Tužioci neće Angelu Merkel smatrati dijelom ubistva iranskog generala, koje su SAD možda koordinirale putem zrakoplovne baze Ramstein. Slučaj stvara neugodna pitanja za njemačku vladu.

Ramstein Air Base

Njemački tužitelji neće slijediti zahtjev članova ljevice da istraže kancelarku Angelu Merkel i ključne ministre u vladi kao prilog za ubistvo iranskog generala Qassema Soleimanija u američkom napadu dronovima u Bagdadu, Irak  u januaru.

Odluka donesena u martu, ali objavljena tek ove sedmice, završava jedan od prvih testova presude suda u Münsteru 2019. godine  kojom je utvrđeno da je vlada dužna “utvrditi” koriste li SAD svoju zrakoplovnu bazu Ramstein u zapadnoj Njemačkoj za kršenje zakona  međunarodnog pravo. Vlada se žalila na presudu.

Američki vojni dronovi obično se pilotiraju iz Sjedinjenih Država, ali satelitski signali koji upravljaju napadima na Bliskom istoku prenose se putem baze američkog ratnog zrakoplovstva. Bivši operater kamere za bespilotne letjelice Brandon Bryant i drugi uzbunjivači kažu da je baza toliko vitalna za američki sistem dronova da napadi ne bi bili mogući bez prešutnog pristanka Njemačke.

Brandon Bryant

Zviždač Bryant kaže da američki rat dronovima ne bi bio moguć bez Njemačke

Atentat na Soleimanija, jednog od najmoćnijih iranskih vojnih vođa i zapovjednika eksteritorijalnih snaga Quds Revolucionarne garde, izazvao je masovnu eskalaciju tenzija između Sjedinjenih Država i Irana, izazvavši uzvratni raketni udar na američke snage u Iraku i povećavajući tenzije na cijelom Bliskom Istoku. U to je vrijeme i njemačko Ministarstvo vanjskih poslova oprezno dovelo u pitanje zakonitost ubistva, napominjući da Sjedinjene Države nisu ponudile “informacije koje opravdavaju svoje obrazloženje”.

 

Više nadzora

Andreas Schüller, direktor programa za međunarodne zločine i odgovornost u Berlinskom Evropskom centru za ustavna i ljudska prava, rekao je da je dobro što je njemačka vlada prisiljena da pažljivije pogleda Ramsteina, čak i ako je odbačena krivična prijava .

“Barem u Njemačkoj,” rekao je, “treba izvijestiti da, svaki put kad se dogodi američki udar dronom, možemo biti 80% ili 90% sigurni da je Ramstein igrao ulogu.”

Iran: Burial of Soleimani

Soleimanijevo ubistvo izazvalo je eskalaciju tenzija između Sjedinjenih Država i Irana

“Ovo barem ponovo čini vidljivom činjenicu da je država poput SAD-a tehnički sposobna počiniti ubistvo visokih političkih ličnosti drugih zemalja bilo gdje u svijetu,” dodao je Schüller. “Da su druge zemlje to počele raditi, mi bismo se vratili metodama Divljeg zapada ko puca najbrže, a diplomatija je gurnuta u stranu.”

Krajem februara, osam parlamentaraca iz stranke Ljevica podiglo je optužnicu protiv Merkel i ostalih članova njene vlade zbog propuštanja intervencije. Prema optužbi, koja je unutar stranke Ljevica bila dovoljno kontroverzna da se neki lideri distanciraju, ubistvo je pokazalo da vlada “očito nije uspjela” ispuniti svoje ustavne obaveze da poštuje međunarodno pravo na njemačkom tlu.

Ali savezni tužitelji sada su odbili pokrenuti istragu. U pismu objavljenom na web stranici Aleksandra Neua, jednog od članova lijevog Bundestaga koji stoji iza optužbi, tužitelji su rekli da njemačka vlada nije imala obvezu aktivno poduzeti bilo šta kako bi spriječila vansudska ubistva u inostranstvu, čak i da je Ramstein korišten.

Paulina Starski, viši istraživač na Institutu Max Planck za uporedno javno pravo i međunarodno pravo u Heidelbergu, optužbe uglavnom vidi kao politizirani pokušaj povećanja pritiska na vladu i rekla je da je argument tužilaštva bio ispravan. Ali, rekao je Starski, prošlogodišnja sudska presuda znači da vladu ne može ispustiti iz ustavne perspektive – Njemačka mora istražiti šta se događa u Ramsteinu.

“Ne raditi apsolutno ništa nije moguće”, rekao je Starski. “Ali pitanje koje svi pokušavamo shvatiti glasi: šta znači ‘utvrditi’?” Dodala je da može zamisliti da bi se u budućnosti lahko moglo podnijeti više slučajeva i optužbi.

Map of US bases in Germany

‘Individualna odgovornost’

Heiko Sauer, profesor Ustavnog prava sa Univerziteta u Bonnu, rekao je za DW da je sudska presuda oduzela vladin argument da ne zna ništa o tome šta Sjedinjene Države rade u Ramsteinu. Ali, rekao je, optužbe stranke Ljevica sigurno neće uspjeti.

“Moj je dojam da krivični zakon nije prikladan medij za provođenje ovoga”, rekao je Sauer. “Teško je jer bi u ovom slučaju prema krivičnom zakonu trebali dokazati individualnu odgovornost određene osobe za zločin koji je počinio neko drugi.”

Sauer je rekao da bi plodniji pravni postupak mogao biti da žrtve takvih napada traže odštetu od Njemačke. Vlada je dobrovoljno dodijelila kompenzaciju porodicama od oko 90 ljudi koje je američki borbeni avion ubio u Kunduzu u Afganistanu 2009. godine, odgovarajući na poziv njemačkih snaga u tom području.

Komplicira to pitanje činjenica da, sa stanovišta sudova, i uprkos svjedočenju uzbunjivača poput Bryanta, ostaje nejasno što se tačno događa u Ramsteinu, koji pomaže njemačkim vladinim medijima. Čini se jasno da se dronovima na Bliskom istoku ne kontrolira Ramstein, niti se tamo izdaju naredbe. Pa ipak, prema Schülleru, Ramstein je zasigurno ključni element sistema dronova, jer je to jedna od rijetkih baza američkog ratnog zrakoplovstva izvan Sjedinjenih Država opremljena “Distribuiranim zajedničkim kopnenim sistemom” – čvorištem za obavještajne podatke.

Ali, rekao je Schüller, američka vojska radi na tome da manje ovisi o bazi i od tada je izgradila više podatkovnih relejnih stanica. U stvari, nije mu jasno da su informacije posredovane preko Ramsteina u ubistvu Soleimanija. “To vjerovatno nitko ne zna, osim samih SAD-a, i samo ako mogu pratiti tokove podataka, jer dolaze iz različitih izvora,” rekao je.

Takva kakva je sada, američka tajnost pomaže Njemačkoj da održi vlastitu vjerovatnoću poricanja, čak i ako je vjerovatno više sudskih slučajeva.

Izvor