saopćenje povodom američkog atentata na general-pukovnika Kasima Sulejmanija

Ministar vanjskih poslova Islamske Republike Iran, Mohamed Dževad Zarif, izdao je saopćenje povodom američkog atentata na general-pukovnika Kasima Sulejmanija, zapovjednika Snaga Qudsa Iranske revolucionarne garde. U Zarifovoj izjavi se kaže:
Među vjernicima su ljudi koji su vjerni onome što su obećali Bogu. Među njima je i onaj koji je ispunio svoj zavjet (do smrti), ali i onaj koji još čeka svoju priliku. I oni se nisu prilagodili nikakvim promjenama.

Zarif je izrazio svoje gnušanje i oštro osudio teroristički i zločinački akt američkih snaga – atentat na slavnog zapovjednika vojske islama, general-pukovnika Kasima Sulejmanija.
Ministar vanjskih poslova Irana je, također, poodom ove velike tragedije, izrazio sućut i čestitao Vođi Islamske revolucije i Vrhovnom komandantu Oružanih snaga Irana, Ajataollahu Sejjid Ali Hameneiju, oružanim snagama i posebno Islamskoj revolucionarnoj gardi, te velikom narodu Irana, kao i porodici Sulejmanija i snagama islamskog otpora.
U nastvaku Zarifove izjave se kaže:
„Zloba i glupost američkih terorista koji su izvršili atentat na generala Sulejmanija, heroja, šehida i lidera u borbi protiv terorizma i ekstremizma, nesumnjivo će dodatno osnažiti pokret otpora u regiji i svijetu“.
„Ministarstvo vanjskih poslova Islamske Republike Iran iskoristit će sve svoje političke, pravne i međunarodne kapacitete za provedbu odluka Vrhovnoga vijeća za nacionalnu sigurnost kako bi se zločinački i teroristički režim SAD-a mogao smatrati odgovornim za ovaj zločin“, dodao je Zarif.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime