PISjournalU nedjelju, 31. jula u glavnom gradu sada talibanske države Afganistan, Kabulu, ubijen je šef terorističke organizacije Al-Qaida Ayman al-Zawahiri.   ubistvo šefa

Napad je izveden dronom u sklopu antiterorističke operacije američke CIA-e. Al-Zawahiri je, zajedno sa vec davno ubijenim Osamom Bin Ladenom bio osumnjičen zbog planiranja terorističkog napada na Kule bliznakinje u New Yorku 11. septembra 2001. godine. Zbog toga je za njim bila raspisana potjernica pa čak i nagrada od 25 miliona dolara.

Tokom više od 20 godina sakrivanja, njegovo sklonište je otkriveno u Kabulu. Šef jedne od najpoznatijih terorističkih organizacija na svijetu bio je pod zaštitom Talibana. Iako su se Talibani obavezali u sklopu sporazuma iz Dohe iz 2020. godine da neće biti sigurna kuća bilo kojoj terorističkoj organizaciji i da neće sprovoditi ili biti dio terorističkih aktivnosti, slučaj Al-Zawahirija govori drugačije.

Jesu li Talibani znali da se glavnim gradom države šeta jedan od najtraženijih terorista na svijetu? Ako jesu, a sigurno da jesu, to onda znači da su prekršili sporazum.

Medjutim, talibanski režim je optužio SAD zbog kršenja uslova sporazuma. Ove izjave podsjećaju na one razmijenjene 2011. između SAD-a i Pakistana nakon što je Bin Laden pronađen i ubijen u rezidencijalnoj četvrti Abbottabada. Tada su SAD i Pakistan uspjeli pronaći način da nastave s modusom vivendi koji su uspostavili nakon što su iznijeli svoje pritužbe. Vjerovatno ćemo svjedočiti istom između SAD-a i Talibana nakon ubistva Al-Zawahirija.

Kao što ubistvo bin Ladena nije zaustavilo djelovanje Al Kaide tako ni ovo ubistvo Al-Zawahirija neće mnogo naštetiti ovoj organizaciji. Al-Zawahiri je samo jedan od šefova u nizu kojeg će lako zamijeniti jer ono što pokreće sve ove terorističke organizacije jeste ideologija kojoj vjerno služe bez obzira na vođu.

Talibani, Al-Qaida, ISIL, Al-Nusra, Boko Haram i ostali su organizacije koje su na površini odvojene ali su suštinski zapravo jedno tijelo jer ih pokreće ista ideja, ista ona kruta, sirova verzija islama. Naravno, sve su one produkt Zapada jer gdje drugo zapadne vođe mogu naći tako dobro sredstvo izazivanja pometnje i problema unutar islamskog svijeta od ovih ubačenih tekfirijskih elemenata koji će im omogućiti ulaz na velika vrata bliskoistočnih država.

Štavise, za vrijeme dok je bio šef, Al-Zawahiri je uspio ojačati i proširiti djelovanje Al-Qaide. Uzmimo za primjer njegovu podružnicu u Siriji, Hay’at Tahrir al-Sham i dalje opstaje do danas zahvaljujući barem djelomično Zawahirijevoj politici. Isto tako u podsaharskoj Africi, tokom Al-Zawahirijevog mandata, podružnice Al-Qaide učvrstile su svoju prisutnost formiranjem lokalnih političkih saveza i prikupljanjem podrške vođa klanova, nomada i farmera. Malo je vjerovatno da će ova podrška zajednice umrijeti samo zbog Al-Zawahirijevog ubistva.

Iako je Biden, koji je izjavio da je lično dao dozvolu za lansiranje napada, možda ovim činom htio podići svoju popularnost na domaćem terenu ili pak da pokaže kako Sjedinjene Države još uvijek imaju uticaj u toj regiji uprkos sveprisutnom antiameričkom raspoloženju, problem ostaje isti i najviše će štete imati upravo muslimani koji stradaju u napadima terorista tekfirija s jedne strane i u napadima dronova i borbenih aviona tzv., oslobodilaca i donositelja demokratije s druge strane.

Afganistan, koji već mjesecima prolazi kroz jednu od najvećih humanitarnih kriza, vjerovatno neće u skorije vrijeme vidjeti svjetlo na kraju tunela jer prisustvo terorističkih elemenata u toj zemlji može samo da omogući naredne dronovske napade i operacije američke CIA-e i da zateže odnose na relaciji Afganistan-SAD što će na kraju da ekstremno siromašno stanovništvo gurne u ruke organizacija poput Al-Qaide.               ubistvo šefa ubistvo šefa ubistvo šefa

Ekskluzivno PISjournal

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime