Nenad Kulačin

PISjournal – Sjedinjene Američke Države su očigledno promijenile strategiju kada je Zapadni Balkan u pitanju. Možda je i bilo krajnje vrijeme, jer ono što se dešava u regionu pokazuje da na neke stvari nisu stavljene tačke. Naravno, radi se o Bosni i Hercegovini i Kosovu. A u epicentru obje priče je – Srbija.

Napredak u pregovorima između Srbije i Kosova odavno ne postoji. Ti pregovori nisu čak ni u stagnaciji, jer oni više i ne postoje. A, malo-malo, pa eto nekog problema, nekih kamenčića u cipeli koji nikome nisu potrebni, a naročito ne velikima. Beogradu ne pada na pamet da prizna Kosovo, Priština samo na tome insistira, a zvanični Brisel se u svemu tome ne snalazi.

Evropa nema više ni snage, ni autoriteta

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, nekadašnji američki miljenik i “čovjek mira i razuma” Milorad Dodik se očigledno odavno otrgao i zajahao talas nacionalizma, koji je apsolutno prečica za katastrofu. U tome ga svesrdno prati Bakir Izetbegović, a dok njih dvojica tjeraju “tuk na utuk”, Bosna i Hercegovina nikako da profunkcioniše u punom kapacitetu. Dodik, očigledno, ne može baš da računa na stoprocentnu podršku Beograda, jer se i Srbija suočava sa različitim pritiscima. I logično je da nekome poput Aleksandra Vučića sopstvena vlast mnogo više znači od bh. entiteta Republika Srpska i Dodikovog soliranja uz harmoniku.

Evropa na svakom svom koraku napravi nekoliko unazad. Da li zbog sopstvenih problema, Bregzita, epidemije ili nečeg drugog, nema više ni snage, ali ni autoriteta da se bavi sa svima nama. Odlazak Angele Merkel će dodatno uticati na briselsku impotentnost kada je Zapadni Balkan u pitanju. Ako se tome doda sve izvjesniji odlazak francuskog predsjednika Emanuela Macrona, jasno je da je Evropska unija bez pravog lidera.

Zato SAD ne sjedi skrštenih ruku. Administracija Joe Bidena imenovala je Gabrijela Eskobara za svog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Njegova učinkovitost već je viđena, jer je upravo on neko ko je razriješio problem u vezi sa tablicama koji je nastao na prelazima između Srbije i Kosova. Naravno da je Srbija ta koja je izgubila u toj razmjeni, koliko god se naprednjačka vlast trudila da taj dogovor prikaže kao novu pobjedu sa nulom Srbije nad Kosovom.

Eskobarov potpis se može lahko pročitati

Dok se taj problem nije riješio, građani Srbije su mogli da ulaze na teritoriju Kosova bez ikakvih problema. Sada moraju, maltene, da kleknu i da prelijepe državne simbole Srbije na tablicama svojih prevoznih sredstava ako žele da nastave put dalje. Mnogi su u ovom sporazumu, koji je postignut daleko od očiju javnosti, vidjeli Eskobarov potpis, koji je u prvom konkretnom slučaju pokazao svom evropskom kolegi Miroslavu Lajčaku kako treba raditi u regionu.

Druga vijest koja sigurno nije obradovala predsjednika Srbije je skori dolazak Kristofera Hila za ambasadora SAD-a u Beogradu. Hil je neko koga ovaj dio Evrope jako dobro pamti. Bio je neizostavni dio Holbrukove buldožer diplomatije, kao i predstavnika SAD-a na pregovorima u Rambujeu. Njegovo povlačenje iz penzije i prosljeđivanje na ponovo nemiran Balkan sigurno nije tek tako, reda radi.

Hil, za razliku od svog prethodnika i još aktivnog ambasadora SAD-a u Srbiji Entonija Godfrija, sigurno neće ocjenjivati kvalitet roštilja u zemlji domaćinu, niti će pisati hvalospjeve o hrani koju je probao. Hil dolazi da sprovede interese SAD-a, a oni ne moraju po defaultu da budu u skladu sa demokratskim procedurama.

Je li došlo vrijeme da Vučić prizna Kosovo?

To da će Hil i Eskobar da uvedu demokratiju na Zapadni Balkan, to odmah možemo da “okačimo mačku o rep”. Ako se negdje interes SAD-a bude poklapao sa razvojem demokratskih procesa, to je drugo pitanje. Problem je što je često zbog tih američkih interesa umio da strada običan narod, pa ipak ostaje koliko-toliko nada da će ovoga puta možda biti nešto drugačije. Obojica su ovdje, utisak je, da isporučuju zahtjeve.

Hil i Eskobar u Beogradu će imati bitno drugačiju situaciju od one koju su Ričard Holbruk i Hil imali krajem devedesetih godina prošlog vijeka. Na našu sreću, Vučić nije takav kalibar da će se kockati sa svojom vlašću zarad interesa Amerikanaca. Leći će taj na rudu šta god bude trebalo da se uradi. Možda je on uspio da ubijedi sebe i druge oko sebe da nikada neće priznati Kosovo, ali neka se niko ne iznenadi ako se na kraju puta tako nešto bude i desilo, naravno, uz još jednu pobjedu sa nulom naspram Kosova.

Ako ništa drugo, raduje to što će svojim kadrovskim rješenjima Amerika pokrenuti stvari sa mrtve tačke. U prvom naletu je za očekivati da će u fokusu ipak biti Bosna i Hercegovina, jer Dejtonski sporazum je i dalje nešto čvrsto i opipljivo u rukama svih subjekata bh. krize. I više nije ni važno ko je prvi počeo, već je mnogo važnije kod koga će najprije razum da proradi. Kada se to bude desilo, sve će ići mnogo lakše.

Nema više ‘trange-frange’, traže se rješenja

Kada je riječ o Kosovu, tu racija nema odavno, niti ga možemo očekivati. Mnogi vjeruju u to da je konačno došao trenutak kada će Vučić morati da učini ono što je davno obećao, a nije se završilo potpisivanjem Briselskog sporazuma. U prethodnim garniturama vlasti u Prištini imao je saradnike za odugovlačenje rješavanja problema na relaciji Srbija – Kosovo. Sada na vlasti imamo nekoga ko mu “ne leži” i sa kojima vjerovatno nema mnogo “trange-frange”, kako se to kaže u našim narodima.

Nema nikakve dileme da Amerika ima kapaciteta i autoriteta, za razliku od Evropske unije, da stavi tačku na kosovsku priču, ali i na probleme sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina. Da li je izbor neposrednih izvršilaca diplomatske igre garancija za to, mnogi bi rekli da jeste. Da li će to donijeti rješenja, ostaje nam da vidimo i da se nadamo.

Utisak je da su svi ćevapi odavno pojedeni i da je došlo vrijeme da se zavrnu rukavi i uradi nešto konkretno.

Stavovi izraženi u članku pripadaju autoru i ne odražavaju uredničku politiku PISjournala.

Izvor

Prethodni članakSvađa oko izbora u Iraku: Tri moguća koaliciona scenarija
Naredni članakSudan: Zašto je došlo do državnog udara i sukoba civila i vojske?

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime