PISjournalOd 1967. godine, nemuslimanima je dozvoljeno da posjećuju Al-Aqsu, ali ne i  to da taj prostor koriste za molitvu. Ipak, taj status quo se ubrzano mijenja posljednjih godina dok grupe izraelskih jevrejskih doseljenika rade zajedno s vladom kako bi preuzele kontrolu nad ovim kompleksom. pepeo

Prema jevrejskom zakonu, pepeo crvene junice mora biti prosut po kompleksu Al-Aqsa prije nego što se sagradi Treći hram. Dok se lov na crvenu junicu dugo smatrao marginalnom inicijativom koju promiču aktivisti Temple Mount, novo istraživanje otkriva da je izraelska vlada sada uključena u ovaj poduhvat.

Prema neprofitnoj organizaciji Ir Amim, fokusiranoj na Jerusalem, izraelske vlasti pomogle su grupi aktivista Temple Mount, Temple Institute i Boneh Israel-evangelističkoj organizaciji, da uvezu pet krava iz Sjedinjenih Država prošle godine kako bi se žrtvovale a njihov pepeo bio prosut po Al-Aqsi.

Ministarstvo poljoprivrede je navodno pomoglo u zaobilaženju standardnih propisa kako bi se uvezle žive krave iz SAD, što je inače zakonom zabranjeno. U saopštenju za javnost, Boneh Israel i Temple Institute tvrde da su dobili dozvolu za uvoz krava preko Ministarstva poljoprivrede.

U projektu je pomoglo i Ministarstvo za poslove i baštinu Jerusalima. Generalni direktor Ministarstva, Netanel Isaac, otkrio je u govoru na ceremoniji u septembru 2022. da je agencija financirala razvoj područja Maslinske gore gdje aktivisti Temple Mount planiraju pokrenuti ritualno žrtvovanje crvene junice. Osim toga, ministarstvo je uključeno u prebacivanje krava u centar za posjetitelje i farmu stvorenu za “Projekat crvene junice” na arheološkom lokalitetu Tel Shiloh na okupiranoj Zapadnoj obali. Krave se trenutno drže u kibucu (jevrejskoj komuni) u dolini Jordana. 

Kako izraelski mediji izvještavaju 5 crvenih junica stiglo je iz SAD-a u Izrael. Skromna ceremonija održana je u istovarnom prostoru teretnog terminala na aerodromu Ben Gurion, kako bi se novopridošlim kravama i ljudima koji su to omogućili odala počast.

Crvene junice na farmi

Iz organizacije Ir Amim ističu da je pomoć vlade zapravo počela dok su na vlasti bili izraelski premijeri Yair Lapid i Naftali Bennett.Sadašnja vlast odnosno kabinet premijera Netanyahua nastavlja sa podrškom projektu crvene junice.

Viši terenski istraživač Ir Amima, Aviv Tatarsky, objasnio je da je prije samo 15 godina ideja o Jevrejima koji se mole u kompleksu gdje se sada nalazi džamija bila radikalna ideja koju su promovirali desničarski ekstremisti. Ipak, sada je čvrsto ukorijenjen u izraelskom mejnstrimu.

“Promjena je u tome što su nacionalističke i fundamentalističke ideologije dominantne u izraelskom društvu”, rekao je Tatarsky. “Oni su osvojili izraelsko društvo.”

Unatoč zavjetu izraelske vlade da će zadržati status quo u Al-Aqsi, doseljenici uključeni u projekat crvene junice naglašavaju da je cilj izgradnja Trećeg hrama što podrazumijeva uništenje Zlatne kupole.

Dok jevrejski doseljenici sve više jurišaju na Al-Aqsu mnogi rabini danas taj čin zabranjuju jer drevni jevrejski zakon nalaže da je pepeo crvene junice potreban za pročišćavanje područja prije nego što Jevreji mogu da se popnu. Zbog toga, većina religioznih Jevreja čak i ne ulazi u kompleks, a oni koji uđu mogu hodati samo određenim dijelovima.Međutim ukoliko  bi se ritual crvene junice obavio, broj Jevreja koji jurišaju na Al-Aqsu bi se umnožio.

„To bi moglo dovesti da možda stotina hiljada Hareda (ultra-ortodoksnih Jevreja) ili Sefarda (španskih Jevreja) provale u džamiju i izazovu pravi vjerski rat,“ smatra dr. Abdallah Maruf, profesor islamske historije u Istanbulu.

Šta je “Treći hram”?

Visoke ličnosti uključene u ovu inicijativu rekli su medijima da je krajnji cilj projekta obnova Trećeg hrama, koji su Rimljani uništili 70. n.

„Proročanstva su se obistinila, a Jevreji su se vratili u Izrael“, rekao je za Jerusalem Post Bajron Stinson, odgovoran za uzgoj stoke i njihovo dovođenje u Tel Aviv. „Sada treba da izgrade Hram. Ali to je kao da kupujete veoma lijep auto. Ako nemate ključ, ne možete nigdje ići tim autom. Crvena junica je taj ključ.”

Stinson je dio organizacije Boneh Israel i također je osnovač fondacije Father’s House, američku dobrotvornu organizaciju oslobođenu poreza koja organizira putovanja u Izrael. Osim fondacije Father’s House, druge neprofitne organizacije sa sjedištem u SAD-u, oslobođene poreza, također su miješane u ovaj poduhvat crvenih junica, poput P.E.F. Israel Endowments Fund i Biblical Faith, koji primaju donacije za Hramski institut. Boneh Israel podržava Reshit, grupa izraelskih doseljenika na čelu sa Tzachi Mamoom, još jednom ključnom osobom u projektu crvene junice.

Reshit trenutno radi sa Ministarstvom za poslove Jerusalema na razvoju projekta “Sjeverna staza”, turističke pješačke rute od kapije Damaska ​​do Sheikh Jarrah-a.

Mamo je za Christian Broadcasting Network rekao da je 2011. godine kupio zemljište na Maslinskoj gori namijenjeno za žrtvovanje crvene junice.

“I nadamo se da ćemo za godinu i po dana od danas ovdje u ovoj oblasti moći napraviti ceremoniju crvene junice koja će zapravo biti prvi korak do Hrama”, rekao je Mamo za CBN.

Prema zemljišnoknjižnim dokumentima koje je pregledao Tatarsky iz organizacije Ir Amim, zemljište je registrovano pod nepoznatom kompanijom a prvobitno je bilo u vlasništvu Palestinaca.

Pored toga, Uprava za razvoj Jerusalema trenutno radi na izgradnji šetnice na Maslinskoj gori koja vodi do lokacije na kojoj Mamo namjerava održati ritual crvene junice.

Ukoliko se ovo obistini,ništa neće moći zaustaviti jevrejske ekstremiste od juriša na Al-Aqsu.Nadamo se da će Palestinci da se izbore da zadrzže trenutni status quo jer su upravo oni jedina prepreka izraelskom fanatizmu.

Ekskluzivno PISjournal

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime