PISjournal – U saopćenju koje je s jedne strane pokazalo da su tvrdnje američkih dužnosnika o smrti JCPOA (Iranski nuklearni sporazum) laž, a sa druge, neutemeljenost njihovih zamisli o jačanju pritiska prema Iranu i prekidanju pregovora, glasnogovornik Evropske unije je potvrdio da je JCPOA i dalje na snazi i da se pregovori o nuklearnom sporazumu s Iranom nastavljaju.                                    pregovore

Peter Stano, jedan od glasnogovornika Evropske unije, istakao je da je iranski nuklearni sporazum na snazi, te je rekao da se pregovori oko JCPOA nastavljaju. I dok je posljednjih dana povećan pritisak na Evropsku uniju za sankcioniranje Islamske Republike Iran i da se pod izlikom podrške iranskim neredima, Iranska revolucionarna garda uvrsti na listu terorističkih organizacija ove Unije, glasnogovornik Evropske unije najavio je nastavak pregovora oko JCPOA.

Naglasivši da će Evropska unija sutra održati sastanak, kazao je da će na dnevnom redu sastanka Evropske unije biti i Iran. Stano je u odgovoru na pitanje o napretku pregovora o JCPOA rekao: “JCPOA u ovoj fazi nije mrtav, ali smo u fazi kada su pregovori obustavljeni. Cilj Evropske unije, kao koordinatora pregovora, je da se prevaziđe ćorsokak u kojem su se našli pregovori. Ali uslovi baš nisu tako jednostavni.”

Glasnogovornik Evropske unije je nadalje kazao: “Mi nastavljamo naše interakcije i Visoka predstavnica Evropske unije je u stalnoj interakciji i komunikaciji s ministrom vanjskih poslova Irana i drugim članicama JCPOA kako bismo mogli krenuti naprijed i postići odlučujući dogovor. JCPOA u ovoj fazi još uvijek nije mrtav, ali je obustavljen”. Govoreći o ovome, Stano je nastavio da su nedavni događaji u Iranu zakomplikovali pregovore oko JCPOA, ali da visoka predstavnica Evropske unije nastavlja interakciju s iranskim dužnosnicima i drugim članicama JCPOA kako bi analizirala da li postoji mogućnost napretka u pregovorima ili ne.

Izjava glasnogovornika Evropske unije dolazi u trenutku dok se nastavlja uplitanje Zapada u unutrašnja pitanja Irana i podrška nedavnim neredima, i dok predstavnici Evropskog parlamenta na zasjedanju u Strasbourgu, Francuska, namjeravaju danas raspravljati sa Josepom Borrellom, Visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku, o reakciji EU na “proteste i pogubljenja” u Iranu, i u četvrtak će staviti rezoluciju na glasanje.

U nedjelju (15. januara) Josep Borrell, Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, u saopćenju usklađenom s Velikom Britanijom osudio je pogubljenje iransko-britanskog špijuna. U saopćenju koje je u ime Evropske unije, prenio Borrell kaže se: “Evropska unija najoštrije osuđuje pogubljenje Alireza Akbarija, iransko-britanskog državljanina, i još jednom izražava svoje potpuno neslaganje sa primjenom kazne pogubljenja u kakvim god okolnostima.”

Zapadne zemlje su od početka nereda u Iranu svim silama pojačale pritisak sankcija protiv Islamske Republike, a sve pod izgovorom da podržavaju nemire u Iranu. Prema ovom izvještaju, zemlje Evropske unije predvođene Njemačkom, Francuskom i Holandijom, odvojeno razmatraju mogućnost da Iransku revolucionarnu gardu uvrste na listu terorističkih organizacija.

U nastavku uplitanja Evropske unije u unutrašnja pitanja Irana, Evropski parlament namjerava u četvrtak dati na glasanje rezoluciju protiv Irana. Informativna baza Evropskog parlamenta u saopćenju je dala objašnjenja o generalnom sastanku ovog tijela ove sedmice (16–22. januara), čija je jedna od tema “situacija u Iranu”. Nedavno je web stranica Politico, pozivajući se na dokumente, izvijestila da Evropska unija namjerava staviti najmanje 40 iranskih osoba, kompanija i institucija na svoj novi popis sankcija, a sve pod izgovorom da podržavaju nerede u Iranu.

S druge strane, Sjedinjene Američke Države su i prije ovoga uvrstile Iransku revolucionarnu gardu na listu terorističkih organizacija, a Velika Britanija namjerava podržati ovu politiku Washingtona. Politico je na kraju svog izvještaja napisao da će nove sankcije EU vjerovatno biti finalizirane prije nego što se o njima bude raspravljalo na sastanku ambasadora EU, te da će ministri vanjskih poslova EU vjerovatno potpisati ovaj paket sankcija protiv Irana na svom sastanku krajem mjeseca.

U međuvremenu je predsjednik komiteta za odbranu britanskog Donjeg doma, tendencioznim izjavama o iranskim unutrašnjim pitanjima, poručio da aktivnosti koje poduzima njegova zemlja da se obračuna s Iranom nisu dovoljne.

Na tragu presude o pogubljenju Alireze Akbarija, iransko-britanskog državljanina i nekadašnjeg uposlenika Ministarstva odbrane, koji je optužen za špijunažu za britansku obavještajnu službu, Tobias Ellwood, predsjednik komiteta odbrane britanskog Donjeg doma, rekao je u intervjuu za radio Times da Britanija nije učinila dovoljno da se suprotstavi Iranu.

Dajući neke tendenciozne izjave o iranskim unutrašnjim pitanjima, Wood je rekao: “Svjedočili smo da je Iran prošao kroz teško vrijeme nakon demonstracija koje su se dogodile u zemlji, kada je veliki broj žena izašao nakon što je Mahsa Amini ubijena u policijskom pritvoru jer je odbila nositi mahramu tokom ljeta.” Osvrnuvši se na pogubljenje Alireze Akbarija, koji je špijunirao za svoju zemlju, ustvrdio je da se narod Irana digao protiv svog režima, a pogubljenja je nazvao iranskom protureakcijom, koja, prema njegovim riječima, ne predstavlja samo pogubljenje jedne osobe sa dvojnim državljanstvom.

Ovaj dužnosnik Donjeg doma je rekao: “Prema tome, važno je da znamo u kojem pravcu ide Iran. Ali, veoma slično kao i u slučaju Rusije, nismo učinili dovoljno da se suprotstavimo Iranu i njegovom uticaju posredstvom snaga u Libanu, Siriji, Jemenu, Iraku i drugdje.”

U međuvremenu je libanski medijski aktivist, osvrćući se na smrtnu kaznu saudijskom disidentu za kazneno djelo objavljivanja vijesti u kibernetičkom prostoru i pogubljenje britanskog špijuna u Iranu, rekao da svijet osuđuje pogubljenje špijuna u Iranu, a o pogubljenju disidenta u Saudijskoj Arabiji šuti.

Faisal al-Ashmar, libanski medijski aktivist, je na svom Twitteru kritikovao dvostruke standarde Zapada. Pozivajući se na dokumente iz Državnog tužilaštva Saudijske Arabije, list The Guardian, je otkrio da je Awad al-Qarni, istaknuti profesor proreformskog prava u Saudijskoj Arabiji, optužen za kaznena djela, uključujući posjedovanje Twitter računa i korištenje WhatsAppa za dijeljenje vijesti koje je Kraljevstvo Saudijske Arabije smatralo “neprijateljskim”, te je osuđen na smrtnu kaznu.

Faisal al-Ashmar, libanski medijski aktivist, osvrćući se na odluku Saudijske Arabije da pogubi ovog disidenta kao i na pogubljenje britanskog špijuna u Iranu, je napisao: “U Iranu se osoba osuđuje na smrt zbog svoje interakcije sa stranim neprijateljem i njegove uloge u ubistvu niza Iranaca, a većina (zemalja) u svijetu osuđuje ovu kaznu. U Saudijskoj Arabiji osoba je osuđena na smrt zbog tweeta u cyber prostoru, a svijet šuti.”

Ovaj izvještaj i slični izvještaji o tihim pogubljenjima u Saudijskoj Arabiji otkrivaju se u situaciji dok evropske zemlje ne samo da to ne osuđuju, nego se evropske vlade tim pogubljenjima ni na koji način ni ne bave. I to se dešava u vrijeme kada su Evropa, a posebno Engleska, odmah osudile pogubljenje osoba povezanih sa stranim špijunskim službama u Iranu.                              pregovore pregovore pregovore pregovore pregovore pregovore pregovore

Ekskluzivno PISjournal