Mike Lofgren

Duboka država- „Duboka država“ u Sjedinjenim Državama poveznica je između rata protiv terorizma, militarizacije vanjske politike, opadanja važnosti industrijalizacije i povećanja važnosti finansijskih  procesa u američkoj ekonomiji, uspostavljanja društvene strukture u čijem središtu je bogatstvo, uspostavljanja najneravnopravnijeg društva u prošlom stoljeću i političke neefikasnosti koji su poremetili čak i upravljanje svakodnevnim poslovima.

„Duboka država“ je opis propadanja suvereniteta i demokracije u Sjedinjenim Državama, iz pera Mike Lofgrena, koji je kao jedan od članova glavne republikanske struje 28 godina bio član američkog Kongresa. U svojoj knjizi Lofgren nastoji pokazati kako se tokom godina uspostavljala neformalna vlada paralelno s izabranom vladom naroda u Sjedinjenim Državama koja je postala dominantna u svim političkim, vojnim i ekonomskim sferama i koja je svoje interese podredila nacionalnim interesima.

„U Sjedinjenim Državama postoji jedna ‘očita država’ koja je smještena u velikim neoklasičnim zgradama u Washingtonu. Postoji i jedna druga država koja je više država u sjeni i koja nije definirana i ništa nije obznanjeno o njenim pravima i obavezama prema građanima, niti je turisti mogu vidjeti u Bijeloj Kući ili u zgradi Kongresa. Očita država’ je upravo vrh ledenog brijega koji viri iz vode i koji se može kontrolitati izbornim alatima. Donji dio ledenog brijega, ne uzimajući u obzir ko je na vlasti, radi svojim kompasom.

Suština sastavljena od privatnih i javnih institucija koje upravljaju državom prema čvrstim obrascima u skladu sa datim okolnostima, samo ponekad se zauzdava i kontroliše od strane države čije lidere formalno bira narod. Duboka država nije rezultat jednog optimalnog koncepta već je nastala iz tradicionalne zastupničke demokracije i postupnim akumuliranjem povijesnih uvjeta.“

Lofgren u knjizi „Duboka država“ veoma jasno pokazuje  kako je ova neformalna država prodrla u sve pore suvereniteta i čak na nekim mjestima u privatne sfere i kako je uspjela, bez obzira na političke tendencije vladajuće partije, unapređivati svoj dnevni red.

„Duboka država je spoj institucija nacionalne sigurnosti i izvršnih institucija, uz glavne dijelove drugih oblika vlasti; Ministarstvo odbrane, State Department, Ministarstvo nacionalne sigurnosti, Centralna obavještajna služba, Ministarstvo pravde, sve su ovo dijelovi duboke države. Ministarstvo finansija također stavljam na ovaj spisak zbog njegovih sudskih kompetencija u vezi sa finansijskim tokovima i opsežne administracije koja se koristi na nametanje međunarodnih ekonomskih sankcija i čiji je prirodni suživot sa Wall Streetom. Duboka država mrežom novca i zajedničkih interesa koji su iznad vlasti bliska je moćnim segmentima privatnih velikih kompanija. Ovi segmenti obuhvaćaju vojno-industrijske komplekse, Wall Street i što je potpuno začuđujuće ‘Silicijsku dolinu’.“

Prepoznavanje duboke države u Sjedinjenim Državama i njenih mehanizama predstavlja temelj dubljeg razumijevanja procesa vođenja politike u Sjedinjenim Državama, kao i analizu vanjsko-političkog ponašanja ove zemlje pod čijim su utjecajem, direktno ili indirektno, sve zemlje u međunarodnom poretku.

Mike Lofgren američki je autor i bivši RepublicanUS Kongresni pomoćnik. Umirovljen je u svibnju 2011. nakon 28 godina članstva Kongresa. Njegovi spisi, kritični prema politici u Sjedinjenim Državama, posebno Republikanskoj stranci, objavljeni su nakon njegova umirovljenja i izazvali široku pozornost.