Victor Chalhoub u najnovijem broju časopisa Al-Arab piše: “Objavljivanje normalizacije odnosa između Bahreina i Izraela nije ništa neočekivano za Washington. S jedne strane, Amerika je preokupirana izborima, a sa druge ova normalizacija predviđa da je nakon UAE stigao red na Bahrein.”

U nastavku se kaže kako bi pitanje normalizacije odnosa u sadašnjim uvjetima kada se bliže izbori moglo predstavljati dobitnu kombinaciju za Trumpa koju bi mogao iskoristiti u izbornoj utrci sa Bidenom.

Znamo da je američka desnica, napose sljedbenici evangelističke crkve na jugu Amerike, glavni stup potpore Trumpu, da stoje iza Izraela i da podržavaju sve ono što doprinosi jačanju izraelskog utjecaja u arapskom regionu. Dakle, politika, u ovisnosti od uvjeta, može pomoći ili odmoći kandidatu. U tom kontekstu se trebaju gledati Trumpova nastojanja da usmjeri arapske države u pravcu uspostave odnosa sa Izraelom. Američki predsjednik se trenutačno fokusirao na normalizaciju odnosa između Saudijske Arabije i Izraela, prije održavanja izbora, jer smatra da mu ovaj korak može biti od pomoći, jer je Saudijska Arabija važan simbol među arapskim, napose islamskim nacijama. Na tragu toga diplomatski izvori Egipta su za Al-Arab izvjestili da postoji kontakti između dužnosnika Trumpove administracije i egipatskih zvaničnika kako bi se iznašlo rješenje da se privede kraju okružnje Katara od strane četiri arapske vlade.

Kako navode ovi izvori sadašnja Trumpova administracija radi na saniranju kriza u bliskoistočnom regionu kako bi Trump na predstojećim izborima imao više šanse za pobjedu, budući da je loša ekonomska slika izazvana koronom nagnala Trumpovu administraciju da se okrene vanjskoj politici, te je stoga i pomogla u postizanju sporazuma između UAE i Izraela, imala je i velikog utjecaja u relaksaciji pregovora između zaraćenih strana u Libiji nastojeći da anulira ulogu Rusije u ovoj zemlji. Egipatski diplomatski izvori navode kako su se Trump i njegov zet susreli sa liderima pet arapskih država, Katara, UAE, Saudijske Arabije, Bahreina i Egipta kako bi se riješila trogodišnja katarska kriza. Isti izvori navode da Trumpova administracija ide za tim da se Iranu nametnu još veće sankcije postizanjem mira u Perzijskom zaljevu. Možda  je u sadašnjim uvjetima rano govoriti o postizanju konačnog rješenja za krizu u Perzijskom zaljevu, ali postoji mogućnost postizanja političkog dogovora oko primirja između različitih strana.

Stoga je Amerika ponudila prijedlog da države koje su primjenile sankcije protiv Katara u nekim pitanjima preispitaju svoje kategorične odluke kako bi se osigurali preduvjeti za započinanje bilo kakvih pregovora između ovih arapskih zemalja.

A sve dolazi u vrijeme kada je objavljivanje normalizacije odnosa između Bahreina i cionističkog režima, i to samo mjesec dana nakon normalizacije odnosa na relaciji Abu Dhabi – Tel Aviv, naišlo na žestoke reakcije dužnosnika i naroda muslimanskih zemalja, među kojima i Irana. Ministarstvo vanjskih poslova Irana je tim povodim izdalo saopćenje kojim je osudilo uspostavu diplomatskih odnosa između Bahreina i cionističkog režima nazvavši to “sramotnim i uvredljivim korakom kojim su palestinski ideali i višedecenijska borba i podnošenje patnji palestinskoga naroda žrtvovani zarad američkih izbora. U završnoj tačci saopćenja se upozorava da će odgovornost za bilo koji oblik uspostavljanja nesigurnosti u regionu od strane cionističkog režima snositi Bahrein i ostale zemlje koje ga slijede. Saopćenje je izdala i Garda čuvara islamske revolucije u kojem se oštro osuđuje uspostava diplomatskih odnosa između Bahreina i lažnog cionističkog režima. U ovom saopćenju, između ostalog, se kaže: “Sramotni čin bahreinskog režima u uspostavi diplomatskih odnosa sa cionističkim režimom što se kosi sa voljom i idealima naroda ove zemlje predstavlja veliku glupost, i taj čin nema legalitet ni legitimitet te će naići na odgovarajući odgovor.”

U saopćenju se, također, kaže: “Domino normalizacije odnosa između cionističkog režima i nekih arapskih zemalja koji je projektovan od strane Bijele kuće i nerazumnog američkog predsjednika i koji ide za ponižavanjem muslimanskih nacija, pljačkanjem njihovih prirodnih resursa te osiguravanjem okupatorskog režima, otimača Jerusalema, nikada neće postići svoje mračne ciljeve i suočit će se sa snagom islamskoga umeta u pružanju otpora i uklanjnanju rak-rane zvane Izrael iz regiona islamskoga svijeta.”

Srdžba Bahreina usljed iranske pozicije

Ovakva iranska pozicija naišla je na reakciju bahreinskih dužnosnika i Abdullatif al-Zayani, ministar vanjskih poslova Bahreina, u intervjuu za saudijski kanal je izjavio da izjave iranskih dužnosnika i osude normaliziranja diplomatskih odnosa sa cionističkim režimom “predstavljaju uplitanje u unutrašnja pitanja Bahreina.” Al-Zayani je također kazao kako je Bahrein nezavisna država koja neće trpjeti vanjska uplitanja u njena unutrašnja pitanja. On je kazao i kako Iran izaziva nestabilnost i nesigurnost u regionu i da s tim ciljem podržava paravojne formacije. Al-Zayani je vezano za nedavni sporazum njegove zemlje sa cionističkim režimom kazao: “Ovo je povijesni i hrabar sporazum na tragu miroljubivoga suživota koji će doprinjeti uspostavi stabilnosti u regionu.”

Al-Arab

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime