EU se ograđuje od izjava slovenačkog premijera na skupu antiiranske terorističke grupe-Šef EU za vanjsku politiku rekao je da govor slovenačkog premijera Janeza Janše na samitu koji je organizirala teroristička grupa Mudžahedin e Khalq (MEK) ne predstavlja službeni stav 27-članog bloka.

Josep Borrell dao je komentare u izjavi za novinare u ponedjeljak, dva dana nakon što je Janša – čija zemlja predsjedava rotirajućim predsjedanjem Vijećem EU – uputila kontroverzno video obraćanje godišnjem sastanku MEK-a.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh ranije je osudio prisustvo zapadnih političara u virtualnom događaju, rekavši da se “jeftino prodaju za cirkus koji je domaćin u Europi, a koji je organizirao teroristički kult koji je nekoć podržavao Sadam s iranskom krvlju na rukama”.

Slovenačka ambasadorka u Teheranu Christina Radi pozvana je u iransko Ministarstvo vanjskih poslova, gdje joj je uručeno službeno protestno pismo.U pismu je Teheran izrazio žestoku osudu poteza slovenskog premijera, dok je snažno odbacio sve neutemeljene optužbe iznesene protiv Islamske Republike tokom sastanka.

Radi je obaviještena da je Janšino sudjelovanje na virtualnom sastanku koji je organizirala teroristička skupina koju iranska nacija prezire i njegove neutemeljene primjedbe u suprotnosti s međunarodnim diplomatskim normama i duhom bilateralnih odnosa.

Također su podsjetili slovenačku ambasadorku da podržavanje terorističke skupine krši Povelju UN-a, međunarodno priznata načela i vrijednosti ljudskih prava.U međuvremenu, iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u telefonskom pozivu s Borrellom zatražio je pojašnjenje stava EU u vezi s izjavama slovenskog premijera.Borrell je rekao da je rekao Zarifu da “u našem institucionalnom okruženju položaj premijera – čak i ako je iz zemlje koja predsjedava rotacijom Vijeća – ne predstavlja stav Europske unije”.

„Vanjska politika ostaje nadležnost država članica [EU] i svaka država članica može imati mišljenje koje smatra prikladnim za svako pitanje međunarodne politike. … Za mene je samo da kažem da li ovaj stav [od Janše] … predstavlja Europsku uniju. A sigurno ne predstavlja “, dodao je.

 

Šef EU za vanjsku politiku nadalje je naglasio da samo predsjednik Europskog vijeća Charles Michel može predstavljati EU na nivou šefova država i vlada.

“Nemam šta da kažem o mišljenjima slovenačkog premijera,” rekao je Borrell. “Njegova je odgovornost, ali on ne predstavlja Europsku uniju.”

 Također je naglasio da Brisel ima “uravnoteženu poziciju” prema Islamskoj republici “koja vrši politički pritisak kad se to smatra potrebnim, u mnogim područjima, a istovremeno traži suradnju kada je to potrebno”.

Pored toga, u ponedjeljak je Slovenija pozvala iranskog ambasadora u Ljubljanu.

MEK je izveo brojna ubistva i bombaške napade na iranske državnike i civile od pobjede Iranske islamske revolucije 1979. godine. Njezini su članovi pobjegli iz Irana 1986. u Irak, gdje su uživali u podršci bivšeg iračkog diktatora Sadama Husseina.

Od skoro 17.000 Iranaca ubijenih u terorističkim napadima od revolucije, oko 12.000 je postalo žrtvom terorističkih akata MEK-a.

Antiiranski kult bio je na listi terorističkih organizacija američke vlade do 2012.godine. Velike evropske zemlje, uključujući Francusku, također su ga uklonile sa svojih crnih lista.

Prije nekoliko godina, elementi MEK-a premješteni su iz svog kampa Ashraf u iračkoj provinciji Diyala u kamp Hurriyet (kamp Liberty), bivšu američku vojnu bazu u Bagdadu, a kasnije poslani u Albaniju.

Teroristi MEK-a uživaju slobodu aktivnosti u SAD-u i Evropi, pa čak održavaju i sastanke sa evropskim i američkim zvaničnicima.

 

Pisjournal