, posjedovanje mnogih najvećih kupaca i prodavaca energije u jednoj grupi može stvoriti paralelni sistem trgovanja energijom, omogućavajući trgovinu među ekonomijama BRICS-a van finansijskog sistema predvođenog Zapadom i mogućih budućih programa sankcija. To bi im možda dalo mogućnost da utiču na cijene nafte.

Promovišući svoju viziju modernog svijeta, BRICS traži promjenu globalnog centra moći iz evroatlantskog regiona u pragmatični multilateralizam. Kineski projekat Novi put svile, službeno nazvan Inicijativa put i pojas (RBI), jedna je od inicijativa koja služi ovom cilju i ima potencijal da okupi članice BRICS-a i dovede ih na svjetska tržišta.

Suprotno zapadnjačkom modelu upravljanja u svijetu, BRICS teži globalnom multilateralizmu koji počiva na zajedničkim naporima, kulturi dijaloga zasnovanoj na ravnopravnosti, poštovanju individualnog puta razvoja država, uvažavanju glavnih interesa država i traženju zajedničkih tačaka.Stoga i ne čudi njegova privlačnost mnogim državama koje mu žele pristupiti.

Ekskluzivno PISjournal