Evropske trupe se tiho vraćaju iz Afganistana-Njemačka i Italija proglašavaju misije u Afganistanu završenima.Većina evropskih trupa već se povukla iz Afganistana, polako se povlačeći nekoliko mjeseci prije nego što se službeno očekivalo da će misija pod vodstvom SAD-a završiti – dio razočarenja koje je bilo blizu toga da postane “vječni rat” koji riskira ostavljanje zemlje na ivici građanskog rata.

Njemačka i Italija proglasile su svoje misije u Afganistanu završenom u srijedu, a posljednje poljske trupe vratile su se kući, dovodeći svoje raspoređivanje do krajnjih granica gotovo 20 godina nakon što su tamo bili raspoređeni prvi zapadnjački vojnici.

Najave iz nekoliko zemalja koje je analizirao Associated Press pokazuju da je većina evropskih trupa sada otišla s malo ceremonije – oštar kontrast dramatičnom i javnom pokazivanju sile i jedinstva kada su se NATO saveznici postrojili da podrže američku invaziju kako bi oslobodili zemlju od Al Kaide nakon napada 11. septembra 2001. godine.

U narednim decenijama rat je prelazio iz jedne misije u drugu.Ali s godinama koje su prolazile, NATO i američke trupe preuzimale su sve veće uloge u razvoju afganistanskih Snaga nacionalne sigurnosti i odbrane i obuci policije. Na vrhuncu rata, američki i NATO vojni brojevi premašili su 150.000.

NATO se u aprilu složio da povuče oko 7000  svojih neameričkih snaga iz Afganistana kako bi se podudarilo sa odlukom američkog predsjednika Bidena da povuče sve američke trupe iz zemlje, počev od 1. maja.Biden je odredio krajnji rok za povlačenje američkih trupa 11. septembra.

No, nedavno su američki zvaničnici rekli da će povlačenje najvjerovatnije biti dovršeno do 4. jula – a mnogi saveznici su i do tada pokušali završiti svoje prisustvo.NATO je u srijedu odbio dati novosti o tome koliko nacija još ima trupe u svojoj misiji odlučne podrške.

Ali analiza vlastitih najava pokazuje da je otišlo više od 4.100 neameričkih snaga.Sjedinjene Države odbile su dati podatke o trupama, ali u vrijeme kada je Biden najavio konačno povlačenje,u Afganistanu je bilo raspoređeno između 2.500 i 3.500 vojnika.

SAD također odbijaju dati jasan datum njihovog konačnog povlačenja.Njemačka je javno objavila kraj svog skoro 20-godišnjeg raspoređivanja u izjavi i nizu tweetova ministra odbrane u utorak navečer, nedugo nakon što je posljednji avion u kojem su se nalazile njegove trupe napustio afganistanski zračni prostor.

Tri transportna zrakoplova sletjela su u srijedu popodne u zračnu bazu Wunstorf na sjeveru Njemačke. Trupe, u maskama, postrojile su se na asfaltu na kratku ceremoniju, ali vojska je odustala od većeg prijema zbog pandemije koronavirusa.”Naporno smo radili da bismo danas ovdje stajali”, rekao je Brig. General Ansgar Meyer, posljednji zapovjednik njemačkog kontingenta. “Kao vaš zapovjednik, za vas mogu reći:‘ Misija ostvarena. ’Ispunili ste svoj zadatak.”

Ali najviši američki general u Afganistanu dao je u utorak otrežnjujuću procjenu, upozoravajući na nedavni brzi gubitak okruga od talibana i upozoravajući da bi zemlja mogla zaći u građanski rat.Njemačko povlačenje uslijedilo je usred niza povlačenja od strane evropskih država.

Posljednje odlazeće trupe Poljske u srijedu je pozdravio ministar obrane Mariusz Blaszczak. Oko 33.000 poljskih vojnika služilo je u Afganistanu u proteklih 20 godinaPosljednje talijanske trupe iz talijanske baze u Heratu stigle su na vojni aerodrom u Pizi kasno u utorak. Italija je službeno proglasila svoju misiju u Afganistanu završenom u izjavi u srijedu, a ministar odbrane Lorenzo Guerini odao je počast 53 umrlim Talijanima i 723 ranjenima u protekle dvije decenije.

U nastavku, Guerini je rekao da će posvećenost Italije Afganistanu ostati snažna, ali u drugim oblicima, “počevši od jačanja razvojne saradnje i podrške afganistanskim institucijama”.Posljednje trupe iz  Gruzije vratile su se kući u ponedjeljak, dok je Rumunija vratila svojih preostalih 140 vojnika u subotu, kada se i Norveška povukla. Vojske iz Danske, Estonije i Holandije takođe su se vratile kući prošle nedelje.

Španija je povukla svoje posljednje trupe 13. maja, Švedska 25. maja, a Belgija 14. juna. Mali kontingenti koje su rasporedili Portugal, Češka, Slovenija, Finska i Albanija takođe su napustili zemlju.Izvlačenje je pri kraju, jer se sigurnost u Afganistanu pogoršava. Od 1. maja, kada je povlačenje započelo, talibani su prelazili po okruzima, uključujući ključne tačke  na glavnim transportnim rutama. Mnoge su pali nakon što su se afganistanski vojnici predali, a starješine su ih često uvjeravali da napuste svoje mjesto. Ali na drugim mjestima su bile žestoke bitke, a afganistanske trupe su ponekad gubile kad se njihovi položaji nisu mogli obnoviti.

Američki vojni zapovjednik u Afganistanu, general Austen S. Miller, u međuvremenu je izrazio zabrinutost zbog uskrsnuća milicija koje su raspoređene kako bi pomogle opskrbljenim snagama nacionalne sigurnosti, ali koje imaju brutalnu reputaciju zbog široko rasprostranjenih ubistava.”Građanski rat sigurno je put koji se može vizualizirati ako se ovo nastavi putem koji je trenutno u toku, a koji bi trebao zabrinuti svijet”, rekao je Miller.

Na ceremoniji obilježavanja službenog završetka holandskog raspoređivanja, holandski ministar odbrane Ank Bijleveld-Schouten naglasila je neizvjesne izglede.

“Vidimo izvještaje o usponu talibana, rastućem nasilju, također u područjima u kojima smo bili stacionirani,” rekla je. “Puno je postignuto, ali moramo biti realni: rezultati nisu nepovratni.”  

Izvor

 

Prethodni članakŠta stoji iza globalnog pohoda Pakistana protiv islamofobije?
Naredni članakEvropska komisija podržava evropski put Zapadnog Balkana

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime