David Hearst

PisjournalPrije godinu dana ,u srijedu,  Jamal Khashoggi je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi dobio papir koji bi mu omogućio da se oženi vjerenicom Hatice Cengiz. U njegovom je koraku bilo proljeće. Novine u kojima je objavljen njegov razvod bile su formalnost.

Njegovi najbliži saudijski prijatelji upozorili su ga prethodne sedmice da ne smije ulaziti u konzulat, ali ih Jamal nije poslušao , oslanjajući se umjesto toga na svoje unutarnje znanje o načinu rada saudijskih ambasada.Njegova budućnost u Turskoj i Washingtonu bila je ispred njega.

Nakon mjeseci neodlučnosti, nostalgije i usamljenosti, Jamal se odlučio. Nije se javio prijateljima kada se iz Londona vratio u Istanbul. Otišao je pravo u konzulat. U roku od sedam minuta bio je mrtav, žrtva srednjovjekovnog klanja. Odred smrti nije samo odgovorio na pitanje ko će osloboditi Muhammeda bin Salmana od “problematičnog sveštenika” – riječi koje se pripisuju Henriku II o ubistvu nadbiskupa Thomasa Becketa

. Khashoggijevo ubistvo promijenilo je tok same vladavine Muhammeda bin Salmana. Godinu dana kasnije, prijestolonasljednik se našao na sasvim drugom mestu.U povlačenju na svim frontovimaSavez s Amerikom za naftu radi sigurnosti je gotov. Dva najveća naftna terminala Saudijske Arabije napadnuta su u, kako je rekao američki državni sekretar Mike Pompeo “činu rata” od strane Irana, a američki predsjednik Donald Trump otišao je – iz potpuno realnih i pragmatičnih razloga.

Brutalna kampanja Bin Salmana u Jemenu je u rasulu. Njegov glavni saveznik, Emirati, napustili su ga. Zadovoljni su dijeljenjem Jemena na dva dijela i puštanjem Hutija gdje su bili na sjeveru. Prije nekoliko tjedana, Huti su pokrenuli masovni napad u kojem su tvrdili da su zarobili 2.000 vojnika pro-saveznika, uključujući Saudijce.

Daleko od toga da je bitku doveo u srce Irana, kako je obećao, saudijski prijestolonasljednik napravio je suprotnu stva-donio je pustoš u srce svog kraljevstva. Iranski predsjednik Hassan Rouhani otkrio je da je primio pismo od Saudijske Arabije, posredstvom posrednika – iračkog premijera Adela Abdul -Mahdija. Ne znamo šta je u  pismu pisalo, ali se može pretpostaviti da to nije bila objava rata.

Godinu dana kasnije, prijestolonasljednik se povlači na svim frontovima. Muhammed bin Salman i dalje vlada kod kuće sa željeznom rukom. Svjedočanstvo toga je nastavak gonjenja vjerskog učenjaka Salmana al-Odaha za optužbe koje bi dovele do smrtne kazne.Ali njegova ofanziva na Zapadu je završena. Bin Salman više nije popularan kao izuzetno bogat modernizator, mladi princ u žurbi, reformator koji presijeca ćoškove, hvaljen od strane kolumnista poput Thomasa Friedmana iz New York Timesa.Njegovo ime je otrovno za američke marke. Konsultacije dezertiraju, a ne stoje u redu za pridruživanje.

Nitko više ne govori o letećim taksijima, robotima i gradovima koji se uzdižu u pustinji. Za veći dio ovoga Khashoggi je lično odgovoran. On je, inače, u početku podržavao reforme Muhammeda bin Salmana. On je priznao da se Saudijska Arabija mora radikalno promijeniti. On je kritikovao način na koji se te reforme sprovode.

Suprotan efekat

Nažalost zbog njegovih mesara i prijestolonasljednika čiji su lični tjelohranitelji nadzirali operaciju, Khashoggijevo ubistvo i komadanje se pokazalo jednim od najzabilježenijih u istoriji.Saudijska Arabija je pokušala sve što je mogla da obriše taj rekord. Pozvali su šefa turske obavještajne službe u Rijad, tvrdeći da bi se cijela afera mogla riješiti “u popodnevnim satima”.

Ponuda je odbijena. Ponudili su mito turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu. On je to odbio. Uništili su forenzičke dokaze. To je bilo uzalud. CIA je dodala vlastite zapise o presretanju telefona, zaključujući da je Muhammed bin Salman naredio ubistvo Khashoggija. Saudijski prijestolonasljednik naredio je ovo ubistvo jer je želio ušutkati sve uzbunjivače. Khashoggi je bio dio establišmenta, a prijestolonasljednik, poštovalac pokušaja ruskog predsjednika Vladimira Putina da zatrova ruske disidente u Engleskoj, i time je želio reći : nijedan Saudijac nije bio izvan njegovog domašaja.

Osim toga, Khashoggi je bio saudijsko vlasništvo. Khashoggi je bio bin Salmanova roba i pokretnina. On, prijestolonasljednik i budući vladar, mogao je sa svojim podanicima raditi šta je htio. To je značilo biti apsolutni vladar. Khashoggijevo ubistvo imalo je potpuno suprotan efekat. Od tog oktobarskog dana nadalje, Mohammed bin Salman više nikada neće moći otpuzati ispod Khashoggijeve sjene.

Kada su se direktorica CIA -e, Gina Haspel i Washington  definitivno okrenuli protiv njega, prijestolonasljednik je prešao u krizni režim. Od tada je tamo.On je osnovao hitnu komisiju čiji je zadatak bio da se pozabavi posljedicama ubistva. Došli su do niza bizarnih ideja, od kojih je jedna bila za samit u stilu Camp Davida koji “mijenja igru” između prijestolonasljednika i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. To nije pomoglo. Pokušao je udvarati se Kini kao protuteža Sjedinjenim Državama. Ni to nije pomoglo. Svaki put kad je Muhammed bin Salman pomislio da je protjerao Khashoggijevog duha, to mu se vraćalo.

Ništa se unutar kraljevstva nije promijenilo. Disidenti i poslovni rivali trpe užasne uslove u saudijskim zatvorima. Represija je oštra kao što je ikad bila. Sam Muhammed bin Salman nije naučio ništa iz svojih neuspjeha u serijskoj politici.Novi životni vijekAli Khashoggijevo ubistvo dalo je ulozi saudijskog disidenta – onu koju nikada nije želio za sebe – novi život. Uticaj njegove smrti, koji se nastavlja do danas, dao je novu nadu arapskom svijetu na način koji nadilazi jedan zločin, jedan od mnogih, koji će ostati nekažnjeni.Khashoggijeva poruka arapskom svijetu poruka je nade. Ako su se njegov život i rad svodili na jednu poruku saudijskog novinara, to je bilo sljedeće: status quo u Saudijskoj Arabiji ne može se nastaviti. Osuđen je na propast. Bio je u pravu.

Raspoloženje pesimizma koje se naselilo u arapskom svijetu nakon sloma Arapskog proljeća u Egiptu u julu 2013.godine. Egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi doslovno je morao zatvoriti svoje velike gradove kako bi spriječio Egipćane da izađu na ulice tokom vikenda tražeći njegovu smjenu. Šest godina kasnije, demonstranti su pronašli novi glas i mogu uticati na političke promjene. U Sudanu i Alžiru već imaju.

Plima istorije

Plima istorije ponovo se okreće, a njeni apsolutni vladari i vojni diktatori su na njenoj pogrešnoj strani. Khashoggi nije bio revolucionar. Bio je establišment. Bio je i skroman čovjek. Mislim da ni izdaleka nije mogao zamisliti da bi njegova smrt imala posljedice. Khashoggi neće nestati s vremenom. Ako ništa drugo, slika o čovjeku koji se zalagao za slobodu  govora u svojoj zemlji će vremenom rasti.

Khashoggijeva posljednja priča – priča o ubijenom novinaru – imala je novinarsku moć bez premca nego u bilo kojoj od njegovih kolumni. Zapečativši Khashoggijevu sudbinu, Muhammed bin Salman je zapečatio svoju.

Stavovi izraženi u ovom članku pripadaju autoru i ne odražavaju nužno uređivačku politiku Pisjournala. 

 

Izvor

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime