Evropski sud odbio pokušaj ponovnog otvaranja istrage o smrti Jasera Arafata-Evropski sud za ljudska prava (ECHR) odbacio je slučaj koji su pokrenule udovica i kćerka Jasera Arafata, a kojim se nastojala obnoviti istraga o smrti ikonskog palestinskog lidera.

Suha El Kodwa Arafat i Zahwa El Kodwa Arafat, oboje francuski državljani, podnijeli su svoj slučaj evropskom sudu sa sjedištem u Strazburu nakon što su francuski sudovi odbacili njihove tvrdnje da je Arafat bio žrtva ubistva s predumišljajem.

Arafatova porodica tvrdila je da im je odbijeno pravo na pravično saslušanje, i da je odbijen njihov zahtjev za dodatnim vještačenjem o njegovoj smrti.

U presudi objavljenoj u četvrtak, ECHR je rekao da nije došlo do kršenja prava na pravično saslušanje, a žalba koju je porodica podnijela bila je “očigledno neutemeljena”.

Troje sudija rekli su da su nakon pregleda slučaja, “u svim fazama postupka, podnosioci su uz pomoć svojih advokata, mogli efikasno da ostvare svoja prava”.

Čini se da sudije nisu donijele zaključke na osnovu činjenica koje su bile pred njima , a njihovo tumačenje dokaza u spisu ili važeći zakon nisu bili nerazumni “, dodali su.

Arafat je umro u bolnici u Francuskoj u novembru 2004. nakon što su se pojavili bolovi u stomaku dok je bio u svom sjedištu u gradu Ramallah na Zapadnoj obali.

Službeni uzrok smrti bio je veliki hemoragični moždani udar, ali nije izvršena obdukcija, a stariji palestinski čelnici uskratili su njegovu medicinski karton.

 Arafatova udovica Suha je 2011. godine predala  neke lične stvari palestinskog lidera novinaru Al Jazeere koji ih je predao Institutu za primijenjenu radiofiziku u Lozani na ispitivanja.

Izvještaj švicarskog instituta na 108 stranica utvrdio je neprirodno visok nivo polonija u Arafatovim rebrima i karlici, te u zemlji gdje je smješteno njegovo tijelo.

Ali u decembru 2012., francuska istraga zaključila je da palestinski lider nije umro od trovanja polonijem-210, kako je sugeriralo švicarsko otkriće.

Francuskom zaključku vjerodostojnost su dali rezultati zasebne ruske istrage najavljene istog mjeseca, koja je takođe negirala prljavu igru ​​u Arafatovoj smrti.

Međutim, sumnje su bačene u objektivnost ruske istrage, za koju se tvrdilo da je utvrđena politički, a ne na naučnim dokazima.

Palestinski zvaničnici u više su navrata optužili Izrael da je osmislio atentat na njihovog predsjednika, što je Izrael odbacio.

Polonij-210 postao je poznat 2006. godine kada je u Londonu jakom dozom teško dostupnog radioaktivnog izotopa ubijen Aleksander Litvinjenko, odbjegli ruski obavještajac koji je postao protivnik predsjednika Vladimira Putina.

Dvojica ruskih agenata bili su glavni osumnjičeni britanskoj policiji, ali Moskva je odbila njihovo izručenje.

Izvor

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime