PISjournal – Protekli vikend, osim njemačkih parlamentarnih izbora, u Evropi su održani i lokalni izbori u Austriji, gdje je Komunistička partija (KPO) napravila veliko iznenađenje i pobijedila u izbornoj utrci u Grazu, drugom po veličini gradu u Austriji.

Prema preliminarnim rezultatima, Komunistička partija Austrije je u Grazu osvojila 29,2% glasova, što je rast od nevjerovatnih 8,8% u odnosu na prošli izborni ciklus.

Iako sada slijede pregovori o koalicijama koje će činiti većinu u gradskom vijeću, Komunistička partija će kao vodeća partija u glavnom gradu Štajerske na poziciju gradonačelnice predložiti 62-godišnju Elke Kahr, dugogodišnju političarku iz Graza.

Pobjedom Komunističke partije, politička slika Graza se znatno promijenila. Austrijska narodna partija (OVP), ujedno stranka kojom predsjedava Sebastian Kurz, zabilježila je pad od 12% te je osvojila 25,8% glasova.

Od ostalih stranaka koje čine vijeće, Zeleni su se etablirali kao treća najjača stranka u Grazu sa 17% osvojenih glasova, što je 6,5% više u odnosu na prethodne izbore.

Pad koji nije tako značajan kao kod OVP-a zabilježili su i Socijaldemokratska partija (SPO) koja je osvojila 9,8% glasova, ali i desničarska Slobodarska partija Austrije (FPO), koja je osvojila 10,9% glasova što predstavlja pad od 4,9%.

Na državnom nivou nevidljivi, na lokalnom upečatljivi

Iako u cijeloj Evropi možemo svjedočiti jačanju političkih opcija koje odstupaju od klasičnog poimanja politike u XXI st., mnoge je iznenadio rezultat Komunističke partije Austrije u Grazu.

Posljednji put kada se komunizam mogao vezati za evropske države bio je period kraja osamdesetih godina kada je na području Evrope egzistiralo nekoliko država koje su predvodile Komunističke partije.

Nakon pada “crvene” Evrope Komunistička partija Austrije našla se devedesetih godina na sličnoj prekretnici kao i sve komunističke partije u tom periodu. Članstvo se osipalo, a razočarani komunisti su tražili spas u socijaldemokratiji.

Tokom devedesetih, KPO je na državnom nivou bio neprimjetan. Čelnici partije fokusirali su se na ideje koje su ocijenjene kao ekstremne, a odnosile su se na protivljenje ulaska Austrije u Evropsku uniju, antiglobalizacijskim tekovinama i drugim principima.

Međutim, stvari za austrijske komuniste odvijale su se znatno drugačije na lokalnom nivou, u čemu je naročito prednjačio ogranak KPO-a u Grazu. Na početku devedesetih godina na čelo partije u Grazu dolazi Ernest Kaltenegger – štajerski komunista koji je još tokom osamdesetih godina djelovao u Gradskom vijeću Graza na pitanjima socijalnih i stambenih politika.

U trenutku njegovog dolaska na čelo partije u Grazu, komunisti su uživali povjerenje 4,2% glasača. Iako se Kaltenegger nikada nije odrekao marksističke ideologije, za razliku od drugova iz prošlosti, učio je na greškama prethodnika.

S obzirom na to da je u Grazu tokom devedesetih godina postao naročito izražen problem stanogradnje i iznajmljivanja stanova, Kaltenegger je kroz KPO formirao tzv. “broj za hitne slučajeve” na koji su građani mogli nazvati te se žaliti na povećanje cijena stanarina, bespravne deložacije i druge probleme koji su ih mučili.

“Loš kvalitet javnih stanova i pokušaji privatnih stanodavaca da isele stanare koji su duži period stanovali pod jeftinim ugovorima o zakupu stanova, bila su pitanja koja su za komuniste predstavljala važnu stvar. Za razliku od francuskih komunista, austrijski se nisu odlučivali na nasilne metode obračuna sa stanodavcima, već su uspostavili ‘liniju za hitne slučajeve’ kako bi ponudili pravnu, ali i finansijsku pomoć građanima koji se nađu u problemima”, navodi se.

Nakon početnih akcija u pogledu poboljšanja stambene politike, komunisti su u Grazu do 2003. godine napravili niz poteza koji su ih lansirali u sami vrh politike. Kroz gradsko vijeće KPO je nastavljao potencirati pitanja stambenih politika, što se ispostavilo kao dobar potez.

“KPO je predstavio prijedlog zakona u gradskom vijeću kojim se propisuje da niko ko živi u javnim stambenim objektima neće morati plaćati više od trećine svog prihoda za kiriju. Stranke su odbacile ovaj prijedlog, ali je KPO nastavio prikupljanje potpisa građana te je uspio sakupiti 17.000 potpisa građana koji su podržali ovu ideju. Nakon toga prijedlog zakona je jednoglasno usvojen u parlamentu“, objasnili su zvaničnici austrijskim medijima.

Naredni izbori 1998. godine donijeli su rast od 7,8%, a u međuvremenu, Kaltenegger je iznio niz prijedloga koji su u tom trenutku djelovali šokantno.

Naime, on je pokrenuo inicijativu da svi zvaničnici KPO-a koji učestvuju u radu Gradskog vijeća zadrže visinu svoje plate u nivou plata kvalificiranih radnika u tom periodu. Primjera radi, Kaltenegger je na mjesečnom nivou inkasirao 6.000 eura. Od tog iznosa, političar bi 2.000 eura zadržavao za sebe, dok je 4.000 eura odvajao u poseban socijalni fond koji je uspostavila Komunistička partija, a koji je pomagao osobama koje bi se nalazile u problemima zbog plaćanja stanarina i drugih troškova.

Kako bi sve bilo transparentno, Kaltenegger i komunisti su na redovnom mjesečnom nivou održavali konferencije za medije koje su nazvali “Dani otvorenih računa”, na kojima bi se transparentno predstavljali rezultati rada i utroška sredstava od plata zvaničnika ove partije.

S obzirom na to da su svi zvaničnici slijedili ovaj primjer, komunisti u Grazu su brzo prikupili gotovo 2,5 miliona eura kojima su pomogli desetine hiljada građana u Štajerskoj oblasti, a sam Kaltenegger je proglašen “anđelom siromašnih”.

Sve odluke koje je donijela partija u periodu od nekoliko godina, dovele su do toga da stranka 2003. godine osvoji nevjerovatnih 20,3% glasova te je tako postala treća stranka po jačini u Grazu.

Nastavak rasta i novo doba

Već 2004. godine Komunistička partija u Grazu nastavlja svoje aktivnosti kada je riječ o poboljšanju stambenih politika. Kroz rad Gradskog vijeća, tada već kao stranka koja ima određeni utjecaj među stanovnicima, komunisti su blokirali pokušaj privatizacije javnog stambenog fonda u Grazu, što je bio trend koji se iz Njemačke prelio u Austriju.

“Iako smo bili mala stranka, uspjeli smo sakupiti više od 10.000 potpisa za našu peticiju, što je prema štajerskim zakonima dovoljno za organizovanje referenduma. Na tom referendumu, čak 96% građana je glasalo protiv privatizacije javnih stambenih jedinica“, ističe za njemačke medije zvaničnik ove partije Robert Krotzer.

Iako su vlast u Grazu činili OVP i FPO, predsjednik komunista u Grazu Ernest Kaltenegger bio je uvjeren kako komunistička ideja ima budućnost u drugom po veličini austrijskom gradu.

“Komunistička partija je stranka budućnosti. Uspjeli smo se etablirati na solidnom lokalnom nivou”, rekao je Kaltenegger za Die Presse 2010. godine, u periodu koji je označio i njegov odlazak s političke scene.

Kormilo stranke vrlo brzo je preuzela Elke Kahr – provjereni kadar Komunističke partije, koja je ostala predsjednica sve do danas. Iako se dogodila promjena na vrhu, komunisti u Grazu nastavili su dosljedno provoditi socijalne politike. Takav stav doveo je i do novog jačanja stranke koja je 2012. godine postala druga stranka po jačini u Grazu sa 19% glasova.

Nešto manji rast uslijedio je i na izborima 2017. godine, ali već tada najjača stranka u gradskom vijeću OVP u saradnji s desničarskom FPO isplanirala je način kako će smanjiti utjecaj komunista u vijeću.

Odjel za stambena pitanja, koji su posljednju deceniju predvodili komunisti, nova koalicija je odlučila podijeliti između sebe što se na neki način tumačilo i kao “osveta” koju su stranke pomno planirale i usmjeravale protiv Komunističke partije za koju niko nije imao pretjerane simpatije.

I pored teške i nezavidne situacije, šefica stranke Elke Kahr svoj posao nastavila je u Odjelu za ceste i javni prijevoz, a njen kolega iz stranke Robert Krotzer obavljao je poslove vezane za javno zdravstvo.

“Komunisti su dobili ministarstvo zdravstva jer tamo ne mogu napraviti nikakvu štetu”, govorili su zvaničnici desničarske koalicije OVP-FPO.

Međutim, ono čemu se niko nije nadao jeste pandemija koronavirusa koja je upravo od nekih stranaka napravila tragičare, dok je od nekih stvorila nove heroje. Svoj utjecaj i već dobro isprobanu praksu kada je riječ o komuniciranju s građanima, komunisti su iskoristili i tokom pandemije, kada su ponovo pokrenuli telefonsku liniju koja je ovaj put trebala pomoći starijim osobama.

“Željeli smo im pružiti konkretnu podršku, davanjem vaučera za namirnice ili čak i samom kupovinom. Nacionalna vlada je dala brojna obećanja da će staviti na raspolaganje brze antigenske testove, ali smo i to na kraju platili iz vlastitih džepova i poslali ih u staračke domove i socijalne institucije. Kada je došao period vakcinacije, tu smo promociju vršili kroz džamije, crkve, biblioteke i različite dijelove grada. Sve smo to radili kako bismo opravdali naš cilj da budemo korisna partija za svakodnevni život”, rekao je Krotzer.

Osim pitanja pandemije, ocijenjenog kao problem u kojem su se komunisti odlično snašli, mnogi su istakli kako su neuspjesi i u drugim sektorima obilježili desničarsku vladu tokom 2020. i 2021. godine.

“U Grazu su planovi gradnje vrlo brzo odobravani, a zelene površine su nestajale. Razlog za to je ponašanje gradonačelnika Siegrieda Nagla, koji se suviše prijateljski ponašao prema investitorima. Mnogi su se uznemirili zbog toga. Čak smo u razgovoru s ljudima često znali čuti: ‘Cijeli život glasamo za OVP, ali što je dosta, dosta je“, naveli su zvaničnici ove stranke.

Prisan pristup građanima i briga o stvarnim problemima donijeli su Komunističkoj partiji Austrije pobjedu u Grazu. Stranka je zauzela prvo mjesto na izborima 26. septembra, a dugogodišnji gradonačelnik je podnio ostavku.

Iako stranka ne krije da i dalje baštini ideje marksizma, njeni lideri su od devedesetih godina povlačili dobre poteze koji su omogućili uspješnu političku transformaciju. Umjesto žaljenja za prošlim vremenima, KPO je svoju energiju preusmjerila na rješavanje konkretnih problema na lokalnim nivoima, koji se tiču kako radničke klase tako i onih građana koji slove za nešto bogatiji sloj stanovništva.

“Ovaj rezultat je nevjerovatan. Još ne vjerujemo šta smo napravili. Već kreću razgovori o koalicijama, ali slobodno možemo reći – naš najvjerniji koalicioni partner su građani Graza. Mi smo uvijek bili od riječi i uvijek uz naše građane. Nećemo dopustiti da građanima savijaju kičmu”, rekla je Elke Kahr nakon izbora.

Kako god bili okončani pregovori s drugim strankama, jedno je sigurno – Komunistička partija u Grazu definitivno je zaokupirala pažnju javnosti i postala primjer kako uz mukotrpan rad na terenu i karizmatične lidere koji prepoznaju prave probleme građana jedna “zaboravljena” ideja može uz adekvatno prilagođavanje postati političko osvježenje na lokalnim nivoima.

Izvor

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime