Demokrate kritiziraju Bidenove zračne napade na Irak, ponovno pokreću raspravu o ratnim ovlastima-Još američkih glasova pridružilo se valu protivljenja zračnim udarima predsjednika Joea Bidena za vikend na objekte koji pripadaju iračkim antiterorističkim grupama otpora na iračko-sirijskoj granici, a Demokrati su izrazili frustraciju zbog njegove odluke da ponovo zaobiđe Kongres.

Demokratski zakonodavci već su se razbjesnili zbog Bajdenovih zračnih napada u regiji ranije ove godine, bez prethodnog traženja odobrenja Kongresa, što je potez koji je ponovo pokrenuo dugotrajne napore stranke da zauzda predsjedničke ratne ovlasti.

Biden je naveo svoje ovlasti prema članu II Ustava, koji mu omogućava da poduzme korake da zaštiti pripadnike američke službe.Neki su Demokrati, međutim, podigli zabrinutost zbog mogućih zloupotreba te moći, koju je američki predsjednik upotrijebio da zaobiđe Kongres i pravno opravda razne vojne operacije.

“Ovdje je opasnost da upadnete u obrazac vojne eskalacije koja postaje rat, a da glasači nikada nemaju pravo glasa”, rekao je senator Chris Murphy (D-Conn.), Najviši član Odbora za vanjske odnose.

“Najsigurnija opklada za predsjednika je da samo zahtijeva široka ovlaštenja iz člana II.”

Bob Menendez (D-NJ.), Predsjedavajući vijeća za vanjske odnose, također je sugerirao da želi šire ispitivanje Bajdenove pravne osnove za zračne napade.

Kongres je ovlašten da odobri upotrebu vojne sile i da proglasi rat, a Senatski odbor za vanjske odnose planira čuti više informacija od administracije o ovim udarima, ”rekao je Menendez u ponedjeljak.

Bajdenovi zračni napadi uslijedili su kad su američki zakonodavci već radili na ukidanju dvodecenijskih odobrenja za upotrebu vojne sile u Iraku.

Iračka vlada osudila je u ponedjeljak zračne napade na svom tlu, irački premijer Mustafa al-Kadhimi osudio je napad kao “očigledno” kršenje suvereniteta njegove zemlje. Kadhimi je rekao da “Irak ponavlja svoje odbijanje da bude arena za obračun rezultata.”

Irački Sabereen News rekao je da su četiri iračka borca ​​ubijena u napadu na sjedište 14. brigade iračkih Narodnih mobilizacijskih jedinica – poznatog i pod nazivom Hashd al-Sha’abi – koja je antiteroristička krovna organizacija.

Službena sirijska arapska novinska agencija (SANA) također je izvijestila da su zračni napadi koji su ciljali Siriju ubili jedno dijete, a ranili još troje.

Pentagon je saopćio da su zrakoplovi iz baza američkog Centralnog zapovjedništva u ponedjeljak izveli napade, tvrdeći da je svaki udarac pogodio predviđenu metu i smanjio “prijetnju” američkim snagama.

Ali Demokrati su tražili povjerljive brifinge o prirodi “prijetnje”. Nekolicina već vidi zračne napade kao “neprijateljstva” prema Zakonu o ratnim ovlastima koja zahtijevaju odobrenje Kongresa.

“Administraciji bi bilo bolje da dođe u Kongres i zatraži raspravu o objavi rata ako predviđa potrebu da nastavi ići naprijed i nazad s (iračkim) grupama”, rekao je Murphy.

Senator Tim Kaine (D-Va.), koji je predvodio napore u Gornjem vijeću za ukidanje ratnih ovlaštenja za Irak 1991. i 2002., rekao je da je zabrinut da će sukob “eskalirati bez rasprave u Kongresu”, ali je dodao da su Bajdenove akcije „klasični“ mehanizam samoodbrane.

Republikanka Sara Jacobs (D-Kalifornija) rekla je da nastavak zračnih napada ne odvraća napade na američke trupe u Iraku. “Radujem se što ću od administracije Bidena čuti realan plan za deeskalaciju – o čemu smo razgovarali još u februaru – jer ne možemo neprestano pokretati napade i očekivati drugačiji rezultat.”

Republikanci su od ponedjeljka uglavnom bili ćutljivi zbog zračnih napada, rekli su američki mediji.

Senator Oklahome Jim Inhofe, najviši Republikanac u Odboru za oružane snage Senata, rekao je, “Vjerujem da su ove akcije zakasnile i ističu kontinuiranu potrebu za AUMF-om iz 2002, ili – u najmanju ruku potrebu za sveobuhvatnom zamjenom prije nego što bi se ukidanje moglo razmotriti

“Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova i emigracija reklo je da je američka agresija još jednom dokazala “nepromišljenost američke politike i potrebu da Washington povuče svoje agresorske snage” iz regije.

Irački i sirijski stručnjaci smatraju napade pokušajem SAD-a da učvrsti i produži svoje vojno prisustvo u tim zemljama ciljajući skupine koje se izravno bore protiv DAEŠ-a, očitog opravdanja Washingtona za vojno miješanje.       

Izvor : Pisjournal