Kada je američko Ministarstvo odbrane 7. maja obznanilo da će iz Saudijske Arabije izvući raketni sustav ‘Patriot’ kao i nekoliko bombardera, stekao se dojam da dolazi do zlokobne promjene na relaciji Washington ‘ Rijad ionako prepunoj tenzija. Mislilo se da izvlačenje ove opreme iz Saudijske Arabije predstavlja ‘nesvarljiv’ događaj u relacijama dvije zemlje. Nagađalo se da ovim korakom Trumpova administracija želi kazniti saudijsko kraljevstvo zbog početka rata oko cijene nafte. Naftni rat su izazvali saudijci zbog izbijanja korone što je imalo negativan utjecaj na klimavu američku proizvodnju nafte.

Nadalje se o ovome kaže: Republikanski senatori, naljućeni saudijskim koracima, su već ranije tražili zakonsku poziciju za potpuno izvlačenje američke vojske kao i sustava ‘Patriot’ iz Saudijske Arabije.

Vjerodostojni izvještaji govore da je sam Trump u pregovorima sa Rijadom iskoristio ovu ‘polugu’ kako bi postigao povijesni sporazum od 12. aprila o smanjenju proizvodnje na 9,7 miliona barela nafte dnevno.

Uprkos tome, ljutnju Washingtona zbog rata oko cijene nafte dodatno je pojačao rat u Jemenu i ubojstvo Jamala Khashoggija, kolumniste The Wasgington posta.

I dok bi izvlačenje dijela američkih snaga iz regiona moglo značiti jedan kontrolisani korak, i u svakom slučaju nužan, ali izvlačenje većeg dijela snaga bi moglo nositi jednu pogrešnu poruku u vezi sposobnosti Washingtona, a također bi dovelo do podizanja tenzija u regionu.

Američki su dužnosnici o izvlačenju američkih snaga kazali kako su ove dodatne ekspedicije u Saudijsku Arabiju uvijek predstavljale privremenu mjeru kako bi se osnažile odbrambene sposobnosti Rijada naspram Teherana. Pa kada su, dakle, poduzete neophodne pripreme za popunjavanje ‘rupa’ u saudijskoj odbrambenoj moći, prirodno je da nema više potrebe za nastavkom prisustva američkih snaga u toj zemlji.

Raketni sustavi i ratni avioni su jasna poruka o spriječavanju iranske prijetnje. Tragom napada od 14 septembra na dva postrojenja saudijske naftne tvrtke Aramco i tvrdnji da iza svega stoji Teheran, Pentagon je u Saudijsku Arabiju uputio znatan broj personala i dodatne vojne opreme. U ovu opremu je bio uključen i raketni sustav ‘Patriot’ s ciljem jačanja odbrambene raketne sposobnosti Rijada. Trenutačno dva dodatna raketna sustava ‘Patriot’ čuvaju naftne potencijale, a dva druga sistema  zračnu bazu ‘Princ Sultan’ u kojoj su stacionirane američke snage i prema izvještaju ta će četiri sistema tu i ostati.

Izvlačenje američkih snaga iz Saudijske Arabije je izazvalo nedoumice i konfuziju kod saveznika o motivima za ovaj korak. Od Pentagona preko američkog Državnog tajništva do Bijele kuće niko nije iskazao spremnost da ponudi službeno i uopćeno objašnjenje ovakve odluke. Upravo je odsustvo informacija izazvalo lavinu nagađanja i glasina u medijima.

Naravno Sean Robertson, glasnogovornik Pentagona, je neuspješno pokušavao opravdati ovaj korak izjavom da je ovakva odluka o premještanju snaga bila sasvim prirodna. Uprkos tome, evidentno je da odluka predstavlja jasno povlačenje kada se radi o politici maksimalnog pritiska na Iran. Čak ako bi sada došlo do manjeg napada od strane Irana i njegovih saveznika na američke ciljeve, opet bi kao i u posljednjih 40 godina politika pokazala da bi se tu radilo, moguće je, o jednom taktičkom zadržavanju ili brzoprolaznoj akciji od strane Irana, a ne o jednoj trajnoj i strateškoj promjeni.

Samo prošlog mjeseca Iranci su se do najbliže moguće tačke približili američkim brodovima. U martu su zamjenske snage Teherana izvele nekoliko raketnih napada na baze u Iraku u kojima su se nalazili američki vojnici. U Siriji Izrael izvodi uzastopne napade kako bi preduprijedio napore Teherana oko naoružavanja libanskog Hezbollaha.

Pentagon uvijek insistira na tome da je budan i da su njegove snage pripravne za borbu. Sean Robertson, glasnogovornik Pentagona, je izjavio kako Amerika čuva svoje odbrambene moći za suprotstavljanje iranskim kretanjima. On je također podcrtao da Washington ima potencijale da u vrlo kratkom vremenu ojača ove snage. To su stvari na kojima Washington i njegovi regionalni saveznici treba insistirati. U suprotnom, Teheran može iskoristiti američko povlačenje i pojačati svoja kretanja.

Saudijski su izvori prošle sedmice istakli kako će Rijad stacionirati vlastite raketne sisteme ‘Patriot’ u regionu iz kojeg će istupiti Amerika.

Imajući u vidu porast raketnih prijetnji protiv američkih snaga, može se veoma jasno razumjeti zašto jedna grupa u Americi insistira na očuvanju i podizanju na veći nivo odbrambene moći Washingtona u regionu. U januaru je Iran sa 16 balističkih raketa gađao američku bazu u Iraku. Nakon toga je Pentagon donio odluku da ograničeni dio raketnog sustava ‘Patriot’ stacionira u Iraku. Nakon iranskog raketnog napada ranjeno je više od stotinu pripadnika američkih snaga te se Pentagon odlučio na slanje novih sistemā u Irak.

Američki kongres i Trumpova administracija trebaju osigurati povjerenje da imaju potrebnu zračnu vojno-odbrambenu moć za suprotstavljanje sa svakim vidom prijetnje koja bi došla od Irana.

Mnogi u Pentagonu podsjećaju kako slanje bilo kakvih snaga ili sistema u region Bliskog Istoka znači smanjenje snaga u Tihom okeanu s ciljem suprotstavljanja Kini. Nacionalna odbrambena strategija je 2018 proglasila Kinu i Rusiju glavnim prioritetima Pentagona. Ali je istovremeno obznanjeno da Američka vojska treba nastaviti sa naporima za suprotstavljanje prijetnji zvanoj Iran.

Pronalaženje srednjeg rješenja kada se radi o sučeljavanju sa Iranom i Kinom za najbolje vojnike svijeta je jednostavan posao. Pražnjenje bliskoistočnog regiona od prisustva američkih snaga moglo bi značiti oživljavanje DAEISH-a ili poticaj Iranu za pokretanje ofanzivnih koraka. Bilo šta kada bi se dogodilo od ovoga dvoga moglo bi izazvati veće sukobe na Bliskom Istoku do te mjere da bi SAD bile primorane svu svoju pažnju skoncentrirati na zapad Azije umjesto na Kinu.

James Mattis, bivši ministar odbrane SAD-a, je iz regiona Bliskog Istoka izvukao četiri raketna sustava ‘Patriot’ i jedan američki avion. Za manje od godinu dana Amerika je bila primorana kako bi se suprotstavila koracima Irana ponovo vratiti ovu opremu bliskoistočni u region. Ovakav ishod treba biti jedna velika lekcija Americi da ne ponovi istu grešku. Ukoliko Pentagon pretjera sa izvlačenjem snaga može se očekivati da ukoliko dođe do izbijanja krize veoma brzo bude primoran da ponovo vrati svoje snage u region.

Prethodni članakIranski tanker uspješno iskrcava naftni teret
Naredni članakJačanje društvenog raslojavanja

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime