Anita Gabriel 

Već mjesecima se nagađa o rezultatima američkih predsjedničkih izbora i kako će se pobjeda bilo kojeg od dva predsjednička kandidata odraziti na raznim trzištima. Investitori na trzištu sirovih materijala poput ostalih ekonomskih aktivista veoma su zainteresirani da znaju da li između Trumpove i Bidenove pobjede postoji razlika kada se radi o utjecaju na formiranje cijena? Sutra se održavaju izbori a rezultati će se saznati u najskorije vrijeme. Mnogi analitičari vjeruju ukoliko Biden pobijedi na izborima da će to donijeti procvat tržištu sirovina, mada ni Trumpova pobjeda ne znači lošu vijest u tom pogledu. Razlog je taj što na cijene sirovih materijala utječu veoma niske vrijednosti dionica, ubrizgavanje na hiljade milijardi dolara gotovine u ekonomije i nada u otkrivanje vakcine protiv koronavirusa. Poboljšanje ekonomskih uvjeta, porast potražnje iz Kine, te dinamika ponude i potražnje, sve su ovo faktori koji će – nadati se je – donijeti procvat tržištu sirovina.

Jedan analitičar na tržištu sirovina kaže: “Bez obzira ko pobjedio na američkim predsjedničkim izborima moje je predviđanje da će cijena sirovih materijala doživjeti procvat u slijedećoj godini. Naglo opadanje vrijednosti dionica, istrajavanje centralnih banaka u podizanju stepena inflacije, pad vrijednosti dolara, te poboljšanje ekonomskih uvjeta će pomoći napredku tržišta sirovina. Posebno će cijena sirovina čija ponuda je u nedostatku veoma porasti.” Biden je objavio da će ukoliko pobjedi na izborima realizirati veliki program potpore razvoju infrastrukture. Ovaj program će pomoći perspektivi bazara sirovina. Jedan drugi analitičar kaže: “Najvažnije je to da li demokrate mogu preuzeti kontrolu nad oba doma Kongresa, zastupničkim domom i senatom. Ukoliko im to pođe za rukom to će biti jedan snažan signal za tržište sirovinama jer u tom slučaju mogu bez problema osigurati budžet za razvoj infrastrukture”. U nastavku ćemo se pozabaviti detaljnijom analizom.

Bidenova pobjeda bi značila procvat cijene goriva, baznih metala, rude gvožđa i srebra. Cijena ovih sirovina će biti zaštićena razvojem proizvodnih i infrastrukturnih djelatnosti. Biden insistira na razvoju korištenja eko energenata i na povećanju budžeta za infrastrukturu. Ukoliko mu pođe za rukom usvajanje predviđenog budžeta to bi značilo povećanje potražnje sirovih materijala. Ni Trumpova pobjeda ne bi predstavljala negativan faktor za tržište sirovih materijala. Ali s obzirom na to da Trump nije iznio detaljan plan o razvoju infrastructure, program njegovoga rivala čini se primamljivijim za tržište sirovina. Sa druge strane, Bidenovo stajalište o taksama i trgovini pomoći će procvatu tržišta industrijskih metala. Očekuje se kako bi Bidenova pobjeda značila porast cijene ovih metala 5 do 10 %. Naravno ova predviđanja nisu vezana samo za kategoričnu Bidenovu pobjedu. Ukoliko se rezultati izbora nađu pred izazovom (a velika je mogućnost da se to i dogodi) opast će na neko vrijeme i interesovanje za  tržište industrijskih metala. Ali će porasti cijene zlata i srebra, sigurne sfere za ulaganje. Ali ako se izborni rezultati i nađu pred izazovom, nakon nekog vremena tržište će se smiriti. Treba imati u vidu da nestabilnost i negativna efikasnost tržištā iz predizbornog vremena neće potrajati dugo nakon što prođu izbori jer će politika nove vlade ostaviti traga na različita tržišta, kao što su finansijsko, tržište zlata, nafte i sl.

Predviđa se da će nakon izbora porasti cijena zlata. Ali ukoliko pobijedi Trump cijena će skočiti više. U tekućoj godini cijena zlata je stalno rasta te je u augustu iznosila 2075 dolara. U protekla dva mjeseca cijena je oscilirala prema dolje, ali tržište i dalje pozitivno posluje i u odnosu na početak godine cijena zlata je porasla za 25 %. Trumpova pobjeda će pomoći skoku cijene zlata jer on čvrsto podupire politiku finansijske potpore od strane centralne banke. Naravno, neki analitičari vjeruju da bi dolazak Bidena u Bijelu kuću značio stvaranje pritiska za održavanje politike potpore. Ali ako bi Trump boravio u Bijeloj kući i naredne četiri godine to bi značilo povećanje geopolitičkog rizika što bi rezultiralo većim kretanjem u pravcu sigurne sfere za ulaganja. Predviđanja o povećanju poreza te pooštravanje pravila u slučaju Bidenove pobjede doprinjelo bi većem interesovanju za sferu sigurnog ulaganja. Ali većina analitičara smatraju kako se on neće kretati kratkoročno u ovom smjeru. Prema mišljenju nekih analitičara ‘plavi val’ će više utjecati na tržište zlata jer demokrate žele realizirati programe finansijske potpore, a to bi značilo porast stope inflacije i povećanje potražnje zlata. Naravno, porast državnog kapitala značio bi i povećanje vrijednosti iskoristivosti dionica i opadanje interesovanja za zlato i srebro. Na tragu toga, tržište plemenitih metala će doživjeti veći procvat u slučaju Trumpove pobjede. Poput zlata i cijena srebra je u ovoj godini uočljivo rasla. Kada postoje uvjueti za skok cijene zlata u većini dolazi do porasta i cijene srebra. Kako svjedoči povijest oscilacija cijene srebra je dvostruka u odnosu na zlato. Bidenov program koji predviđa kretanje u pravcu čistih energija će dovesti do skoka naročito cijene srebra jer se ovaj metal koristi kod fotonaponskih ploča.

Tržište nafte u tekućoj godini je bilo pod negativnim utjecajem pandemije koronavirusa i cijene su uočljivo pale. Kada se radi o utjecaju kojeg bi na tržištu nafte izazvala pobjeda jednog od dva predsjednička kandidata, mišljenja su proturječna i uistinu se ne može predvidjeti čija bi pobjeda značila i skok cijene nafte. Oba kandidata u svom program imaju segment namijenjen energetici. Ukoliko pobijedi Biden njegov program koji predviđa izdvajanje 2000 milijardi dolara za razvoj infrastrukture bi donio i porast potražnje u sferi industrije što bi značilo i potporu cijeni nafte. Također, ukoliko on postavi zapreku proizvodnji ulja od škriljevca opadanje ponude će pomoći porastu cijena.

Ali Bidenov program predviđa razvoj eko energije, kao što je proizvodnja automobila na struju što će umanjiti potrošnju fosilnih goriva. Veoma važna činjenica je ova da će vanjska politika Amerike prema Iranu imati veliki kratkoročni utjecaj na cijenu nafte. Sveobuhvatne američke ekonomske sankcije Iranu su dovele do velikog pada u proizvodnji nafte u ovoj zemlji. Ukoliko pobjedi Biden i Amerika ublaži svoju poziciju spram Irana, 2 miliona barela nafte dnevno će se pridodati sadašnjoj potražnji ove sirovine što bi značilo da se u narednoj godini – uprkos sadašnjim predviđanjima – neće poboljšati situacija na tržištu nafte. Postoji mogućnost da će doći do oživljavanja nuklearnih pregovora između Irana i Amerike, bilo da pobjedi Biden ili Trump, ali ukoliko pobijedi Trump veoma su male mogućnosti da će doći do ukidanja sankcija.

The Business Times