Britanija i Francuska u burnom sukobu zbog ustavnog statusa Sjeverne Irske- Izbila je žestoka rasprava između Ujedinjenog Kraljevstva i lidera Europske Unije nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio na G7 samitu da Sjeverna Irska “nije dio Ujedinjenog Kraljevstva.”

Na press konferenciji danas,premijer Boris Johnson je uzvratio udarac rekavši da je Sjeverna Irska dio “velikog i nedjeljivog Ujedinjenog Kraljevstva.”

U međuvremenu,sekretar za vanjske poslove Dominic Raab je izjavio za BBC da je Macronova opaska “uvredljiva” i još dodao pritužbu na karakterizaciju Sjeverne Irske kao “zasebne države” od strane EU lidera.

Macron,braneći se od optužbi,izjavio je sljedeće:”Francuska nije nikad sebi dozvolila da dovodi u pitanje britanski suverenitet,integritet britanske teritorije niti poštovanje prema tom suverenitetu.”

“Također je istina da je Brexit dijete britanskog suvereniteta i stvorio je hiljade radnih sati za europske lidere tako da mi veoma dobro znamo šta je britanski suverenitet,”dodao je Macron.

Macron je završio riječima:”Nakon Brexita uspostavili smo pravila,sporazume o protokolu i trgovačke ugovore za buduće odnose.Mi samo želimo da se to poštuje-ozbiljno,mirno,profesionalno-to je sve.”

Sukob je zasjenio G7 samit u Cornwall-u(jugozapadna Engleska) na kojem se očekivalo da će se fokusirati na važne probleme,kao npr.klimatske promjene.

Ovaj problem se pojavio u toku intenzivnih nesuglasica oko protokola za Sjevernu Irsku,što je integralni dio sporazuma o Brexitu.

Protokol je dizajniran da spriječi izbijanje problema između Republike Irske i teritorija pod britanskom vlasti na sjeveru Irske i kako bi omogućio kratke “grejs periode” što bi pomoglo ljudima da se prilagode novim trgovačkim odredbama.

Međutim,kako stvari stoje granične kontrole će biti uvedene od jula na mesne proizvode poput kobasica i faširanog mesa što će dovesti do zabrane uvoza ovih proizvoda u Sjevernu Irsku ukoliko se britanska vlada ne prilagodi EU standardima za svoje proizvode.

Ujedinjeno Kraljevstvo je “podiglo obrve”-posebice u Republici Irskoj,produživanjem nekih grace perioda,što je potaklo EU da reaguje.

Ali irski premijer Micheal Martin je upozorio da bi bilo “veoma problematično”kada bi Britanci to opet uradili jer bi zateglo bilateralne odnose kao i odnose EU i Ujedinjenog Kraljevstva.

Micheal Martin je izjavio:”Nije stvar u kobasicama,već u činjenici da je sporazum (Protokol za Sjevernu Irsku) nedavno stvoren i ako tu postoji saglasna i jednostrana devijacija od sporazuma,to jasno vodi do narušavanja širih veza između Europske Unije i Ujedinjenog Kraljevstva,što nije ni u čijem interesu.”

Izvor