Maged Mandour                                       Sisi

PISjournal – U septembru, gostujući u talk show-u, egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi najavio je da će vlada uskoro otvoriti novi veliki zatvorski kompleks. “Donosimo punu američku verziju”, rekao je Sisi. “Zatvorenici u kompleksu će kaznu služiti na human način.”

Ovo je trebao biti prvi od osam mega-zatvora koji su još trebali biti izgrađeni. Kompleks je svečano otvoren prošlog mjeseca uz veliku pompu, najavljenu kao transformaciju u načinu na koji se tretiraju zatvorenici, prebacujući naglasak sa kazne na rehabilitaciju.

Prateća propagandna kampanja, u svoj svojoj raskoši, imala je za cilj da preimenuje egipatsku zatvorsku upravu u „Upravu za socijalnu zaštitu“. Ali dublji pogled na strukturu novog zatvora, zajedno s nedavnim izmjenama i dopunama zakona o borbi protiv terorizma i javne zaštite, ukazuje na zlokobnije namjere: naime, dublju institucionalizaciju represije i moguće širenje zatvorske populacije.

Najupečatljivije karakteristike novog zatvorskog kompleksa su njegova veličina, dizajn, izolacija i samodovoljnost, od kojih ništa ne sluti dobro zatvorskoj populaciji. Kompleks je izgrađen na 219 hektara, što ga čini najvećim zatvorom u historiji Egipta, sa procijenjenim kapacitetom od 34.000 zatvorenika, pod pretpostavkom da nema pretrpanosti. Njegovo otvaranje omogućit će režimu da zatvori 12 zatvora od trenutnih 78 širom zemlje.

Prizori iz egipatskih zatvora

Ako je ovo zaista samo jedan od osam zatvora, a svaki ima sličan kapacitet, onda bi ukupni zatvorski kapacitet u zemlji mogao naglo porasti na nekoliko stotina hiljada. Trenutno se procjenjuje da je ukupna zatvorska populacija 120.000, uključujući 60.000 političkih zatvorenika i pritvorenika – a od prošle godine, pretrpani zatvori u Egiptu premašuju svoj kapacitet za 300%. Čini se da režim sada stvara fizičku infrastrukturu za brzo povećanje broja zatvorskih kazni.

Praksa zlostavljanja

Istovremeno, drakonska struktura novog zatvora ukazuje na vjerovatni nastavak zlostavljanja od strane režima. Čini se da njegov dizajn uključuje veliki broj ćelija za samice, što je praksa raširena u egipatskim zatvorima. Pokojni predsjednik Mohamed Morsi držan je u samici od hapšenja do smrti 2019. godine, u onome što su UN nazvali mogućim “proizvoljnim ubistvom koje je odobrila država”.

Čini se da kompleks također ima četiri sektora po uzoru na ozloglašeni zatvor Škorpion, koji je ozloglašen po mnoštvu zlostavljanja počinjenih u njemu.

Konačno, izolacija i samodovoljnost zatvora prijete da povećaju sposobnost egipatskih sigurnosnih snaga da počine zlostavljanje daleko od očiju javnosti. Zatvor se nalazi u Wadi el-Natrounu, u pustinji, oko 100 km od Kaira.

Kompleks, također, sadrži sudove i štab za nacionalnu bezbjednost, što otežava posjete porodicama zatvorenika, a istovremeno povećava socijalnu izolaciju zatvorenika, koji više ne moraju da se prevoze iz pritvora na sudske rasprave.

Nova struktura ima za cilj da osigura da se masovna bjekstva iz zatvora, tipa koji su se desili tokom ustanka 2011. godine, ne mogu ponoviti, budući da se zatvorski kompleks nalazi u udaljenoj oblasti daleko od urbanih centara.

Potiskivanje neslaganja

Otvaranje novog zatvorskog kompleksa također se poklapa s nedavnim izmjenama zakona o borbi protiv terorizma i javnoj zaštiti. Egipatski zakon o borbi protiv terorizma već je dao državi opsežna ovlaštenja da zahtijeva “izuzetne mjere” u slučaju prijetnje od terorizma, kao što je uvođenje policijskog sata ili evakuacija određenih područja. Novi zakon proširuje ovlasti egipatskog predsjednika i vojske zarad nacionalne sigurnosti.

Aktivisti i opozicione ličnosti godinama su na meti egipatskog antiterorističkog plana, koji daje nejasnu definiciju terorizma koja uključuje nanošenje štete “nacionalnoj sigurnosti i društvenoj harmoniji”. On također obezbjeđuje imunitet od krivičnog gonjenja za snage sigurnosti ako koriste smrtonosnu silu u obavljanju dužnosti, podstičući nagli porast vansudskih ubistava.

Zakon o zaštiti javnih i “vitalnih subjekata” o kojem se manje raspravlja – prvobitno usvojen 2014. godine kao privremena mjera, ali je sada postao trajni novim amandmanom što daje vojsci primarnu odgovornost da zaštiti javne institucije i subjekte kao što su putevi, mostovi, dalekovodi i vladine agencije. Krivična djela po ovom zakonu bila bi u nadležnosti vojnih sudova.

Ovi amandmani će imati značajne posljedice, u suštini pretvarajući egipatske oružane snage u domaće sigurnosne snage čija je glavna odgovornost suzbijanje neslaganja i održavanje sigurnosti režima. A povećanjem nadležnosti vojnih sudova, masovni društveni protesti se lakše mogu suzbiti.

Ovo, u kombinaciji s mega zatvorima, signalizira sazrijevanje Sisijeve distopijske vizije. Možemo očekivati ​​da će se nivo represije u Egiptu povećavati u godinama koje su pred nama.

sisi sisi sisi sisi 

Izvor