Meltem Sarsilmaz

PISjournal – Elon Musk je osnivač i izvršni direktor kompanija Space X i Tesla, a trebao bi biti i novi vlasnik platforme društvene mreže Twitter. Musk, koji je početkom aprila kupio 9,2% Twittera, nedavno je ponudio kupovinu cijele platforme za 44 milijarde dolara. Naravno, ovaj potez je izazvao pometnju na berzama i na društvenim mrežama.

On je također obećao “slobodu govora” korisnicima Twittera u svojoj objavi 25. aprila 2022. godine: “Nadam se da će čak i moji najgori kritičari ostati na Twitteru, jer to znači sloboda govora.” Nakon ovog Muskovog proboja, tržišta su počela da reaguju. Ova akvizicija je uticala i na kompaniju Tesla. Akcije kompanije su u jednom danu izgubile na vrijednosti za 12,18%. Prema tome, kompanija Tesla je izgubila 126 milijardi dolara vrijednosti za 24 sata. Akcije Twittera su također pale za 3,89%, na 49,68 dolara. Pa zašto je Musk napravio ovaj potez?

Misli u 280 karaktera

Priča o nastanku Twitter-a, koji danas u svijetu ima skoro 321 milion aktivnih korisnika, datira još iz 2006. godine. Kada je osnivač aplikacije prvi put došao na ovu ideju, osmislio je kao komunikacijsku platformu baziranu na SMS-u. Ljudi su mogli komunicirati sa svojim prijateljima, a zatim su ovu ideju predstavili drugim osnivačima. Aplikacija je razvijena i postala ono što je danas.

Prvu objavu na Twitteru napravio je Jack Dorsey, bivši izvršni direktor platforme, 21. marta 2006. godine u 9:50 ujutro. Glasila je: “Upravo postavljam svoj twttr”. Danas se na Twitteru u prosjeku podijeli 500 miliona objava dnevno, što iznosi 200 milijardi objava godišnje. Međutim, kada ga uporedimo sa drugim aplikacijama, Twitter zaostaje za konkurentima po broju aktivnih korisnika. Kada pogledamo listu, vidimo da se nalazi na 17. mjestu. U isto vrijeme, ne možemo reći da ostvaruje veliki profit u odnosu na druge aplikacije društvenih mreža. Ipak, Musk je kupio Twitter plativši veliku sumu.

Zašto je Twitter važan?

Kada smo prešli na Web 2.0 tehnologiju, predvidjeli smo da će doći do promjena u našem svakodnevnom životu. Uvođenjem društvenih mreža u naše živote, počeli smo da provodimo veliki dio istih na ovim aplikacijama. Istraživači su već počeli provoditi različita istraživanja na tu temu, shvatajući vjetrove promjena koje će društvene mreže izazvati.

Bilo je očigledno da će se naš svakodnevni život promijeniti, ali nismo mogli predvidjeti da će druge aplikacije, posebno Twitter, biti toliko učinkovite u međunarodnim odnosima i politici. Danas, dok šefovi zemalja daju važne izjave na Twitteru, objave korisnika Twittera mogu promijeniti tok događaja. Sada je moguće govoriti o birokratiji društvenih medija. Sa Arapskim proljećem 2011. godine, shvatili smo koliko Twitter može biti efikasan u društvenim događajima. Uloga Twittera u pokretima “I ja” i “Black Lives Matter” je prilično velika. U ovom trenutku znamo da se struktura društvenih pokreta promijenila. Zapravo, društvene mreže su sada najvažnije oružje ovih pokreta. Svi su sada novinari, svi su čitaoci. Ova platforma, na kojoj se dijele sve vrste misli i informacija, postala je riznica podataka.

Sljedeća verzija: Web 3.0

”Svaka stvar je promjena. Jedina stvar koja se ne mijenja je promjena.”, grčki filozof Heraklit je prije nekoliko stoljeća objasnio današnji svijet koji se mijenja svaki dan. Možda nismo očekivali da će biti toliko inovacija kada je internet ušao u naše živote i da će one uticati na naš svakodnevni život. Ali efekti mnogo većih promjena čekaju nas u budućnosti. Web 2.0 nije  posljednja promjena. Pokret “virtualizacije”, u kojem je djelotvoran i proces pandemije, počeo je da uzima maha.

Nije pretjerano reći da smo prešli na sljedeći korak, web 3.0, koji će omogućiti decentraliziranu vezu bez posrednika. Musk je stekao pravo da sjedi u odboru kada je kupio najveći udio na Twitteru. Međutim, on to nije prihvatio jer da jeste, danas ne bi mogao kupiti Twitter. Musk je, zajedno s Teslom, u prvom tromjesečju ostvario profit od preko 3 milijarde dolara. Kada pogledamo prihod Twittera prošle godine, možemo vidjeti da je bio 5,8 milijardi dolara.

Drugim riječima, ako uzmemo u obzir profit koji je ostvario za kratko vrijeme sa Teslom, u tom slučaju, Twitter neće imati značaja kada je riječ o profitu. Pa zašto je Musk, najbogatiji biznismen na svijetu, kupio Twitter za 44 milijarde dolara, uglavnom u gotovini? Jedan od mogućih odgovora na ovo smo dali gore na nekoliko mjesta: jer je to riznica podataka. Danas je u prosjeku potrebno 10 godina da se dobije ovoliko podataka. Međutim, već postoji aplikacija u kojoj se pohranjuju podaci, odnosno Twitter. Zapravo, Musk ne želi samo slobodno tvitovati, on želi i podatke. Velike tehnološke kompanije sada su u utrci ko će oblikovati svijet u budućnosti. Ko bude u vodstvu taj pobjeđuje.

Ustvari, imali smo slične rasprave kada je najavljen “metaverzum”. Razlog za uvođenje ovog virtuelnog svijeta, koji još nije u potpunosti razvijen i koji će dostići željeni nivo u prosjeku za 10 godina, bio je plasman u trku. Svijet se sprema za sljedeću verziju interneta, web 3.0. Dok se Facebook priprema za sljedeću verziju sa metaverzumom, Musk se priprema za prelazak na sljedeću verziju sa Twitterom sa funkcijom otvorenog koda i retorikom slobode izražavanja, dajući svima plavu kvačicu.

Zašto je onda kupio Twitter?

Ne postoji jedinstven odgovor na ovo pitanje. Zapravo, ne postoji jedan jedini razlog za sva dešavanja koja se dešavaju danas. Moguće je samo reći da se velike kompanije pripremaju za prelazak na sljedeću verziju interneta, web 3.0. Twitter, javna kompanija, danas ima jednog vlasnika. Ovo pokreće dalje debate. Kupovina Twittera možda ne izgleda komercijalno prihvatljiva, ali je svakako strateški potez. Hoće li kompanije koje su pioniri promjena također iskoristiti priliku da zavladaju svijetom? Odgovor ćemo saznati u bliskoj budućnosti.

Izvor

Prethodni članakFizičko i seksualno zlostavljanje indijanske djece u internatima
Naredni članakPrevladavanje krize evropskom taktikom

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime