PISjournal„Američko rukovodstvo bi jako voljelo da vidi Saudijsku Arabiju kako slijedi UAE i Bahrein u smislu potpisivanja Abrahamskog sporazuma“, kaže Cafiero za Teheran Times.

“Ipak, s obzirom na visok nivo rizika koji bi Rijad morao prihvatiti u normalizaciji odnosa s Tel Avivom, moj lični stav je da je malo vjerovatno da bi Saudijska Arabija to učinila”, napominje Cafiero.

Planirane posjete predsjednika Joea Bidena Saudijskoj Arabiji i Izraelu kasnije ovog mjeseca odgođene su za juli, nakon talasa kritika.

Bijela kuća sada planira šire putovanje na Bliski istok sljedećeg mjeseca, rekli su američki zvaničnici.

“Radimo na putovanju u Izrael i Saudijsku Arabiju na samit GCC+3”, rekao je visoki zvaničnik administracije za NBC News.

Slijedi tekst intervjua sa Cafierom:

P: Koji su glavni razlozi planirane posjete predsjednika Bidena Bliskom istoku, posebno Saudijskoj Arabiji, zemlji koju je obećao tretirati kao ‘pariju’?

O: Bidenov tim, kao i prethodne američke administracije, vjeruje da je partnerstvo Washingtona sa Saudijskom Arabijom važno za nacionalne interese SAD-a. Bez obzira na sudbinu Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije u Beču, Bidenova administracija će htjeti nastaviti s naporima SAD-a da se suprotstavi iranskom regionalnom utjecaju. U Washingtonu smatraju da SAD moraju raditi s Izraelom i arapskim državama kao što je Saudijska Arabija kako bi slijedile ovu agendu usmjerenu na slabljenje Islamske Republike. Istovremeno, Washington je zabrinut zbog toga što se Saudijska Arabija i druge države članice Vijeća za suradnju u Zaljevu (GCC) približavaju Kini i Rusiji u sve više multipolarnom svijetu, posebno u kontekstu tekućeg rata u Ukrajini. Jedan od glavnih Bidenovih motiva za posjetu Saudijskoj Arabiji je da potvrdi američki utjecaj u Perzijskom zaljevu i da pokuša popraviti veze s Rijadom, za kojeg se američka administracija boji da će se približiti Pekingu i Moskvi ako Washington ne preduzme korake u cilju poboljšanja odnosa s Rijadom i Abu Dhabijem.

Ne možemo zanemariti unutrašnju politiku u SAD-u. Ove godine su izbori na sredini mandata i Demokrate su zabrinute zbog visokih cijena plina. Postoji odlučnost od strane Bidenove administracije da natjera Saudijce da povećaju proizvodnju nafte. Početkom ovog mjeseca Saudijci su najavili da će u julu i avgustu skromno povećati proizvodnju.Bidenov tim će sigurno pokušati uvjeriti Saudijsku Arabiju i druge arapske države koje proizvode naftu da odu mnogo dalje i naprave znatno veća povećanja u proizvodnji.

P: Mislite li da Biden planira sklopiti sporazum između Izraela i Saudijske Arabije? Da li je to nastavak Abrahamskog sporazuma?

O: Američko rukovodstvo bi jako željelo vidjeti da Saudijska Arabija slijedi korake UAE i Bahreina u smislu potpisivanja Abrahamskog sporazuma. Ipak, s obzirom na visok nivo rizika koji bi Rijad morao prihvatiti u normalizaciji odnosa sa Tel Avivom, moj lični stav je da je malo vjerovatno da bi Saudijska Arabija to učinila. Postoje članovi porodice Al Saud, kao i mnogi građani Saudijske Arabije koji bi se oštro protivili potpisivanju takvog diplomatskog sporazuma njihove zemlje s Izraelom. Pridruživanje Kraljevine Abrahamskom sporazumu također bi bilo rizično sa stanovišta ugleda Saudijske Arabije i položaja u širem arapsko-islamskom svijetu. Bez obzira na to, Saudijska Arabija i Izrael imaju decenijama staro prešutno partnerstvo i očekujem da će ovaj odnos nastaviti rasti, iako bez ikakve formalizacije diplomatskih odnosa u doglednoj budućnosti.

P: Kako vidite međunarodnu reputaciju MBS-a?

O: Vlade širom svijeta koje žele da nastave poslovati s Rijadom moraju se pomiriti s činjenicom da nema dobrog razloga vjerovati da prijestolonasljednik Mohammed bin Salman neće postati sljedeći kralj Saudijske Arabije. Zapadne vlade koje su ga oštro osudile zbog njegove uloge u ubistvu Khashoggija mogle bi se osjećati neugodno u angažmanu s prijestolonasljednikom. Ali među analitičarima vanjske politike postoji opšte shvaćanje da državnici širom svijeta nemaju izbora, barem ako žele da održe svoje odnose sa Kraljevstvom. Na kraju krajeva, vlade donose odluke na osnovu percipiranih nacionalnih interesa, a ne vrijednosti. Vlade na Zapadu nisu izuzetak.

P: Mislite li da će predsjednik Biden slijediti Trumpovu politiku kada je u pitanju Saudijska Arabija? Mislim na Saudijsku Arabiju kao na “kravu muzaru” kako je Trump rekao.

O: Bilo je mnogo kontinuiteta u američko-saudijskim odnosima od jedne američke administracije do druge. Međutim, u odnosu na svog prethodnika, Biden je manje transakcionalan u poslovanju s Rijadom. Iako su s Bidenom na čelu SAD nastavile prodavati oružje Saudijcima, Biden se ponaša manje kavaljerski od Trumpa kada je riječ o raspravi o prodaji i obimu u kojem američke firme profitiraju od njih. Također, s Trumpovom administracijom odnos je bio vrlo vođen osobnošću, a to nije slučaj s Bidenovim timom koji se mnogo više bavi Saudijskom Arabijom kroz institucije kao što su Pentagon i State Department.

P: Kako vidite Bidenovu vanjskopolitičku promjenu u odnosu na Saudijsku Arabiju?

O: Bidenov put u  Saudijsku Arabiju ne bi trebalo da mu politički naškodi mnogo u Americi. Prošlo je nekoliko godina od ubistva Khashoggija. Iako se to ubistvo ne zaboravlja, nivo bijesa oko ubistva među mnogima u SAD-u se s vremenom smanjio. U ovom trenutku, s Amerikancima koji se bave inflacijom i drugim problemima, mislim da je Biden koji odlazi u Saudijsku Arabiju i pokušava natjerati Saudijce da povećaju proizvodnju nafte potez koji će dobiti značajnu podršku američke javnosti. Bez obzira na to, među progresivnijim krilom Demokratske stranke će se čuti glasovi koji kritiziraju Bidena jer nije dozvolio da ubistvo Khashoggija bude razlog da se nastavi da se ne sastaje s prijestolonasljednikom Saudijske Arabije. Ali među centristima u Demokratskoj stranci i Republikancima, postoji opće shvaćanje da je američko-saudijsko partnerstvo veoma važno. Ako Biden može doći kući i uvjeriti političare u Washingtonu i širu američku javnost da je osigurao ustupke od Rijada, mislim da američki predsjednik ove godine neće platiti nikakvu stvarnu političku cijenu.

Izvor

Prethodni članakGrčka se pretvara u američku vojnu bazu
Naredni članakPlanira li Erdogan odvajanje Kurdistana od teritorije Iraka?

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime