Evropska komisija podržava evropski put Zapadnog Balkana- Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen posjetila je Ljubljanu povodom početka predsjedavanja Slovenije Vijećem Evropske unije te izjavila da je početak svakog predsjedavanja EU-om poseban momenat.

“Slovenija preuzima predsjedavanje u ključnom momentu za EU, dok se naša kampanja vakcinacije nastavlja provoditi glatko i brzo. Evropska unija se, također, oprezno ponovo otvara i idemo prema dugoročnom oporavku.”

Oporavak nakon pandemije korona virusa i širenje na Zapadni Balkan među ključnim su izazovima s kojima će se u idućem razdoblju suočiti Evropska unija, izjavio je u utorak slovenski premijer Janez Janša.

Ursula von der Leyen naglasila  je da će oporavak EU-a biti digitalan i održiv, napominjući da će EU nastaviti odlučno raditi i na dostizanju ciljeva u oblasti okoliša.

“Vaša podrška kao zemlje koja predsjedava EU-om ovom paketu će biti vrlo važna. Računamo na Sloveniju da pruži pomoć EU-u da postigne i digitalnu tranformaciju”, kazala je.

Kad je riječ o programima otpornosti i oporavka, Janša je kazao da su se članice EU-a relativno uspješno usuglasile o opsežnom ekonomsko-finansijskom paketu, ali da će biti bitno teže postići dogovor o zelenoj tranziciji u ekonomiji.

EU ima 27 članica s različitom ekonomskom strukturom i puno će ovisiti o tome kako će Evropskoj komisiji uspjeti adresirati specifične probleme pojedinih država, kazao je Janša.

Oporavak nakon pandemije korona virusa i širenje na Zapadni Balkan među ključnim su izazovima s kojima će se u idućem razdoblju suočiti Evropska unija, izjavio je slovenski premijer Janez Janša.

Iz Evropske komisije snažno podržavaju evropski put regije Zapadnog Balkana.

“Kao i vi, i Komisija je potpuno posvećena podršci evropskom putu Zapadnog Balkana. Također smo posvećeni i postizanju napretka u procesu proširenja EU-a, tako što bi zvanično otvorili pregovore o pristupanju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom”, rekla je Leyen.

Također je spomenuta bliska saradnja sa Slovenijom u cilju dugoročnog oporavka i stabilnosti ove regije.

Izvor