Duboki izazov Izraela sa Bidenovom administracijom- U svom izvještaju izraelska novina Jerusalem Post se osvrnula na duboki izazov izraela sa Bidenovom administracijom zbog ozbiljnih nastojanja Washingtona da oživi nuklearni sporazum Barjam, a posebno se osvrnula na činjenicu da nova američka administracija koristeći različita sredstva (kao podsticanje pokretanja nove Intifade protiv Izraela ukoliko se suprotstavi Barjamu)nastoji uputiti upozoravajući signal Tel Avivu da u trenutačnim uvjetima i usred bečkih nuklearnih pregovora odustane od svojih tendencioznih koraka koje poduzima s ciljem sabitiranja oživljavanja pregovaračkog procesa Barjam, inače će se suočiti sa elementarnim izazovima.

Jerusalem Post piše: “Američki predsjednik Joe Biden i njegov tim za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku ubrzano oživljavaju nuklearni sporazum Barjam ne vodeći računa o izraelskim interesima. Istovremeno, posljednjih su dana  palestinske skupine pojačale protuakcije  protiv izraelskog režima, efikasnim raketnim napadima izvedenim u nekoliko navrata.

Neki analitičari vjeruju kako Bidenova administracija koja je praktično dala zeleno svjetlo za ove napade protiv Izraela, nastoji uputiti posebnu poruku Tel Avivu da ukoliko se usprotivi nuklearnom sporazumu s Iranom i procesom američkog povratka u pregovore, treba očekivati posljedice, posebno od palestinske strane i pokretanje nove Intifade protiv njih. A sve se dešava na vrhuncu američko – izraelskog nepovjerenja, kao dva strateška partnera. Treba istaći da je u sadašnjem trenutku Washington duboko zabrinut destruktivnim koracima Izraela u procesu bečkih nuklearnih pregovora. To smo vidjeli tokom nedavnog izraelskog napada na nuklearno postrojenje Natanz (mrežu za distribuciju energije postrojenja).

Prema Fararuu, mnogi izraelski političari vjeruju da Obama i Biden uopće ne uzimaju u obzir izraelske interese u svojim pristupima Iranu. Posebno se pozivaju na nedavno procurjelu zvučnu datoteku iranskog ministra vanjskih poslova Javada Zarifa u kojoj je rekao da ga je američki državni sekretar John Kerry upoznao sa više od 200 slučajeva izraelskih napada na pozicije iranskih snaga u Siriji. Uz to, neki izvještaji ukazuju na to da je John Kerry djelujući protiv Trumpove administracije praktično pritiske njegove administracije protiv Irana učinio gotovo neučinkovitim, i na svoj način izazvao jačanje iranskoga fronta protiv Sjedinjenih Država.

Izraelci koji se praktički ljute zbog ovih postupaka vjeruju kako su Obamina administracija i ličnost Johna Kerrija, vezano za Iran, američkim zakonodavnim tijelima i narodu ove zemlje opetovano izrekli različite laži. Oni posebno tvrde da su Obamina administracija i njegov tim za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku u sporazum Barjam s Iranom ugradili skrivene tačke sporazuma i praktično slanjem finansijskih izvora Teheranu utrli su put za jačanje Islamske Republike Iran u regionu Bliskog Istoka. Oni posebno ukazuju na slanje svote od milijardu i 750 miliona dolara u kešu Iranu od strane američke administracije u doba demokrata (Obamina administracija) i to nazivaju primjerom američke izdaje Izraela.

Čak i sada izraelski političari i analitičari ističu da se povijest ponavlja. Ističu da je u trenutnom kontekstu veliki broj članova Obaminog tima za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku također prisutan u administraciji Bidena, te da bi u ovom kontekstu trebalo procjenjivati pristup ove administracije u naporima za povratak na sporazum Barjam.
U tom smislu se kao primjer može navesti prekid široke potpore Trumpove administracije Izraelu i umanjiti jačina protivljenja Iranu. Sjedinjene Države trenutno u nastojanjima da ožive Barjam slabe Izrael.

U tom smislu, dužnosnici američke administracije opetovano upozoravaju na destruktivno ponašanje Izraela prema Iranu i govore Tel Avivu da ovakvi koraci praktično u velikoj mjeri slabe sklapanje novog sporazuma sa Iranom i oživljavanje Barjama.

Pri tome, Izrael je duboko zahvaćen strahom da bi Bidenova administracija poput Obamine mogla staviti finansijska sredstva na raspolaganje Iranu. Možda najočitiji primjer ovog straha u taboru izraelskih i antiiranskih republikanaca su njihova nedavna pitanja Ministarstvu finansija SAD-a i resornoj ministrici Yanet Yelin da bi trebala pružiti objašnjenje vezano za vijest da Amerika nastoji osloboditi milijardu dolara blokirane iranske imovine u Južnoj Koreji. Pitanje na koje Yelin nije pružila odgovor i uputila je Kongres da dodatna objašnjenja potraži od State Departmenta.

Izrael trenutno optužuje Bidenovu vladu da djeluje u sjeni kada se radi o relacijama sa Iranom. Posebno je uznemiren što su republikanci u Kongresu u manjini i imaju malu moć nad demokratima i njihovom vanjskom politikom prema Iranu. U tom kontekstu i uzimajući u obzir cjelokupno ozračje treba kazati da: “Velika je vjerovatnoća da će u Bidenovoj administraciji biti žrtvovana izraelska sigurnost zbog želje njegove vlade za sklapanjem sporazuma s Iranom (oživljavanje Barjama). To će imati brojne negativne posljedice za Tel Aviv, kako na unutarnjem tako i na regionalnom i međunarodnom planu.”