Somayeh Khalili                                                                                                       prkositi SAD-u

PISjournal Trijumfalni povratak Sirije u Arapsku ligu nakon skoro 12 godina pokazuje ne samo da arapske zemlje sada priznaju neuspjeh projekta “promjene režima” u Damasku, već da je to znak da sada mogu prkositi Sjedinjenim Državama, smatra bivši britanski diplomata.

U ekskluzivnom intervjuu za web stranicu Press TV, Peter Ford, bivši britanski diplomata koji je služio kao ambasador u Siriji između 2003. i 2006. godine, a prije toga u Bahreinu od 1999. do 2003. godine, rekao je da važnost nedavnog preokreta u arapskom svijetu “ide čak i izvan Sirije”.

“To je simptom razvoja novog multipolarnog svjetskog poretka u kojem ne samo Rusija, Kina i Iran odbijaju prihvatiti američku hegemoniju, već i zemlje poput Saudijske Arabije, UAE, Brazila i Južne Afrike. Ovdje se manifestuje globalni jug.”, ustvrdio je Ford, misleći na arapske procese normalizacije.

Sirija je nedavno obnovila diplomatske odnose sa mnogim arapskim zemljama nakon nekoliko godina neprijateljstva, uključujući Saudijsku Arabiju, i trebala bi se službeno vratiti u Arapsku ligu, 22-očlano tijelo arapskih država.

Ovaj val normalizacije dolazi više od decenije nakon što su arapski susjedi Sirije prekinuli svoje diplomatske veze s vladom Bashara al-Assada u Damasku i zatražili njegovo svrgavanje.

Assad je u četvrtak sletio u saudijski lučki grad Jeddah kako bi prisustvovao samitu Arapske lige, označavajući još jedan korak ka potpunom obnavljanju veza između Sirije i njenih arapskih susjeda.

Ford je rekao da je povratak Sirije u Arapsku ligu, uprkos upozorenjima SAD-a, podigao očekivanja da će arapski svijet sada “pokazati više podrške Palestini i manji interes za njihove veze s Izraelom”.

„Abrahamski sporazum je zasnovan na neprijateljstvu prema Iranu i strahu od SAD. Ovi uslovi više ne važe”, rekao je bivši britanski diplomata za sajt Press TV.

O tome da li će ovaj razvoj događaja približiti zemlje regiona u borbi protiv prijetnje terorizma, Ford je rekao da sada očekuje “mnogo više unutararapske sigurnosne saradnje”, dodajući da Sirija ima “više iskustva s ovim fenomenom od bilo koje zemlje na svijetu”.

Ovaj diplomatski veteran je napomenuo da se američko uplitanje u arapsku zemlju nije završilo, ali da su se one “umorile” i da rade “bez stvarne nade da će išta postići”.

“Sjedinjene Države nastavljaju ekonomski, propagandni i pravni rat, i održavaju vojnu prisutnost kako bi kontrolisali sirijsku naftu, ali sve to nema svrhe”, rekao je on o SAD-u.

Obnavljanje diplomatskih odnosa između Irana i Saudijske Arabije, rekao je Ford, je dobar znak za region, jer obje zemlje imaju “zajednički interes za modernizaciju i mir u Perzijskom zaljevu”.

“Jedini koji su imali koristi od neprijateljstva između Teherana i Rijada bile su SAD i Izrael. Nove perspektive saradnje (između njih) su uzbudljive. Nije ni čudo što su američki trustovi mozgova ogorčeni u svojim komentarima”, primijetio je Ford.

Iran i Saudijska Arabija obnovili su diplomatske veze u martu nakon dvogodišnjih pregovora uz posredovanje Bagdada. Proboj je, međutim, došao zahvaljujući Pekingu.

Ford je naveo da, iako zapadne zemlje “tvrdoglavo ustraju u ekonomskom ratu protiv Sirije, uloga Irana u poslijeratnoj obnovi ‘ostaje ključna’.”.

Prilikom nedavne, historijske, posjete predsjednika Ebrahima Raisija arapskoj zemlji, bivši američki ambasador u Damasku rekao je da je to “stavilo pečat na uspjeh Sirije i Irana u čvrstom stajanju protiv pokušaja Zapada da se sruši sirijska vlada i oslabi Iran”.

“To je također signaliziralo da normalizacija odnosa Sirije sa Saudijskom Arabijom nije došla na račun Irana, već zbog onoga što je sada trokutna sirijsko-saudijsko-iranska saradnja”, naglasio je Ford.

Upozoravajući da moć SAD da nanese štetu „nikada ne treba potcjenjivati“, rekao je da SAD „sada stavljaju povlačenje sa Bliskog istoka u drugi plan i da se sve više fokusiraju na Kinu“.

Ekskluzivno PISjournal